← Назад към всички записи

Борба с вибрациите (част 2): Нови спирачни дискове и лагер-главини

След предишния ми опит да се справя с проблема, реших да взема крути мерки.

Така или иначе отдавна ми беше в плановете да сменя и последния детайл от предното окачване, който още не бях сменял – предните лагер главини.

Спирачните дискове знаех, че са криви. Причината също ми беше известна – спирачните апарати бяха нещо заклинили. От ляво спирачния диск правеше едва около половин оборот преди да спре, а от дясно – въобще не се въртеше сам и трябва усилие за да го помръднеш въобще.

Главини избрах този път SKF, а не FAG като задните. Уж по-качествени.

А като се сменят главините е супер момент да се сменят и прахозащитните капаци. Моите бяха съвсем ръждясали и единия дрънкаше при неравности, защото се беше разкъсал и опираше в спирачния апарат.

34111158985. Всеки капак се крепи с по 3 болта към шенкела.

Спирачни дискове вече бях пробвал няколко варианта – уж все яки. Първоначално бях с Zimmerman. Когато минах на спирачки от Е46 330 взех Ate.

Този път реших да пробвам оригинални. Поръчах от Германия, че цените са с около и над 20% по-ниски отколкото при местните официални дилъри.

Претеглих ги от интерес – 8,8 кг. всеки. Много са тежки.

С новите дискове разбира се трябва да се сменят и накладките. Пак оригинални, които намерих изгодно от ebay. Ate Ceramic накладките много ми харесаха, понеже не генерират никакви прах или шум. Но пък са много твърди и се чудя дали дисковете не се прецакаха и заради тях.

34116779652

34116779652

34116779652

На накладките има надпис Jurid.

Този път оставих колата при момчетата от Mirafiori за смяната.

Резултатът: Всички вибрации изчезнаха. Супер доволен съм.

Извод: при тресене на високи скорости и ако при баланс на гуми/джанти показва, че всичко е ок, то криви дискове са най-вероятната друга причина.

Пробег: 338000

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.