Тренингът “Съдържание за уеб” и моето участие


На 7 октомври 2010 направих една презентация на тренинга на Лукрат “Съдържание за уеб”. Говорих и показвах примери за това как се прави съдържание за уеб по-ползваемо. Т.е. как хората да го възприемат възможно най-лесно и бързо.

Моята презентация

Качих в SlideShare презентацията ми, но по-добре да свалите PowerPoint файла , за да видите и бележките ми към всеки слайд. Те са сравнително подробни, но не са съвсем това, което говорих. Някои неща пропуснах, други пък ми се получиха по-добре по време на представянето. Забравих да снимам видео за съжаление…

Освен мен, презентации имаха и Владимир Петков (Каладан), Огнян Младенов и Борил Караиванов.

Другите презентации

Основната идея на Владо беше да накара хората да се съобразяват с конктекста, в който създават съдържание.

Това според него се постига по два начина. Първо се съобразяваш с медията и не използваш директно неща предназначени за друга медия в уеб (от печатна медия в уеб, например). Второ — даваш не само данни (факти, линкове), но и допълнително информация (контекст), която помага на хората да осмислят и разберат защо тези данни са важни.

Огнян Младенов говори за SEO. Той вече публикува презентацията си. От слайдовете доста добре може да се придобие усещане за какво говори (рядко съм виждал слайдове с толкова много текст :)).

Борил пък направи нещо като въведение в типографията за начинаещи.

И така.

Не казахме най-важното

По време на тренинга ми хрумна, че съм изпуснал нещо много важно. Всъщност може би най-важното. Все пак добавих един слайд, но не мисля, че с него успях да натъртя достатъчно. На кое?

Създаването на съдържание за уеб е супер трудно нещо. Вероятността да го направиш добре от първия път е много малка.

Освен, че трябва много внимателно да се подготвиш — да познаваш аудиторията си наистина добре (като нужди, ключови думи и всякакви други детайли), — трябва и да следиш и да реагираш след като вече си пуснал нещо онлайн.

Слава богу вече има доста онлайн и евтини инструменти, с които можеш да следиш ефективността на дадено съдържание. Т.е. дали когато хората дойдат на страницата, правят каквото ти се иска да правят или се разсейват и окапват по пътя.

Има и инструменти, с които да тестваш варианти на едно съдържание, за да видиш кой вариант се представя по-добре.

Супер важно е да следиш какво се случва и да се опитваш да оптимизираш непрекъснато. Иначе просто умираш.


3 responses to “Тренингът “Съдържание за уеб” и моето участие”

 1. Slideshare искат регистрация за download на powerpoint-файла. Може би искаш да го качиш другаде?

 2. На мен ми е много интересен контексът на тоя “тренинг”.

  От твитера докачих, че една камара леймъри на ниво личен блог (кат мен) са присъствали, което е странно и нелогично от гледна точка какви специализирани неща сте говорили. Затова и аз лично не бях (отделно, че парите бяха баси сумата кат за беден земеделец).

  Тва с тестването не си го представям за 99% от личните сайтове и вероятно 90% от малките фирмени сайтове. Ся, ако работиш в Нетаге и всичко е корпоративно с милиарди хора (а може би дори стотици хиляди) – добре. Ама да оптимизирам за рецепта пиле с картофи за моя блог или да тествам различно съдържание на фирмения сайт на фабрика за мебели с 5 стола и 1 абаут… Да цитирам ли Ивана? О не, мерси!

  Иначе еваларка за подготовката на събитието и презентациите, видео трейлъра беше умопомрачителен, специално си отворих узо за наздраве кат го видях. С млечна салатка със зехтин. И Митропанос. Айде, оптимизирах те, ся кой потърси почивка на Санторини и тука ша каца!

 3. @владо: Ето директен линк за сваляне – http://mchell.net/xp/usable-web-content.pptx

  @боби: на тренинга май по-скоро бяха хора от фирми (имаше от глобул, от горичка, от разни други средни/едри фирми). По-скоро работата им е да поддържат сайтове на тия фирми. Иначе за тестването не си прав. Има онлайн инструменти, които се ползват сравнително лесно и е срамота да не се възползваш. Най-малко да си следиш посещенията дето се вика и това върши работа. Важното е да човъркаш. Не мисля, че размера на сайта или фирмата има някакво значение.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.