← Назад към всички записи

Мултифункционален волан от Е39

Както писах преди време – взех мултифункционален М-спортен волан от Е39. Този уикенд ми остана време да го монтирам.

Преди това трябваше обаче малко да го реставрирам. Емблемата беше леко вдлъбната и не се забелязваше на снимките на продавача от бмв форума. Дори и при прегледа в Еконт не забелязах, а чак няколко дни по-късно когато взех да почиствам волана по-внимателно.

Първо си мислех, че ще успя да я подпра от вътре с отвертка и да я изправя, но се оказа, че е невъзможно – огъваше са на други места и боята започна да се лющи. Затова реших да я сменя. Намерих емблема от интернет – такава, която просто се закрепя върху старата. Моята стара обаче беше толкова крива, че не можеше да се залепи новата върху нея без да стърчи от някой край. Затова и се наложи да сваля старата. Което си е доста трудно понеже емблемата има 3 крачета, които я захващат за пластмасата на еърбега. С малко повече сила и внимание да не се надраска или скъса самия еърбег, успях да я извадя и залепих новата емблема с малко лепило капчица. Стана добре.

После изтърках конците с малко Vanish и четка за зъби. Резултатът беше учудващо добър и измитите и посивели конци си възвърнаха ярките сини и червени цветове. Доста добре изглежда оригиналния шев.

Сегашният ми волан. По-наблюдателните може би ще видят нескопосания начин, по който беше претапициран

Сегашният ми волан. По-наблюдателните може би ще видят нескопосания начин, по който беше претапициран

Стана.

Така стана.

Самият волан се усеща по-тънък. Някак си е по-удобен за държане и въртене. Харесва ми.

Все още не знам как да свържа самите копчета по волана. Засега само клаксона и ейрбега са свързани.

Трябва от някъде да изкарам ток 12в, за да работят и да светят лампите в самите копчета на тъмно.

За да работи управлението на грамовона трябва да купя и модул за моя Alpine.

За темпомата още се чудя дали имам нужда да го свръзвам. На първо време разбрах, че модулът, който съм взел от Е46 няма да ми свърши работа, тъй като буксата му е лепко по-различна от тази на сегашния ми модул. Ще пробвам да потърся модул от Е39 и ще пробвам с него.

Пробег: 324960

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.