← Назад към всички записи

Поставка за чаши

Едно от дребните неща, които ми липсваха като оборудване в колата бяха поставките за чаши и бутилки. E36-ците са много зле в това отношение, тъй като нямат нито една ниша, в която да можеш да закрепиш бутилка (дори и от 0.5 литра). Джобовете на вратите са тесни и продълговати, а в средната конзола има място за пепелници и отново няколко отвора, които събират максимум очила или телефон.

При мен случаят беше още по-плачевен, тъй като в средната конзола под подлакътника, имаше кутия за касетки. 1996-та може да е било много удобно нещо, но за изминалите 18 години нещата са се попроменили и сега дори нямам CD плеър, а всичко тече от USB или през блутута на телефона ми.

Така изглеждаше и при мен средната козола.

Така изглеждаше и при мен средната козола.

От разни форуми разбрах, че има няколко варианта за добавяне на поставки за чаши в Е36.

Най-якият е ей това нещо, което се състои от 4 отделни части и могат да се преподреждат както ти е удобно:

Това обаче е спряно от производство и единствения начин да се намери е от кола за части. А понеже е много рядка екстра, по моргите и из интернет въобще не се среща. А и да се появи е на космически цени.

Друг вариант е поставянето на стойка за чаши в жабката:

IMG_1420Small

Това обаче е още по-рядко изпълнение и от предния вариант (до толкова, че ми беше трудно дори да намеря снимка). Също е спряно от производство и не може да се поръча. Намирането по моргите и ибей е абсурд. Но така или иначе въобще не ми харесва идеята жабката ми да стои отворена само и само, за да мога да държа бутилка или чаша на това място. А и така е невъзожно да возиш пътник до водача, защото няма да има място за краката.

И така – в крайна сметка се оказа, че единствения смислен вариант е да се поръча стойка за чаши от Z3. Тя пасва идеално на мястото в средната конзола на E36 и все още е в производство. Серийният номер е 51168413622. Поръчах смело в Дару кар и след няколко дни пристигна.

BMW51168413622_C

Монтажът е елементарен и не изисква промени по долната част от централната козола. В нея си има дори и предвидени дупки за един щифт в предната част и за един болт в задната част.

Единственото несъответствие (поне при мен) беше една стърчаща част от долната страна на поставката за чаши:

IMG_20140218_192730

 

Дори си има дата на производство – 2002. Интересното беше, че на опаковката пишеше, че е произведено в и внесено от Щатите.

Трябваше да я изрежа и всичко заспа. След завинтването на винта, поставката стои здраво закрепена за централната конзола – макар и главата на винта да изглежда грозно върху иначе черната пластмаса. Предполагам и затова дават парчето мокет, за да се покрие тая грозотия:

IMG_20140218_192922

В крайна сметка цялото нещо изглежда така:

Поставка за чаши в средната конзола на BMW E36

След известно време на ползване обаче мога да отбележа и някои недостатъци:

  • чисто визуално не ми харесва как стърчи над нивото на конзолата около скоростния лост
  • понеже поставките за чаши са в предната част, когато сложиш в тях по-висока чаша (примерно, капучино от Старбъкс) или бутилка, се затруднява смяната на скоростите. Бе направо си пречи. Тука предполагам има значение, че седя малко по-надолу в седалката и по принцип дори и подлакътника не ми е удобен и не го ползвам, защото ми се удря в лакътя като сменям скоросите. Т.е. за други хора може и да няма подобен проблем, но за мен е леко прецакващо.

Като цяло съм много доволен и мога да препоръчам тоя ъпгрейд на всички, които не са доволни от липсата на място за бутилки и чаши в Е36-ците си.

Пробег: 318000

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.