← Назад към всички записи

Спирачки. Големи спирачки

da6c8fcs-960

„Ко е туй аджеба?“ може да се запита някой.

Веднага отговарям.

Комплект по-големи спирачки.

Вляво са предни дискове, накладки и спирачни апарати от Е46 330i. Диаметърът на дисковете е 325мм. Марка Ate. Накладките са Ate Ceramic.

Ето ги и в по-близък план:

2e6c8fcs-960

Задния комплект е пак от Е46, но не от 330i, а от по-малките мотори. Диаметърът на дисковете е 296мм. Марката им е Ate, Накладките – пак Ate Ceramic.

c16c8fcs-480

Предните дискове са с 39мм по-широки в сравнение с тези на Е36 328. Задните не са чак толкова по-големи – „само“ 20мм.

Ъпгрейда е елементарен – свалят се старите спирачни апарати и се слагат новите.

Но защо е необходим?

1) Когато пробвах 18-цоловите джанти, ми направи силно впечатление как спирачните дискове в тях направо се губят. Огромно празно пространство. Не може така.

2) Някъде по време на ремонта на задното окачване ми се появи едно биене във волана от 90 до към 120км/ч. И понеже бях сменил вече всичко по окачването си мислех, че остават само две възможни причини – криви дискове или криви лагер главини. Е след смяната на дисковете биенето си остана, т. е. остава главината или все пак джантите и гумите да не са балансирани.

И тъй – тръгнах да търся варианти за ъпгрейд. Опциите с достъпна цена всъщност не са толкова много. Трябваше комплект или от М3 Е36 или от Е46 330i. На 330-ките дисковете са по-големи от двата варианта, а и да ги намериш е по-лесно..

Намерих предни и задни спирачни апарати от Е46 330i от едно момче от София. Беше ги ревизирал, боядисал, въобще идеал. Но попрочетох за монтажа и се оказа, че задните не е толкова лесно да се сложат – трябва нов механизъм за ръчната, да се режат прашниците, за да се съберат дисковете и т.н. занимавки. А освен това в американските форуми пишат, че се променя спирачния баланс и отзад почват повече да спират, което не е добре.

За да се запази спирачното усилие както досега и за да се спести усложнението при монтажа, трябва да се сложат задни спирачки от  Е46 328i. Всъщност както се оказа не само от 328i стават, но и от доста от след фейслифтовите модификации.

Аз купих от английския ибей комплект задни апарати от 320d. Разбира се на живо се оказаха в много по-лошо състояние отколкото на снимките. Ръжда и ужас.

5f9c8fcs-960

Закарах ги на песъкоструйка и станаха по-добре.

55c8fcs-960

Напръсках ги с цинк (спрей) и после с високотемпературна боя.

27dc8fcs-960

Реших да са сиви. Но пък ме домързя да боядисам и предните в сиво. Затова и си останаха различни. Надявам се, че като се изцапат и няма толкова да си личи разликата.

Взех и ремонтни комплекти с всичките гумени уплътнения, че да ги сменим.

Резултатът

Миналия петък закарах колата да ги монтират.

Биенето си остана.

Но пък изглеждат супер. Изпълват почти цялата джанта (особено предните).

За спирането – засега не усещам особена разлика с преди. Има една идея по-добро спиране, но все още не съм имал възможност да покарам добре, за да преценя.

Притеснявах се дали педалът няма да стане по-мек (по форумите пишат, че е хубаво да се смени и спирачния цилиндър). На тестовата обиколка наистина беше по-мек и трябваше да се припомпа, за да почнат да спират. Но след като се върнах в сервиза за обезвъздушаване проблемът изчезна. Педалът хваща както и преди (ако не и по-добре).

Като цяло съм супер доволен от резултата – и естетически, и практически. Заслужава си отвсякъде.

Преди и след

Преди и след

Пробег: 328100

 

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.