← Назад към всички записи

Нови джанти – BMW style 216

Дойде време да сменя моите джанти Style 32 с нещо друго.

Дълго обмислях и търсех замяната.

Всякаквите BBS-и вече се срещат прекалено често. За нормални пари могат да се намерят най-различни 17-ки. Но за тях пък задължително трябват съвсем ниски и тесни гуми. И окачването да е съвсем до долу да се смъкне, за да изглежда колата нормално.

Само BBS LM много ми харесват. Но да ги намериш в правилния размер и дупки за BMW е нереално (скъпо).

От оригиналните BMW джанти вече ми се струваше, че съм пробвал всички варианти.

И тогава си спомних за една кола, която от много отдавна ми беше направила впечатление на паркинга на бившия ми офис. Беше Е90. Модел 320si (точно si,  а не is).

320si

320si

320is не е стандартна тройка 320i. BMW пускат тая модификация през 2006-та година в 2600 бройки, за да получат хомологация за състезанията WTCC. Разликите с обикновеното бензиново E90 320i са основно двигателя – 23 к.с. повече, ковани бутала, без валвтроник, ръчна сглобка и т.н. Разлика има и в салона. И разбира се във външния вид – разношироки джанти стил 216 – 8J отпред и 8.5J отзад. Приличат много на BBS CH, но има разлика в спиците.

Бях мяркал обяви за такива джанти няколко пъти. Сега пак седнах да търся, но не намирах в безупречно състояние. А да се пребоядисват е трудно – най-вече заради надписа BMW Motorsport  в центъра, който при нова боя би се загубил, а голяма част от чара на тия джанти.

Намерих обаче да се продават чисто нови такива в един немски онлайн магазин за оригинални части. При това с добра отстъпка ги бяха пуснали. Но все не се решавах да ги взема.

И така докато не ми се появи отново вибрация във волана при скорости над 80-90 км/ч. Казвам „отново“, защото не е за първи път. Досега бях пробвал няколко решения на тоя проблем (за които все още не съм писал, но и това ще направя). Но все – както се оказваше – краткотрайни.

Последния път мисля се получи, когато сложих метални вентили на предните джанти. Тогава трябваше да се демонтира гумата и най-вероятно не са успели да я сложат обратно и балансират както трябва.

Карах така около хиляда километра и накрая ми писна. Реших като крайна и отчаяна мярка да пробвам и това – чисто нови джанти и гуми.

И така – поръчах комплект Styling 216.

След около седмица чакане пристигна един доста обемист пакет. С размерите на хладилник. Като го разопаковах, в него се оказаха два по-малки кашона.

Това бяха само предните две джанти. Както се оказа – задните две трябваше да чакам още 3 седмици, докато ги набавят от BMW.

Много добре опаковани в кашона.

Много добре опаковани в кашона.

Ето ги и тях - прелестни, лъскави, чисто нови.

Ето ги и тях – прелестни, лъскави, чисто нови.

Аз обаче нямах търпение и направо отидох в Диана на Цериградско, за да ги монтирам. Купих и две нови гуми Goodyear F1 Assymetric 3 (предните ми бяха Assymetric 2).

Монтираха ми ги на техните автоматични машини, че много ме е страх от кварталните гумаджии дето ръчкат направо с щангите и правят бордовете на гъз.

Монтираха ми ги на техните автоматични машини, че много ме е страх от кварталните гумаджии дето ръчкат направо с щангите и правят бордовете на гъз.

И така и покарах няколко седмици с различни джанти отпред и отзад.

Но въобще не ми пукаше. Понеже моя проблем с вибрациите беше изчезнал.

Алелуя.

За първи път от толкова време нямаше никакви вибрации при каквито и да било скорости. Колата и волана си бяха като заковани.

Пълен кеф.

**

И така ми остана само да чакам кога ще бъде завършен външния вид с новите джанти.

В крайна сметка пристигна още един голям пакет. Но не чак толкова колкото предния път.

Интересно, но задните джанти не бяха толкова добре опаковани като предните. Нещо пак икономисаха немците. Не че има значение.

Упаковка е доста по-проста. Но пък пристигнаха без драскотини или други проблеми.

18" 8.5J ET37 (предните са 8J ET34)

18″ 8.5J ET37 (предните са 8J ET34)

И ето дългоочаквания момент. Всичко вече е монтирано.

Не се размина и без малък фотосет.

dsc00945

dsc00950

dsc00943

dsc00956

P.S.

Запазих си последните снимки за още едно доказателство в какво се превръща марката BMW в последните години.

Независимо от всичките лепенки BMW Motorsport (уу, аа), теглото на тия джанти доста ме разочарова.

Предните са 11.9 кг

Предните са 11.9 кг

Задните - цели 12,6кг

Задните – цели 12,6кг

За сравнение – старите ми Style 32 са с по 2 килограма по-малко на джанта. Предните около 9.7кг, задните – 10.5 кг.

Хубавото е, че в моя случай поне, заради различния офсет вече мога да разкарам фланците (преди ползвах 12мм отпред и 20мм отзад). Но дори и тяхното тегло – около килограм от всяка страна – не може да компенсира разликата. И в крайна сметка на всяка джанта се добави по около килограм.

Та така.

Външния вид изисква жертви.

Пробег: 336 000

2 thoughts on “Нови джанти – BMW style 216”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.