← Назад към всички записи

Как чистачките полудяха и реставрирах цялата система за миене

В началото на февруари времето още беше гадно и рядко изкарвах колата от гаража. Но и в тези кратки разходки ме изненада странната работа на чистачката на задното стъкло. От време на време се включваше сама. Изключвах я от лостчето и след няколко минути пак правеше сама оборот или два.

Мислех си, че някое кабелче се е прекъснало и при неравности по пътя прави контакт и чистачката се пуска. Свалих кората на задната врата, за да проверя дали няма да намеря нещо.

Нищо не намерих. Всички кабели си изглеждаха наред.

Но след известно време и предните чистачки почнаха да се държат странно. Пускаха се от време на време сами.

Проблемът все повече се задълбочаваше. До момента, в който всички чистачки почнаха неистово да махат, а накрая запецнаха по средата на стъклото и нямаха пускане по никакъв начин.

Погледнах бушоните и видях, че 44 бушон е изгорял. Смених го. Всичко си проработи нормално. За 5 минути. И после пак отначало.

Порових в интернет и открих, че симптоми като моите се появяват когато изгори релето на чистачките.

Взех друго реле от мегапартс. Свалих жабката и го смених.

Но за съжаление нищо не се промени.

Трябваше да проверя ел. инсталацията.

На 44 бушон са вързани запалката, радиото и осветлението на жабката. Всичките ги проверих и нищо не намерих.

Сам бях до тук и потърсих ел. техник. Отидох при едни типове – bmwcoding. Доста се изумиха като видяха Е36-ца. Явно работят само по новите модели.

Но все пак ми помогнаха. Заедно намерихме една букса зад задния десен стоп, в която беше капнало вода и беше се окислила.

Почистихме с контактен спрей и по диаграмите на ел. инсталацията видяхме, че до тая букса идват кабели от лостчето за включване на чистачките.

Хипотезата беше, че самото лостче е изгоряло заради окъсяването в буксата. И заряди това е горял и бушона.

Пак от мегапартс намерих лостче за комби.

Слава богу, когато смених лостчето, чистачките само се върнаха в изходното си положение и започнаха да си работят съвсем нормално.

За да сменя лостчето, свалих волана и лостчето на автопилота и въобще всичко под волана. Но нали не го правя за пръв път – вече може би и за две-три минути ще успея.

Сигурно си мислите, че всичко свършва тук. Но докато търсех проблема, разбира се огледах внимателно и всичко под капака – за да проверя помпата на чистачките и сензора за нивото на течността. А там ситуацията яко ме дразнеше:

  • Самото казанче за течността беше пожълтяло и си беше здраво зацапано.
  • Помпата ми не беше правилната – когато я сменях предния път, ми дадоха помпа за фейслифтови коли. На тая помпа буксата е друга. И тогава трябваше по грозен начин да преправям буксата, за да я включа.
  • Сенозра за нивото на течността ми правеше проблеми и на борд компютъра непрекъснато ми излизаше надпис „Washer fluid low“ въпреки, че течност си имаше.

Та така.

Поръчах нови помпа и сензор.

Сензор за нивото на течността за чистачки – 61318360459

67128360627. Made in Chech Republic.

VDO. И правилната букса.

Ей го и целия комплект. Удоволствието от новите оригинални части е трудно да се замени.

Комплектът казанче 5 литра (61678380747), помпата, сензора за нивот, мрежата за гърлото на казанчето да не влизат боклуци, две гумени уплътнения и скобата която държи маркуча от казанчето до пръскалките.

Всичко сглобено.

И сравнението между старото и новото казанче.

На новото казанче липсваха две дунапренови уплътнения, които служат за обиране на вибрациите между казанчето и купето. Изрязах две парченца от звукоизолация, която ми беше останала и ги залепих на съответните места.

Купих и 2 метра маркуч от помпата и казанчето до самите пръскалки.

61661357388

Готиното е, че дойде като цяло парче, а не две по 1 метър. Някъде по форумите бях чел, че и такова им се е случвало на някои. 2 метра между другото стигат тамън (с лек остатък).

За съжаление забравих да снимам самата смяна на казанчето и маркучите. Както и финалния изглед в моторния отсек. Но промяната е много положителна. Лиспва голямото парче пожълтяла и мръсна пластмаса, която съсипваше всичко.

Но и това не е краят на историята 🙂

Докато рових из сайтовете да търся всички тия части, случайно се натъкнах на обява в ebay за чисто ново оригинално лостче за чистачките. За 1/4 от цената на ново. Веднага го купих.

61318360919

Неизтъркани символи. Нова и неомазнена пластмаса. Кеф.

Разбира се се наложи пак сваляне на волана и т.н. Та една сутринта си взех чаша кафе, слезнах в гаража и се заех.

Разликата от само 20 години употреба.

Не можех да оставя и лостчето на темпомата.

Купих ново капаче с надписи на английски език.

И всичко обратно по местата:

И вече наистина край на историята 🙂

Пробег: 342870

2 thoughts on “Как чистачките полудяха и реставрирах цялата система за миене”

  1. Имам две е36. И двете са с темпомати. Не бих им сменил немските надписи. За мен лично,колата е немска и надписът трябва да си остане на немски. За колата- нямам думи!!!! В Германия за тази кола биха дали и 10 хиляди евро.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.