← Назад към всички записи

BBS RS – гайки, вафли и капачки

Когато купувах голи центрове за BBS RS дори и не си представях в какво причключение се вкарвам.

Почнах да търся централните капачки, които се състоят от гайка, една капачка с вид на гофрета (т.нар. вафли) и емблемите BBS.

Но понеже никога не съм виждал разглобена джанта RS, даже визуално не знаех какво да търся.

Разбира се в ebay има обяви за такива комплекти, но цената им е скандална. От самите BBS също не можах да разбера как могат да се купят и въобще – какво трябва да се купи. А и цената най-вероятно щеше да е още по-шокираща.

За вафлените капачки разбах, че има два размера. Единият е 150мм, който е за центрове от 15 и 16-цолови джанти. А другия – 170мм и е точно за моите центрове от 17-цолови джанти.

150mm вляво и 170мм вдясно. Познават се, че на по-малките около централния кръг са наредени триъгълничета, а на по-големите са някакви петоъгълници.

Втора употреба не ми се искаше да взимам понеже не ми се занимаваше с възстановяване – да свалям старата боя, как да уцеля новата боя да е същата като на центровете.

В крайна сметка успях да намеря серийния номер на BBS за капачката – 09.24.028. Като потърсих по него в Гугъл и намерих няколко места, където го имаше. Само дето и най-евтиното от тях ги даваха за 75 бройката. А за комплект с гайка и капачка – 150 евро – и това без емблемата BBS. Пълни ненормалници.

Слава богу (даже не помня от къде), но разбрах, че тия вафли ползват и BMW за джантите стил 5 за Е30.

Стил 5 (Style 5) има за много модели BMW. Но не са съвсем еднакви. Има с вафли 150мм и с 170мм. Някои са пластмасови, а други алуминиеви. Има разлика в захващането към джантата – едните просто се защипват, а другите са с винтова резба.

Въобще – пълен ужас.

Комплектът, който на мен ми трябваше е 36132225376. И добре, че намерих залежали няколко такива бройки при един немец в ebay. За по около 30 евро. Поръчах 1, за да съм сигурен, че стават. Докато я получа и видя, че е ок, немецът вече беше вдигнал цената.

Намерих в Латвия също налични такива на нормална и поръчах останалите 3, които ми трябваха. И явно са били последните, защото после видях, че цената вече е към 90 евро.

Ето и какво получих.

За съжаление централните гайки в комплекта е пластмасова. И изглежда доста евтино.

Трябваше да търся други варианти.

Пак в ebay ми изскочи обява за много красиви полирани метални гайки. Момчето, което ги прави се оказа наш човек – от Москва, но си пуснало обява в американския ибей 🙂 А самите гайки са точно каквото ми трябваше.

Имаше варианти с височина 5, 15 и 25 мм и с диаметър на резбата 56 и 72мм.

Аз разбира се избрах най-високите – да има повече лъскав метал в джантите. И ги поръчах:

За сравнение между метала и пластмасата въобще не може да става дума.

После даже намерих момчето в Инстаграм. Исках да го питам какви емблеми стават за неговите гайки. Разменихме си няколко съобщения. Даже ми каза, че ако направо си бях поръчал от него, а не през ebay е щял да ми направи и отстъпка. Но късно 🙂 Ще знам за следващия път.

Та много хубави гайки.

Но с емблемите също се оказа трудна задача. Пак има хиляди видове – по диаметър, цветове, начин на закрепване. Има и огромно количество ментета, като цената често не е показателна за качеството.

И понеже джантите щях да сглобявам със златни болтове, исках емблема със златен надпис. А за да си личи златото още повече, исках и да са на бял фон.

Точно такива намерих в Англия при една фирма, която прави ментета BBS джанти. Качестовото и цената им изглеждаше Ок и затова поръчах от тях.

Всичко ок. Получавам след една седмица. И гледам едната нещо емблема е някак по-различна. Разопаковам и виждам, че е със сребърен надпис. Другата леко надраскана. Шок.

Обявата междувременно е изчезнала от ибей. Но писах на продава и слава богу каза, че ги има налични и че ще прати. Така и направи. За собствена сметка. Браво.

И в крайна сметка ето пълния комплект:

Мислех си, че може да оставя и BMW ебмлемата, но някак не изглежда толкова луксозно 🙂

А сглобената джанта много ми харесва.

Но когато за първи път я монтирах на колата изпаднах в лек ужас.

Задните джанти. 18″, 10J ET -9. Да, „минус 9“.

Мисля, че размерът ще е тамън. Даже може би ще трябва да ползвам старите си фланци +20мм.

Пробег: 347500 км.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.