← Назад към всички записи

Инсталация за подгрев на седалките

Лятото на 2014-та си купих салон от Е46. Електрически. С лумбална опора. И с подгрев. А в мойта кола седалките бяха обикновени – нито ел. нито с подгрев.

И докато да прокараш инсталация за задвижването на ел. седалките е лесно – два кабела плюс, два маса и два бушона 15А, -то за подгрева си е истинско приключение.

За подгрева трябват копчета, реле, кабели до бушониерата да се прекарват и т.н. Хубавото е, че все още се продава оригиналното окабеляване комплект. Но по онова време цената му беше доста респектираща. Това ме принуди да търся по моргите. Но да намериш цялата инсталация се оказа трудно. Все нещо липсваше. Намерих копчетата и част от инсталацията.  Но липсваше релето и окабеляването в бушониерата при мотора.

И неочаквано, в началото на миналата година реших все пак да проверя дали не се е появил оригиналния комплект на по-нормална цена. И за мое удивление видях, че от БМВ са я намалили с 2/3. Веднага изтичах до Дару кар и поръчах.

61 12 9 401 349 Инсталация за подгрев на седалките

И релето:

61368373700 – светлозелено. Продава се отделно.

Обаче после ме хвана мързела. Върнах си обратно мокета и седалките, които бях извадил при претапицирането. И до самото прокарване на инсталацията така и не стигнах.

До момента, в който си взех колата от пребоядисването. Тогава целия салон така или иначе пак беше изваден и разглобен. И знаех, че по-добър момент няма да дочакам.

Хванах се да сложа инсталацията.

Преварително си бях изтеглил PDF с оригиналните инструкции за дооборудване с подгрев на кола без. Имах всички части. И почнах.

Вътре в салона всичко е лесно. Гнездото на релето се закача на фабричното място на черната разпределителна кутия под волана.

Всички кабели за масата се закачат пак там – на една метална греда под таблото.

Отклонението за мястото до шофьора прекарваме зад радиатора на парното.

До скоростния лост прокарваме двете снопчета за копчетата за включване на подгрева.

Една букса е за подсветката на бутоните при включени фарове. И се сързва в едно свободно място на такова разклонение (пак под волана):

И после започва големия зор.

Трябва:

  1. от купето бъркаш пак зад педалите и отвърташ 4 винта, които държат кутията с бушоните. Добре че ми беше свален мокета. Иначе не знам как може да ги види човек, камо ли да ги отвърти.
  2. Самата кутия с бушоните е от две части. Горната част се държи към долната с още 4 винта. Тия винтове обаче са с глава Торкс, а не обикновени кръстати. И тия 2, които се падат откъм чистачките са на много гадно място. А и за 20 години ръждясват, главите много лесно превъртат заради смотания Торкс и въобще свалянето е ад.

И когато най-накрая успях, сигурно половин час съм ровил в тлъстия сноп кабели, за да намеря къде аджеба да свържа всичко.

Ей това е гледката. За хората с големи ръце и пръсти – честито.

Успях някак да добавя гнездото за новия бушон и там няколкото кабела към правилните гнезда.

После всичко по обратния ред сглобих.

Остана да завържа края на исталацията към буксата от Е46-цовите седалки. Разбира се буксите при Е36 и Е46 нямат нищо общо. И там беше гледане кой пин, къде трябва да се свърже.

В крайна сметка стана така:

И всичко е готово:

Разбира се можеше и доста по-лесно да го направя. Да оплета сам кабелите, да ги ръчна примерно към запалката и да си работи. Но в крайна сметка съм доволен от тая реализация. Работата с оригиналната инсталация е много лесна и всичко се получава без излишни усилия.

One thought on “Инсталация за подгрев на седалките”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.