← Назад към всички записи

Въздушно окачване – Air Lift Performance 3P (1)

Все пак намерих няколко снимки от монтажа на въздушното окачване и защо пък да не ги споделя.

Но може би някои се питата: „Ама защо въздушно окачване? Нали имаше вече си имаше регулируеми койловъри?“

Още пъривя път, в който видях колата с монтрирания преден спойлер и изрязани калници, разбрах, че няма как хем да изглежда ок, хем да може да се кара нормално.

Pandem пакета изглежда добре само на супер ниски коли, на сантиметри от земята. И ако се загледате в рекламните снимки на първото E36, по което е направен, ще забележите, че липсва доста голямо парче от предния спойлер.

Затова ми се „наложи“ да разуча как стои въпроса с въздушното окачване.

Има няколко по-известни фирми – американските Air Lift и Accuair, някакви австрийци, разбира се Тайван и т.н.

Но изборът ми сравнително лесно падна върху Air Lift. Те предлагат не само управлението на налягането, но и готов комплект за E36 – всички амортисьори, въздушни възглавници, маркучи, компресори, бутилки и т.н.

Освен това много ми хареса дигиталното управление на системата, което никой друг не предлага. И освен това имаха и възможност за управление от телефон през Bluetooth.

Air Lift имат две разновидности на последната си версия управления. Едната е Performance 3P. А има и Performance 3H. P идва от Pressure (налягане), а H — Height (височина). Т.е. едното следи само за налягането във всяка възглавница и така регулира височината, а другото разчита и в допълнение на 4 датчика за височина, които дават по-прецизна информация за височината на колата спрямо земята.Съответно допълнителните датчици дават по-голямо спокойствие, когато возиш допълнителен товар или хора, защото автоматично поддържа зададената височина. Или пък в завои по-адекватно неутрализира центробежните сили и накланянето.

Аз обаче избрах по-евтината версия – Air Lift Performance 3P. За да спестя малко пари, а и защото не мисля, че ще има кардинална разлика в работата на системата.

Но дори и по-евтина от 3H варианта, въздушното окачване си е супер скъпо. И това доста ме възпираше.

Но времето летеше, а трябваше да се взема решение.

Доста изненадващо нещата се наредиха покрай Черния петък в края на миналия Ноември. Получих рекламен имейл, в който Air Lift обяваваха 25% намаление на всичко. Това са доста пари.

Дори по-изненадващо обаче се оказа, че и английския дистрибутор на Air Lift също имаше тая отстъпка. А като поръчваш от Англия си спестяваш ДДС, мито и доста разправии с митниците.

И още по-добре – при тях можех да спестя допълнително като не поръчвам задните амортисьори, а само задни въздушни възглавници. И така реално цената ставаше с 1/3 по-ниска.

Решението беше очевидно. Действах веднага и след седмица получих обемиста пратка с 4 пакета. По един за предните и задните амортисьори и възглавници, един за бутилката за въздух и един за цялото управление с инструкциите, окабеляването и въздушните маркучи.

Ето така изглежда в огромния багажник на Volvo-то.

Втора част: Какво има в кашоните?

Пробег: 347000

2 thoughts on “Въздушно окачване – Air Lift Performance 3P (1)”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.