← Назад към всички записи

Техническо обслужване

Последните 2 седмици направих малко техническо обслужване. Смених маслото на скоростната кутия и диференциала. Освен това смених въздушния филтър и филтъра на климатика.

Масло за ръчната скоростна кутия

От скоростите ми се чува едно тракане. Надеждата ми беше, че с ново масло тракането ще утихне. А самото тракане най-вероятно е заради по-големите вибрации, които се получават заради лекия маховик, който предния собственик е сложил.

Смених маслото с някакъв Castrol 75w90. Разлика има – скоростите се включват малко по-леко и шума малко утихна, но си остана. Явно няма да се мине без разглабяне.

Масло за диференциала

Маслото за диференциала пак Castrol, но за шпер (Limited Slip Diff). После четох, че не било добра идея да се слага такова на обикновен диф. Ще покарам малко с него и евентуално ще го сменя или с Мотул, или с Redline.

Така или иначе трябва да източа маслото понеже при смяната не знаех, че трябва да се вземат нови втулки и уплътнения за пробките откъде се източва и влива маслото. И сега имам лек теч.

Двете пробки (33117525064 ) с гумените о-пръстени, който трябва да се сменят при смяната на маслото.

Двете пробки (33117525064 ) с гумените о-пръстени, който трябва да се сменят при смяната на маслото.

Въздушен филтър

Сменям го на около 5 хиляди киломтера или 6 месеца. Доста беше замърсен този, който извадих от колата тъй че явно такъв интервал на смяна е максималния възможен в София.

Сложих нов Mann, изглежда досущ като оригиналния. Минус е цената – близо 3 пъти по-висока от Filtron, но сравнението дори на око е в пъти в полза на Mann.

Филтър на климатика

Още  когато сменях вентилатора на парното го бях видял, че е пълен с боклуци. Но така и не ми оставаше време да го сменя.

Филтър климатик BMW E36

Новият филтър (вляво) и стария (вдясно).

Разликата с новия филтър е красноречива. И това е в разстояние на около година или около 10 хил. километра предимно из софийските улици. Обмислям да променя интервала за смяна от веднъж годишно на два пъти годишно. И освен това ще потърся филтър с активен въглен, за по-добро очистване.

И така за пръв път усещам ефекта от новия вентилатор – струята въздух е много по-силна и охлаждането е по-ефективно. Самата смяна със свалянето на жабката вече правя по норматив за около 10 минути.

Пробег: 323500

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.