← Назад към всички записи

Защита на купето (част 1): Керамично покритие CarPro Cquartz UK

След пребоядисването в края на 2015-а започнах да се интересувам как може да се защити лака и боята на колата колкото се може по-дълго.

Най-добрият вариант разбира се е да превърна колата в паметник, да я сложа в музей под стъклен капак. Но така пък повече няма да я карам никога 🙂

Започнах да чета мнения за различните марки керамични покрития. Смисълът в тяхното ползване е, че веднъж нанесени върху лака, създават супер твърд слой с дебелина няколко микрона. Този слой много по-трудно се драска и е много по-устойчив на редица въздействия – вода, сол, слънце и т.н. Обещанието на повечето производители е, че за срок от 6 месеца до година колата е напълно защитена, а след това покритето трябва да се обнови.

Разбира се всички производители си хвалят своето. Има доста марки и на най-различни цени (дори и едни българи правят подобно).

Аз избрах CarPro. Първо – отзивите бяха добри, а второ – има наблизо до мен едно момче, което полира коли и ползва точно тази марка. А и цената не е супер висока.

Конкретния продукт се казва CarPro Cquartz UK.

Пластмасовите детайли и джантите също бяха обработени, но с друг продукт – CQuartz Dlux (баси имената дето им слагат).

Оставих колата за ден на момчето с полирането. Процесът е такъв, че отделните компоненти се мажат по отделно и между тях трябва да минат няколко часа.

Една снимка преди полирането:

На следващата сутрин си взех колата. Особена разлика не забелязах. Само някакъв жълтеникав оттенък като че ли се добави, но може би и така ми се е сторило. На допир обаче разлика има – усеща се супер твърдия слой. И едновременно с това е доста гладък и дори мазен – като от обикновена вакса.

Не успях да направя смислени снимки. А по снимките на момчето от Фейсбук определено си личи, че не е фотограф. Но само тях имам.

Има някаква симпатична Е39-ка.

Така и за джантите съм малко по-спокоен. След като смених керамичните накладки на Ate с оригинални, отново започнаха да се покриват със супер много прах и се цапат неимоверно.

Най-забележимия ефект от цялата операция е това как водата се държи, когато миеш колата. Покритието е много гладко и водата стои на големи капки. Много лесно се мие и подсушава.

Което през зимата особено си е важно, защото в кишата и гняста знаем как се цапат колите. А така всичко се отмива лесно.

Пробег: 342500

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.