← Назад към всички записи

Март 2017

Реших накуп да напиша за няколко дребни неща, които успях да свърша в последно време.

Преди време гледах в някой от форумите пост за едни пластмасови дефлектори. Стоят на пода на колата, при задните калници. Идеята им е да защитават задното окачване от мръсотия, вода и камъчета. В realoem не ми излизаха за комби, но ги има за седан. От там взех номерата и ги поръчах.

Не е моя снимката, но дава представа за какво става въпрос.

Купих и разните гайки за закрепването.

Като се заврях под колата все пак открих останки от тия дефлектори. Явно някога ги е имало, но са се разпаднали и изпочупили отдавна.

***

Някъде в началото на месеца забелязах, че предната дясна врата престана да се отключва и заключва от дистанционното на ключа. Или по-скоро проработваше веднъж на 10 пъти. Проблемът беше ясен – моторчето на централното заключване

Купих ново моторче VDO.

Понеже е на много гадно място, смяната е изключително досадна и затова оставих да я направят в сервиз. Веднъж вече бях пробвал да се занимавам с бравата и си скъсах нервите, та нямах намерение да повтарям.

***

По интериора продължих да подменям износените детайли.

Първият такъв беше копчето за сваляне на прозореца на шофьорската врата. Старото копче ми правеше проблеми и от време на време не работеше. Трябваше да го почукна, за да проработи. Намерих в ebay обява за ново оригинално на добра цена и го купих.

старото (вляво) и новото (вдясно)

старото (вляво) и новото (вдясно)

Друг детайл, който много ми бъркаше в очите беше врътката за включване на фаровете. Беше се изтъркала боята и беше мазна и мръсна. Затова и я смених с нова.

старата и новата

За смяната първо изкарах целия въздуховод, но после разбрах, че е било излишно. Просто трябва силно да се дърпа самата въртялка и си излиза.

С едно щракване сложих новата. Изглежда много по-добре.

***

И понеже нещо все ми се налагаше да гледам отпред под капака, трябваше и там още козметични подобрения. Смених цялата система и съда за течността за чистачки, че ми правеше проблеми и изглеждаше супер зле. Отделно ще опиша какво и как там.

Но друг дребно нещо дето ме дразнеше беше щеката за маслото. Беше една такава ужасно мръсна и една така потъмняла от годините ползване.

Както се оказа обаче, когато пристигна новата щека – цветът си му беше такъв тъмен оригинално. Просто я нямаше вековната насъбрана гняс.

Не очаквах обаче да има някаква смислена разлика. Но явно о-пръстенчетата все пак се скапват с времето. Сега новите на щеката уплътняват много добре и е нужно доста усилие, за да се извади щеката. Със сигурност моторът няма как да смуче вече въздух оттам.

***

И за финал – малко химия за почистване на интериора.

Изпробвах Kochs Chemie Refresh и Interior Cleaner. KochChemie е немска марка, не много популярна. Произвеждат основно на едро за БМВ и други автомобилни марки. Четох обаче добри отзиви за тях, а и много ми харесва дизайна на опаковките (все пак съм дизайнер) и реших да пробвам с тези 2 продукта.

За съжаление обаче въпреки хубавия дизайн, резултатът не ме впечатли. При първия опит. Явно нещо не направих като хората. Втория опит обаче ми беше по-успешен и уж се получи добре. Но не мисля, че са нещо извънземно тия препарати.

Освен това за първи път изпробвах и оригиналния BMW лосион за кожа.

След всички хвалебствия по форумите очаквах невероятен резултат, но останах само с очакването. Не знам защо така.

***

И те така те.

В края на месеца километража показа 343 хил. км..

И това съвсем не е всичко, което се случва с колата, но ще пиша отделно, когато намеря време.

Пробег: 343000

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.