← Назад към всички записи

Разкарах ксенона

Още откакто взех колата хич не ми харесваше как светят фаровете.

Предният собственик беше сложил някакви ксенонови крушки. И макар да светеха с по-хубава светлина – бяла и по-ярка, точно в средата на осветената зона имаше някакво тъмно неосветено петно. В резултат имах фарове, които светят много добре, но основно встрани и на около 5-10 метра пред колата. После имаше рязка граница, където не беше добре осветено и накрая – на около 25-30 метра напред отново една тънка ивица с добра осветеност.

Като се комбинират гадните фарове с надрасканото от 18 години удари на камъчета и стържене на чистачките предно стъкло, карането през нощта беше изключително неприятно изживяване.

Дълбоко подозирах, че с премахването на ксенона, проблемът може да се реши. Така и стана.

Безполезният ксенон

Безполезният ксенон

Слава богу, който беше слагал ксенона, го беше свързал човешки – без рязане на кабели и подобни изпълнения – та процедурата по махането беше бърза и лесна. Разкачих крушките и баластите, сложих новите H1 крушки и всичко светна.

Бързо тестово кръгче из квартала потвърди подозренията ми. С заводската инсталация осветеността беше много по-добра. Вече виждам доста по-напред. Разбира се светлината е жълта, а не бяла и не толкова ярка, но за сметка на това я има и ми върши работа.

Друг позитивен ефект е, че вече няма да ми се появява съобщението „Low Beam Failure“ от чек контрола (което странно защо се появяваше от време на време и в напълно непредвидими ситуации).

Не знам дали проблемът е бил в конкретния комплект ксенон или в Bosch фаровете и техните лупи.  Но и честно казано не ми се експериментира с друг ксенон. По-скоро бих пробвал някои от H1 крушките на Philips или Osram, които хората по форумите хвалят.

Пробег: 318200

One thought on “Разкарах ксенона”

  1. Препоръчвам да провериш огледално покритие в лупата с малко огледалце, след ксенона опушва се
    и моята беше същата история, но обикновените лампи вече не светят, рефлектора е за рециклиране

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.