← Назад към всички записи

Обновление на салона 4: Ел. инсталация за седалките и ново окабеляване за аудио системата

След като свалих стария мокет в очакване на новите седалки и новия мокет, трябваше да се захвана с нещо, за да се възползвам от ситуацията.

Имайки пред себе си гол интериор, ми се отдаде чудесна възможност да направя 3 неща:

  1. спокойно да прекарам инсталация  за електрическите седалки и подгрева им
  2. да сменя скапания чинч кабел от плеъра до усилвателя за субуфера, а и да прекарам трети чинч кабел – за да включа и задната линия говорители. И въобще – да оптимизирам инсталацията за аудио системата.
  3. да сложа вибро- и шумоизолация

Ел. инсталация за седалките

Първоначално си мислех да прекарвам кабели от кутията с бушоните при двигателя.

Купих цяла инсталация от друга кола за 20 лева. Идеята ми беше да извадя от нейната кутия с бушони нужните каблени накрайници и кабели, за да направя всичко по заводски.

Обаче се оказа, че това прокараването на кабели не е проста работа. За да прокараш кабели от там до купето, трябва да демонтираш кутията с бушоните. За тая цел се развиват 4 болта откъм педалите и 4 болта на самата кутия.

При свален мокет и пластмаси под волана и около педалите, вътрешните болтове свалих сравнително лесно.

Обаче при развиването на торкс болтовете на кутията отпред ударих на камък, понеже два от тях са плътно на стената на моторния отсек и достъпа до тях е много затруднен. Освен това са и торкс болтове, които за последните 17 години са успели да ръждясат и запекат, положението беше плачевно. Едния му заоблих резбата и вадене съответно – йок.

В последствие се усетих, че можех лесно да го развия ако първо бях развил болтовете откъм интериора и леко бях разместил кутията с бушоните. Така щях да имам повече място и едва ли щях да прецакам тоя болт.

Тоя проблем ме отказа и трябваше да търся друго решение. И така ми хрумна да прокарам кабели направо от акумулатора в багажника. Така или иначе ми трябват само 4 кабела от плюса на акумулатора:

  • 2 за управлението и задвижването на ел. седалките
  • 2 за подгрева на седалките

Мислех да сложа и съответстващите бушони на самите кабели вместо в кутията отпред. В интернет намерих разни варианти с разпределителни кутии с 3, 4 и 6 бушона, които идеално биха ми свършили работа.

В крайна сметка използвах кутия DLS FB4, която по принцип е за аудио инсталации, но и за моя случай върши работа.

Разпределителна кутия с 4 бушона DLS FB4

Още не съм прокарал инсталацията за подгрева. Там е малко по-сложно, понеже трябва да се навържат и копчетата за пускане на подгрева, има допълнително реле и т.н.. Мисля да се занимавам с това, когато слагам новия мокет.

Кабели за аудио системата

По принцип имам 3 усилвателя – 2 за предната и задната линии и 1 за субуфера. На плеъра имам съответно 3 изхода за чинчове. Досега обаче използвам само 2 от изходите – за предната линия и за субуфера. На изхода за преда линия бяха свързани 2 усилвателя посредством разклонителен кабел.  А освен това говорителите от задната линия въобще не бяха включени към нищо (преди бяха вързани направо към плеъра, но не ми харесваше допълнителните кабели пуснати до багажника и ги разкарах). За да ги включа към усилвателите и да мога едновременно с това да ги регулирам отделно от предната линия трябваше да прокарам още един чинч кабел.

Да не говорим, че RCA чинч кабела към усилвателя за субуфера беше някакъв съвсем евтин – тънък и на всичкото отгоре оголен и на път да се скъса при един от накрайниците.

Купих два нови комплекта кабели DLS SL5DB — парите не ми стигнаха за най-яките на DLS, но и тези мисля са Ок.

RCA кабели DLS SL5DB

RCA кабели DLS SL5DB

За да се съберат всички 3 чифта кабели на гърба на плеъра трябваше да изрежа малко от пластмасата в дупката за плеъра таблото. По принцип мисля, че за нея се закрепва оригиналния плеър, но в моя случай не изпълнява никаква роля и реших да си опростя живота като просто я отрежа.

Оттам прокарах кабелите под шофьорската седалка под задната седалка и в багажника, където са усилвателите.

Много по-спретнато се получи. Въобще красота.

Самите усилватели и задната линия навързаха хората от Авал.

Звукът се подобри чувствително, но може би това се дължи повече на сложената вибро- и шумоизолация, за която ще пиша отделно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.