← Назад към всички записи

Обслужване на ремъци и ролки; нова водна помпа; нов воден радиатор

Докато ми правиха диагностика в Дарукар се оказа, че имат и някакъв безплатен преглед на колата. Вдигат я на подемник и оглеждат визуално дали има някакви проблеми.

Като я вдигнахме заедно с приемчика на подемника и се забелязаха 2 неща:

  • тампоните на предната стабилизираща щанга бяха много омекнали и на нищо не приличаха
  • в долния край на водния радиатор имаше мокро петно и капки антифриз – явно някакъв теч

Така или иначе си бях планирал влизане в сервиз за обслужване на двата ремъка и ролките им – единия за алтернатора и хидравликата, а другия – за климатика. Та взех и два тампона 31351090268 Febi/bilstein

Тампони на стабилизиращата щанга

Единственото ми оплакване от возията на моята кола е едно притропване при определен тип неравности – от сорта на легнали полицаи или плитки напречни дупки.

След смяната на тампоните на предната стабилизираща щанга ударите откъм предницата намаляха значително. Возията е много по-мазна (дори и със 17″ гуми).

Като цяло съм доволен. Има все още някакво притропване, но е значително по-слабо и рядко. Ще търся каква е причината.

Нова водна помпа

Когато закарах колата в сервиза и ми каза майстора, че е хубаво да се провери и водната помпа. След проверката се оказа, че моята е имала луфт и я е сменил с нова HEPU.

За разлика от оригиналната, тази е с метална перка. Изглежда евтино и ненадеждно, но на теория би трябвало да е по-добре от пластмасата.

За разлика от оригиналната, тази е с метална перка. Изглежда евтино и ненадеждно, но на теория би трябвало да е по-добре от пластмасата в оригиналната част.

Нов воден радиатор

Майстора прегледа и радиатора и се оказа, че цялата му долна част се е подула. И разбира се изпуска по малко антифриз. Нормално – все пак е издържал 18 години.

IMG_20140402_154428

1996 година

Нов оригинален радиатор е твърде скъп. Освен това се произвежда от Behr. Затова и потърсих именно радиатор Behr. След кратко двуумене за верния номер на новия радиатор и със заявка за 1 днес от Косер ми доставиха нов радиатор. По чуждите форуми бях чел, че ги правят във фабрика в Южна Африка. Както се оказа и моят е оттам. Със заличени BMW номера и стикер на Behr.

IMG_20140410_133247

Номерът на Behr е 8MK 376 713-121. Произведено в Южна Африка

Освен радиатор взех и :

  • нова оригинална капачка за казанчето на антифриза, за да съм сигурен че оттам няма да избие антифриз (ако и старата е била на 18 години, уплътнението й отдавна се е превърнало в пластмаса) – 17111742231
  • 2 бутилки BMW антифриз и 8 литра дестилирана вода
  • една резервна скоба за захващането на радиатора, че често се чупят (17111723341)

Останаха ми единствено маркучите около радиатора да сменя, но моите нямат признаци за проблеми, а пък нови не са много евтини, тъй че ще отложа смяната им засега.

Пробег: 320270

One thought on “Обслужване на ремъци и ролки; нова водна помпа; нов воден радиатор”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.