eGov.bg

По неофициална информация порталът наречен “Електронно правителство” струва 5 000 000 (пет милиона) лева.

Намирам това за удивително и то в негативния смисъл.

Съотношението цена – качество е ужасно. Огромна по моите разбирания сума е била заплатена за некачествен продукт. Ниското качество се забелязва във всички аспекти на реализацията на тоя проект.

Техническата страна 

Самият сайт е техническо недоразумение, което аз самият (без да съм програмист) бих могъл да сглобя за по-малко от седмица с помощта на свободен софтуер. Представлява няколкостотин страници текст и няколко документа навързани в проста организационна структура. Леко донагласена инсталация на WordPress или MovableType би се справила с подобна задача.

Фронт-енд кодът на портала е под всякаква критика. Хората (всъщност не вярвам хора да са го писали, защото най-вероятно е автоматично генериран) не подозират за съществуването на уеб стандартите. За сметка на това смело използват JavaScriptпри положение, че в така реализирания сайт лично аз не бих се сетил да го използвам за нищо. Дори обикновените линкове не са обикновени линкове, а минават през JavaScript. Вероятно това доста ще затрудни различните злонамерени скриптове, но прави невъзможно за човек или добронамерен скрипт да използва информацията в сайта по един най-естествен начин – като направи връзка към някоя вътрешна страница. (За хората, които се вълнуват от доктайпове и валидация извадих два примери от css.a, класове с изчерпателните имена .stdtxt2upper:hover и ..subsubsubheader …)

Тука може да се направи едно леко изключение за частта с т.нар. “гео пространствени услуги”, която представлява интегрирана в сайта географска информационна система на някаква частна фирма, защото играта с тия системи не е много забавна в българския вариант – на запад си имат maps.yahoo.com. Но пък съм убеден, че системата не е разработена специално за този портал и най-вероятно е заплатен някакъв лиценз за ползването й. Всяка нормална такава система сравнително, лесно може да се интегрира с който и да е сайт и определено цената от 5 милиона лева ми се струва прекалена за един лиценз. Да не говорим, че върху всяка карта стои съобщението, че правата авторските права принадлежат на съответната частна фирма е безобразие – правителството си плаща на фирмата, за да и ползва услугата несимволична сума, а фирмата на всичкото отгоре си прави реклама на правителствения сайт.

От същия източник, който ни информира за цената на това бижу, научавам, че порталът седи върху 16 (шестнадесет) сървъра и 15 ТБ (петнадесет терабайта). Според изключително скромното ми мнение точно в тази област, ако системата е проектирана като хората това оборудване би трябвало да издържи на натоварването от това целата интернет аудитория в България да реши да го отвори в рамките на няколко часа. Натоварване, което по-също толкова грубите ми сметки едва ли би могло да с очаква в обозримо бъдеще. В интерес на истината дори и да се срине целият портал, загубата не би била кой знае каква.

Графично оформление 

Не мога да се изкажа ласкаво и по отношение на дизайна.

Слава богу е изчистен и няма големи мигащи надписи в червено (засега).

Размерът на шрифта обаче е прекалено дребен. Самият шрифт е Tahoma, който както съм се интересувал е проектиран не за големи текстови блокове, а за използване в интерфейса – Microsoft препоръчва да се използва за имена на полета, за бутони, за менюта, за заглавия на прозорци и т.н., т.е. все места, които са малки по-размер и не се предвижда да се изписват кой знае колко дълги неща.

Сайтът очевидно е предвиден за резолюции от 1024 х 768 нагоре, защото при по-малки се появяват вертикални скролбарове. !?

Което ме насочва към следващия важен (най-важен) аспект за качеството на един уеб портал, а именно

Ползваемост и достъпност на интерфейса и информацията

Интерфесът очевидно е дело на хора, които нямат нужната подготовка за изработването на толкова важен и сложен проект.

Присъствието на връзки от сорта на “Текст”, “Статус”, “Гео пространствени услуги”, “Начален екран” на доста ключови места в интерфейса без да има допълнителен контекст.

Сайтът (без да съм правил специални текстове) е абсолютно недостъпен за специалните браузъри, които използват хората с физически недостатъци главно заради необяснимото използване на JavaScript връзки. Това го прави недостъпен и за търсещите машини и мобилните устройства. Нито едно изображение в сайта няма смислен алтернативен текст, а на някои места картинките се оказват от решаващо значение (напр., загадъчното червено “е” пред имената на някои от услугите, което като се замисля не носи особен смисъл и за тези, които го виждат, тъй като не беше свъразно с някаква по-специална функсионалност или съдържание).

Напълно безмислена функционалност е и скриването на информация от страница с JavaScript. Показването на тази скрита информация става без презареждане на страницата и при това без да става ясно защо е била скрита преди това.

Грозно, трудно за четене и невъзпитано е да се изписват цели изречения с главни букви. Страниците на рубрики в сайта представляват списъци с линкове към  подстраниците на съответната рубрика. Но понеже най-вероятно заглавията на тия подстраници са въведени с главни букви всички рубрики съдържат огромни блокове текст, изписани с главни букви. (може би това е била причината да бъдат скрити по подразбиране при зареждането на страницата (!) и да се налага, човек да ги отваря с помощта на JavaScript линк.)

Веднъж попаднал на някоя вътрешна страница, човек трудно може да се ориентира къде се намира в сайта и какво може да направи след като си свърши работата тук. Това е донякъде оправдано като се има предвид, че не можеш да се окажеш директно на някоя вътрешна страница, защото вътешните страници нямат свои уникални адреси, чрез които да ги намериш и достъпиш.

И така нататък, и така нататък…

Доста време отделих да изпиша горния текст. Доста други хора са отделили време, за да пишат по повод този проект:

Българското електронно правителство @ yurukov.net/blog

Електронно правителство @ blog.veni.com

metaend » Blog Archive » Електронно правителство

eGov.bg – Пейо Попов

MyKinda Технологии » Blog Archive » Електронно правителство в България?

В заключение мога да кажа само:

“Пет милиона лева!!??!”

9 thoughts on “eGov.bg”

 1. Гошо, предполагам същото ревю би написал и всеки специалист, преглеждащ държавна поръчка в областта му. Магистрала Тракия, Булгартабак, или нещо друго, не чета новини. Такова е, държавното е за крадене. От тия пет милиона колко са отишли за хонорари на хората, които са вършили работата? И колко по посредници, връзки и там каквото.

 2. Най-ужасното е, че може би някой наистина е хвърлил много труд в това.

  Иначе системата най-вероятно някога ще бъде сложна и ако сега са полагали някакви основи за цялото нещо 5 млн. може и да са ок. Но както става наоколо обикновено сигурно за всеки упгрейд ще взимат по още толкова дори и функционалността да е била предвидена още от сега.

 3. А тъй, Гоче, нахряскай им го. Не че ще има ефект, но поне feels good. Пецата харна аналогия обади с магистралата. Аз лично много й се кефя, въпреки кофтито настилка, защото в завършен вид ще позволява да ходя до морето за 3 часа, без почивка, със спокойно каране. 2 часа ако си напънат. Обаче що спор има по тая тема, що критики… То затова и не е готова от 20 години – щото не могат да се разберат кой колко пари да набута под дюшека!

  Та така и с тоя тип проекти… Човекът взе парите и каза – ще видим! Куче влачи сайт, диря няма, ей! За милиони няма закони… и прочее фолклор.

  С риск да издам държавна тайна, ама имам някакви спомени за дискусии на маса и в офиси по тоя проект и сродните му начинания. Тия 5М лева май не са само за сайта, хардуер, деплоймънт… Имаше някакви branching хави към МДААААААР за разни тестове за специалисти, мобилни тест-центрове, софтуери, незнамквоси… И това беше част от “електрическото правителство” (ел. правителство). Та би било интересно да се види КАК ВСЪЩНОСТ са изхарчени тия 5 милиона лева.

 4. Подобно е (или беше миналата година) и положението при http://e-edu.bg, за чиято начална страница, държавата е цакала няколко хиляди евра (въртеше ми се 10-на) и забележете изпълнението е флаш?!? Предполага се, че поне началната страница трябва да е достъпна (accessible) за всички, включително и хората в неравностойно положение. Да не говорим колко са страниците, като отделно съдържание, на този сайт и каква се явява приблизителната цена на страница.

  Още по интересно със http://start.e-edu.bg, за чиято направа е използвана moodle — безплатна и с отворен код система за управление на съдържанието — и се твърдеше, че са платени пак някакви извънземни суми.

  О да и най-интересното, мотото на e-edu е “2006 година на е-образованието”, което е нормално предвид, че сайта е правен тогава. Но това означава ли, че в края на 2007-ма година аз все още трябва да виждам неактуално и необновено съдържание от миналата година, или “годината на е-образованието” е нещо, което се случва веднъж в историята на България и пичовете-изпълнители и министрите-поръчители са решили да го увековечат?

  п.п.
  Всъщност покрай цялата история със http://start.e-edu.bg, четейки материали по темата и цъкайки линкове, попаднах на този сайт.

 5. Почти сигурен съм, че в крайна сметка екипът, изпълнил сайта, е взел няколко хилядни от тези пари. Спомням си историите на държавния проект ****, писан от две стажантки от МЕИ (вероятно най-“умните”) и един “тим лидер” с 2 години стаж – но не в областта. И тука като да е така. Подпис на разработчиците няма, технологията е (май) JSF. Нищо, да са живи и здрави. Бюджетни пари. Сигурно са отишли за седмицата, която караше в насрещното (срещу мен) тая вечер ;).

 6. Крайно време беше някой да пише за това, което всички си мислим. А още по крайно време е да намерим начин да се чуе това мнение. Това че от разработката на интернет приложения не зависи живота на някой не е достатъчно основание да няма и елементарни стандарти при избора на доставчици на държавни поръчки.
  Нямам нищо против да ми взимат парите за здравеопазване и образование и да ги дават на песнионери или учители но да ми харчат парите от данъци за малоумни изпълнения и после някой по телевизията да ми ги дава за пример това е повече от подигравка и освен това го приемам много лично.

 7. п…е…т… милиона…… ?… можеше да платят на човек, който да изпише пълните версии на ЗДДС, НАПОО, ППС… или на човек, който да измисли по-читаво име. трябваше да го регистрират в Норвегия – egov.no

 8. Технологията е JSF, .NET алтернативата на Sun Microsystems. Голяма част от неприятния маркъп/скрипт ти идва на готово точно от нея.

  Честито на печелившите!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.