Netage Lecture Series: Проектиране на уеб приложения за голямо натоварване


В резултат на няколко мои мрънкания, че в България няма свястно събитие, на което човек хем да отиде и да научи нещо ново и полезно, хем да се види със себеподобни професионалисти се пръква една инициатива на Нетейдж (фирмата, в която работя).

Казва се Netage Lecture Series и всъщност си е типичен баркамп – измисляме една тема за презенцтация и дискусия, събираме се на някое удобно място и междувременно пийваме по някоя бира, за да внесем неформален елемент в цялото нещо.

Първото събитие от серията ще се проведе следващата сряда (26 март) привечер в софийския Central Park хотел (до пилоните на НДК, една лъскава нова сграда).

Колегите програмисти ще говорят за това как се проектира и оптимизира един сайт или уеб приложение за голямо натоварване – в смисъл на как да не ни умре проекта, когато най-накрая една сюрия народ се изсипе и почне да прави това, което искаме да прави с нашето приложение.

Официалната покана звучи така:

Netage стартира Netage Lecture Series: поредица от лекции, с които целим да споделим новите си знания в областта на дизайна, програмирането и управлението на проекти.

Първото събитие от поредицата ще се проведе на 26-ти март (сряда) в Central Park Hotel на бул. Витоша 106.

Темата на лекцията: Проектиране на уеб приложения за голямо натоварване.
Кога: 26.03.2008 (сряда), 18:00
Къде: Central Park Hotel, бул. Витоша 106

По време на лекцията ще обсъдим следните въпроси:

· Кои са най-често срещаните проблеми, които възникват при сайтове с голямо натоварване?
· Какъв хардуер трябва да предвидим?
· Как да проектираме архитектурата на приложението?
· Как да се справим с тесните места в системата – база данни, уеб сървъри и т.н.?

Ще споделим опита си от изграждането на едни от най-популярните новинарски сайтове в България, но се надяваме на лекцията да присъстват и хора, които се занимават с не по-малко натоварени и интересни проекти – видео и файлови портали, новинарски медии и др.— с които да обменим знания и опит.

След Q&A сесията, ще продължим разговорите на бира.

С нетърпение Ви очакваме!

Елате повече.

Ако има вероятност да дойдеш пиши в коментарите или се разпиши във Facebook event-a.


8 responses to “Netage Lecture Series: Проектиране на уеб приложения за голямо натоварване”

 1. Сега се мъча с тия неща в propse.com, а скоро ще имаме и още по-интересни проекти. Не съм много по разказването, та ще дойда да видя какво ще кажат другите с повече опит от мен. Засега ползвам собствена система, която държи на едно рс. Ще е интересно да видя идеи за скалиране.

 2. Браво, много добре, и като тема и като формат. Задължително ще присъствам, от сега стягам списък с въпроси.

 3. Наистина звучи много добре. Ще направя всичко възможно да дойда.

  Освен това е и идеална възможност да се видим с много знайни и незнайни колеги :-)

 4. Ще дойдем, ако не ни мине черна котка пътя, задължително ще дойдем. След като чуя какво имате вие да казвате, може да споделим и известен опит от сайт с голямопиконо натоварване и опит от сайт с малко натоварване, но голям обем данни.

 5. А как седи въпроса със… сядането? Аз няма да сколасам до 18:00 и теоретично ако се появя към 19:00 на кво дередже ша са нещата като места и дискусия?

 6. Между 80 и 100 седящи места има в тая зала. И предполагам, че ще се понапълни. Тъй че ако искаш да ти е удобно по-добре по в началото да дойдеш.

 7. Всичко е много хубаво, получихме официална покана и идваме :)

  Обаче във временния сайт на Нетейдж блогът не бачка май както трябва :/ При опит да отворя страницата с поста на събитието изскачат странни грешки. Да не би това да е новата форма на ограничаване на коментарите в блог :D

 8. Цензура! :)

  Мерсим за бележката. Сега би трявбвало да си работи като хората.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.