← Назад към всички записи

Монтажът на Pandem кит-а

В средата на октомври оставих колата при бояджиите. Планът беше първо да направим едната страна и като сме доволни от резултата да повторим и от другата.

Първата проба показа, че почти всички детайли от пакета (без предния спойлер и добавките за предната и задните брони) ще трябва яко да се преправят.

Предния калник ще трябва:

  • да се преправи около мигача, понеже на купето е на съвсем друго място
  • да се добавят по около 1-2 сантиметра височина – за да може да съвпадне декоративната линия на раздувката и на оригиналния калник да съвпаднат.
  • да се реши проблема с отварянето на предната врата – калникът на купето е по-дълъг от този на комбито с около 10 сантиметра. И затова част от Pandem раздувката попада върху вратата и ѝ пречи да се отвори.

Поне предния спойлер си пасва без преправяне.

Вижда се и как не съвпада раздувката около мигача, понеже на купето е с друга форма. Също и как се разминават хоризонталните линии на калника и раздувката.

Отзад също е интересно.

  • И тук трябва да се добавят около 3 сантиметра във височина за раздувката за да съвпада линията
  • Трябва да помислим как ще се отваря задната врата.

Разбира се, за да измерим всичко внимателно преди да нарежем целия Pandem кит, трябваше да сложим и джантите. А за да сложим джаните трябваше да изрежем доста от калниците. Особено отзад. И да свалим окачването до горе-долу реално положение.

И ето как изглеждаше в този момент:

Отпред не е толкова страшно, но отзад…

Направих и едно видео специално за хората, които коментираха, че е грехота да се нареже такова купе.

Понеже когато майстора изряза задния калник и се показаха следите от предишните ремонти. По целия калник се оказа, че има 4-5мм кит. Стана ми ясно как са ми оправили ръждата преди 4 или 5 години,когато за първи път оставих колата на бояджии. Същите тези ми бяха изгорили мокета, когато са заварявали праговете. И ми се наложи да си купувам нов.

Отпред обаче излезе по-сериозен проблем. При пълно завъртане на волана, гумата се опира в ламарините.

Слава богу проблемът най-вероятно е заради фланците с дебелина 12 милиметра, които ми се наложи да сложа. А ми се наложи, защото се оказа болтовете на джантата опират в спирачния апарат. Добре, че има по-къси болтове. Бях взел 32 мм, но има 27 и 24 мм. Поръчах от всеки размер по няколко, за да пробваме как ще е.

Както се вижда от снимките, наложи се да изрежем по малко от предната и задна броня. За тях май ми е най-жалко. Но се утешавам с това, че си имаха разни малки забележки, които ме дразнеха и без това планирах някога да ги сменям с нови.

Когато нагласихме всички панели по колата и направихме план за преработките, майсторът разкрои всички детайли от Pandem кита и се зае с работа.

Първото, което направи, бе да намали дължината на предния калник за да съвпада с оригиналния калник и да може предната врата да се отваря свободно.

После се наложи и прага да се удължи с 5-6 сантиметра.

И накрая – да се разрежат предната и задната раздувки на две, за да се добави ивица от около 2-3 сантиметра, за да се увеличи височината на Pandem детайлите.

Вижда се и как беше преправена чупката около мигача, за да пасва на неговата форма.

И отзад:

И една обща снимка:

След като се оформи едната страна и всички проблеми са решени би трябвало другата да стане по-бързо и лесно. Но за това ще пиша отделно.

Пробег: 347500

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.