← Назад към всички записи

Обновление на салона 1: Разглобяване и сваляне на мокета

Започнах ремонт на интериора.

В плановете ми е:
1. да сменя седалките и корите на вратите
2. да сменя мокета
3. да сложа шумоизолация – на пода, вратите и багажника

Седалки купих от едно Е46 Touring – спортни, с електрическо регулиране, подгрев и лумбална опора. И то от кола с правилната (не дясна) дирекция – защото иначе подуването и паметта щяха да са на пасажирската седалка.

Единственият недостатък на тоя салон беше цвета – светло сива кожа. Може и като нова да е изглеждала добре, но за 14 години и се е поразказала играта. Но и това оправям в момента – оставил съм салона на тапицер за претапициране. След известно време всичко трябва да е готово и тогава ще пиша пак кое и как.

Докато чакам претапицирането, реших да сменя и мокета. Моя стар мокет като цяло е в добро състояния, но когато ми сменяха и боядисваха праговете, майсторите (не знам как) успяха да направят няколко дупки в краката на пасажира, а и бяха деформирали и скъсали малка част около дясната врата,

Свалянето на мокета си е разправия, но не е свръх сложно – просто има много малки детайли. Трябва да се махнат подлакътника и централната козола, жабката, корите около краката на шофьора и пасажира, корите под волана. И разбира се седалките. Изпод централната козола с климатика няма как да се извади цял (а и да се вкара обратно) и затова трябваше малко да го изрежа. Там ще си остане парче от стария мокет.

След две проби да намеря запазен мокет на старо (специални благодарности на пича дето ми прати напикания от котка мокет, който ми осмърдя живота), реших да купя нов оригинален мокет. Не знам колко ще чакам – най-вероятно ще е доста време. Вече минаха няколко седмици и все още не се знае кога ще могат да го доставят. Само се знае, че още не е спрян от производство. Дано по-скоро стигне, че не е приятно без мокет да се кара – много шум.

Ето и малко снимки от процеса:

DSC02429

Седалките вън.

DSC02435

Шофьорската седалка – и тя.

DSC02452

Централната конзола и жабката.

DSC02439

Всичко нахвърляно на посоки. Как ще го сглабям обратно и идея си нямам.

DSC02441

Педалът за газта – трудно се сваля, но в крайна успях да го запазя невредим.

DSC02447

Изрязваме от страната на шофьора

DSC02464

и извадения мокет

DSC02467

Сваляме корите на предните врати

DSC02468

и на задните врати

DSC02495

И това е, което остава отдолу. Хубаво е, че няма особени ръжди. Не е без хич, но за няколко години ще устиска.

DSC02453

Сега трябва да прокарам кабели за подгрева и за ел. регулировките на седалките. После да сложа шумоизолацията. И някак да сглобя всичко обратно.

Пробег: 325600

2 thoughts on “Обновление на салона 1: Разглобяване и сваляне на мокета”

  1. Напълно невъзможно ли е мокета да се свали и без да се демонтира жабката ?

    1. не, но ще трябва да се изреже на друго място (повече). жабката се сваля лесно. не си струва да се пести време от това.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.