← Назад към всички записи

Ремонт на предното окачване. Смяна на маслото

След пълното обновяване на задното окачване пролетта, започнах и ремонта на предното.

Започнах с тампоните на предната стабилизираща щанга. Подобрението беше забележимо и дори неочаквано.

От известно време ми се появи и една вибрация при спиране над 80 км/ч. Удобен момент за замяна на вероятните виновници – кормилните накрайници. Заедно с тях и предните носачи с шарнирите и тампоните им.

Избрах да взема комплекти Lemforder. Гледах и за варианти с усилени носачи на Meyle, но цените бяха по-високи, а не бях сигурен откъде в България могат да се купят оригинални такива. А и по форумите така и не прочетох категорични мнения в полза на едните или другите. Предполагам опитът (и пробегът) ще покаже.

Имам някои съмнения тъй като макар и да вярвам, че частите, които взех са оригинални (от V&D Auto) носачите са правени в Словения, а накрайниците – в Германия. Надявам се да няма разлики в качеството, но кой да знае – Германия си е Германия.

Тампони за носачите взех оригинални, но такива за М3 3.2 (номер 31129069035). Тампоните за М3 са два вида с изместен централен отвор и с такъв по средата. Тъй като за моята кола са отвора си е по средата взех именно такива, а не изместени. М тампони би трябвало да са по-здрави, понеже са плътни.

Целият комплект

Целият комплект

Кормилните накрайници се предлагат като комплект – външен и вътрешен. В магазина обаче нямаха комплекта за дясната страна и трябваше да ги взимам по отделно. По принцип така щеше да излезе по-скъпо, но ми направиха доста добра отстъпка и стана прилично.

Кормилни накрайници

Кормилни накрайници

Тампоните на предните носачи от М3 3.2 — 31129069035

Тампоните на предните носачи от М3 3.2 — 31129069035

След смяната отидох на реглаж. След като вкараха предницата и задница в норма отидох на тест драйв. Впечатленията са положителни. Удоволствие е да се движиш по всякакви настилки – няма никаква тупкания и подрънквания, никакви неприятни вибрации в кормилото. Усеща се доста събрана цялата кола.

Освен това се възползвах от ходенето до сервиза и смених маслото на мотора. Този път закъснях малко от типичния ми интервал на смяна на всеки 8500 км, но не толкова много. Отново се спрях на синтетиката на Мотул — X-cess 8100 5W40. На мотора му харесва, а и съм сигурен, че взимам оригинално масло.

DSC02492

Мотул 8100 X-cess 5W40 и филтър Hengst

Освен това успях да сменя и втулките с гумените уплътнения за диференциала, които нямах при смяната на маслото на диференциал. Течът от дифа спря. За около месец беше успяло да изтече около 100 грама – добре, че ми беше останало масло и само долях, а не се наложи да купувам още цял литър.

Маслото и пробките за диференциал

Маслото и пробките за диференциал

Пробег: 325800

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.