Съвет: Показвайте примери, когато искате съдржание за сайт от клиент

В редица проекти, които са свързани с изработката на представителни сайтове (такива, които имат преди всичко за цел да представят дадена компания или продукт, а не да предлагат богата интерактивност), предварително създаваме информационната архитектура за сайта.

Предаваме диаграма със схемата на сайта – отделните раздели, страници и връзките между тях. После предоставяме списък със страниците, за които ще имаме нужда от съдържание и което трябва да бъде предоставено от клиента. Обикновено е един Excel файл, в който са изброени всички страници в сайта.

Обаче клиентите нямат опит със създаване на подобен вид съдържание и обикновено изпращат всички налични маркетингови материали, презентации, годишни отчети и т.н. В някои случаи дори опитват да пишат текстове, но резултатът често е от типа “Фирма Чвор ЕТ е създадена през 1899 година от Льольо Льольов и Ганьо Ганьов” – което разбира се е ужасно безполезно.

Нормално е след това специалист, който се занимава с писане и оптимизиране на текст за уеб, да оправи нещата. Но доста пъти е трудно от оскъдната и неособено приятна за четене информация да сглобиш запленяваща история.

Не знам защо не ми е хрумвало до момента, но сега като гледам какво са ми изпратили поредните клиенти в опит да запълнят онзи екселски файл и си мисля, че щеше да им е много по-ясно каква е целта на цялото упражнение ако бях включил и връзки към реални страници от реален сайт, които да илюстрират горе-долу към какво съдържание се стремим – като обем, стил, информация и т.н.

Вместо това сега от стотина файла с презентации, PDF, таблици и текстове, които някой си е играл да събира и дори създава, трябва да се чудя как да извлека и обработя смислената информация, за да запълня 15-те страници на сайта.

Сигурен съм, че ако бях показал на хората пример за страници “За компанията”, “Продукти” и другите щяха да изпратят много по-полезни материали.

3 thoughts on “Съвет: Показвайте примери, когато искате съдржание за сайт от клиент”

  1. Гошка, щеше да е благо да ги пуснеш тука тия “връзки към реални страници от реален сайт, които да илюстрират горе-долу към какво съдържание се стремим”. Ем да видим ний, простейшите :)

  2. Примерите трябва да се подбират според конкретния случай. Т.е. такива, че да бъдат разбрани от клиента, за да може човека да се вдъхнови, да разбере каква е целта на упражнението. Предполагам ако се намери хубав пример от домейна на работа на клиента ефектът ще е още по-голям, но и примери от несвързани индустрии вършат работа.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.