← Назад към всички записи

Смяна на електрическия вентилатор на климатика

Преди време ми беше направило впечатление, че ми е изгорял един бушон. Не разбрах за какво е, защото схемата на бушоните ми е на немски. Просто го смених с нов и забравих за случая.

Миналата седмица отново проверявах как са бушоните и релетата и видях, че същия бушон ми е изгорял. Този път реших да проверя.

Оказа се бушон 41 (30 ампера) за допълнителния електрически вентилатор, който е закрепен за радиатора откъм предната броня. Тоя вентилатор служи за две неща – да вкарва допълнително въздух към радиатора, когато водата се загрее прекалено много и освен това – да охлажда системата на климатика, когато климатикът работи. Все неща, които ти се иска да не ти правят проблеми, защото са потенциално силно разрушителни и скъпи за оправяне.

Бързо търсене в интернет показа, че причината да ми гори тоя бушон е в това, че когато магнитите в мотора на вентилатора се разлепят, той престава да се върти. Това поражда високо съпротивление във веригата и бушона естествено гърми.

Реших да направя една проба – смених отново бушона. Когато пуснах климатика, вентилатора разбира се не се пусна. Бушонът от своя страна светна ефектно, пусна няколко искри и изгоря безславно.

Тук дойде момента да се ориентирам колко може да струва тоя вентилатор. Вариант за втора ръка не обмислях, защото най-новия такъв най-вероятно щеше да е на около 15 години и в състояние близко до моя.

Ужасени хора във форумите по света и у нас пишат, че оригиналната резервна част на БМВ е адски скъпа, а и алтернативите от други производители не са особено евтини (за един най-обикновен все пак ел. мотор с пластмасови перки).

За мой голям късмет обаче се оказа, че в местния дилър има една залежала бройка на склад и то с доста добра отстъпка – на 1/3 от стандартната цена. Горе долу толкова и дори повече струваха и неоригиналните заместители. Разбира се още в понеделник отидох и взех оригиналната част.

Ел. перка за климатик - бмв е36

Новият вентилатор преди монтажа. В горния десен ъгъл гордо стои лепенката „Made in Mexico“.

Днес отидох в сервиз, за да вдигнат колата на подемник и да го монтират.

От сервиза първо почнаха да ми обясняват как трябвало да се сваля предната броня и как щяло да стане бавно. Добре, че се бях подготвил и бях прегледал няколко „Направи си сам“ инструкции из нета и знаех, че работата е далеч по-елементарна.

За около 30 минути момчето в сервиза успя да го смени. Единствения проблем при монтажа се оказа буксата за захранването на вентилатора, която беше доста оксидирала. Явно там е попадала вода и е напълно възможно от там да е ставало късо съединение. В близко време ще поръчам една букса (номер по БМВ 61131378410 ) и ще я сменя при първа възможност. За да няма нови неприятни изненади.

Засега всичко работи както се очаква. Доволен съм, че успях сравнително бързо и лесно да отстраня проблем, който предвид наближаващата пролят и лято може да се окаже доста сериозен.

Пробег: 318800

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.