← Назад към всички записи

Замяна на ABS/ASC модул

Ощ от както взех колата и ми светеха лампичките за ABS и ASC на таблото. Направо в мозъка ми се забиваха – така са ги направили инженерите от BMW, че не можеш просто да ги игнорираш. Но и правилно де. Живи и здрави да са.

Отидох на диагностика и казаха – ABS датчик на задно ляво колело. Взех нов такъв и го смених. О радост – лампичките изгаснаха.

И така цели 5 километра. И пак светнаха. Спирам, изгасям колата, гледам дали новия датчик не се е откачил (!? не е). Паля, за да тръгна пак и лампичките не светят. И така още 5 километра – хоп, пак светнаха.

Отново на диагностика – грешка за датчик на позицията на педала на спирачката.

Датчик за положението на педала на спирачката

Датчик за положението на педала на спирачката

 

Отидох до една автоморга и там намерих такъв датчик втора ръка. Не успях сам да го сменя, че е закрепен на сервото с някаква много стегната скоба. Така и ми остана да се въргаля новия датчик в багажника, а аз си карах така. Така или иначе карам предимно градско и на къси разстояния и не винаги успяваха да светнат лампичките.

И така сигурно около половин или 1 година. След това моя майстор с две бързи движения успя да го смени тоя датчик. Тоя път вече изглеждаше, че проблемът е решен. Но само за месец – два. После почнаха първо рядко, после все по-често отново да си светват лампичките. И така докато не го докарах до изходната позиция.

Тази седмица отидох на диагностика. Този път хората дори не успяха да се свържат с модула за ABS/ASC. Всичко останало се чете, но тоя модул остава недостъпен.

Тук възникна и хипотезата – дали да не се смени направо тоя модул. Може би именно той е проблемът и си измисля всички останали грешки.

Махнах жабката и видях, че в моята кола седи ето такъв модул (номер 34521163002):

13630402275_a9d7527c95_o

От морга намерих втора ръка модул (с номер 34521164094)

34521164094

По форумите пише, че когато се сменя този модул се налага да се прекодира за съответната кола, за да може да работи. Аз обаче реших да пробвам просто да ги сменя и да видя какво ще стане.

Всичко си проработи нормално.

Карам вече 200 километра и почти цяла седмица и досега няма проблеми. Всичко работи нормално, лампичките на таблото не светят. ABS имам, ASC – също.

Надявам се (със свито сърце), че с това моята сага със спирачките ще приключи.

Пробег: 319820

One thought on “Замяна на ABS/ASC модул”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.