← Назад към всички записи

Смяна на маслото с Millers Oils CFS 5w40 и нови стелки

Обикновено не пиша за плановите обслужвания. Сменям масла и филтри през 7-8 хиляди километра или около веднъж в годината. И толко.

До сега слагах Motul 8100 Xcess 5w40 и съм си доволен. Но ако трябва да съм честен – не знам как да съм недоволен от масло. По-скоро като отворя мотора за ревизия, тогава ще разбера какво масло съм наливал – хубаво или лошо.

Защо точно Мотул? Защото съм (почти) сигурен, че не е менте там от където го взимам. Иначе с маслата е ужас и да намериш истинско си е сложно.

Но по форумите четох разни теми, обсъждащи маслата. Както се оказа – повечето масла, които ни рекламиреат като синтетични, всъщност не са, а са си минерални, но с повече добавки и подобрители. В това число и моя Мотул 8100.

Като попричетох малко, няколко пъти ми попадна името Millers Oils. Всички ревюта и мнения бяха много положителни.

Ето и един цитат от такова ревю:

„Извод. Веднага се вижда че това е масло с намеци към автосопорта – за хората, които обичат да раздават цялата газ. Базовите масла са на ПАО синтетика + естери. Голяма доза Молибден за повишаване КПД на двигателя. Отлични високотемпературни характеристики —  много нисък показател NOACK и висока температура на кипене. Добри нискотемпературни свойства – можем да сме спокойни да го ползваме в суровите зими. Отлични миещи/неутрализиращи свойства. Минуси не са открити.“

Минусът разбира се е един – цената. За същия вискозитет 5W40 цената е с 50-60% над Мотула.

Но понеже не бързах и дочаках промоция в един английски магазин (opieoils.co.uk). 15% отстъпка и безплатна доставка. Така за 2 туби по 5 литра се получи съвсем поносима цена.

Маслен филтър както обикновено взех оригинален. Стори ми се малко по-скъп този път. Но за сметка на това ми го дадоха в някаква луксозна опаковка с холограмен стикер.

***

Освен това реших да се поглезя и си купих нови стелки. Старите ми вече бяха на 2 или 3 години и шофьорската се беше попротрила.

Предишния път ги купувах от немския ebay и бях много доволен. Бяха от хубав материал – дебел велур. И добре бяха направени.

С оригинални стелки не исках да рискувам. Цената им е космическа, а като съм гледал снимки и качеството не е кой знае какво.

Този път си бях харесал едни малко по-евтини. Пак от немския ebay. Старите бяха около 40 евро, тези около 35 евро (profi-mats-de). Но по снимките в обявата изглеждаха не по-зле от сегашните ми.

Когато пристигнаха и ги огледах мога спокойно да заявя, че качеството не е по-лошо. Изработката си е също съвсем качествена.

DSC00431

Дебелия велур.

Със син конец по кантовете 🙂

Като ги наложих една върху друга върху старите и забелязах, че малко се отличават една от друга. Новите стелки обаче някак по-точно съвспадат по контурите на салона. Не че старите не пасваха, но тия са си като изляти.

Разликата при задните стелки беше по-забележима.

Е разбира се и съм доволен, че прикриват доста добре тоя гаден мокет.

Засега толкова.

Пробег: 339800

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.