← Назад към всички записи

Отстранен проблем с радиото

От както взех колата имах проблем с хващането на радио в колата. Все пращи, не хваща добре станции или въобще не ги хваща и т.н.

Мислех си, че проблема е в плеъра – купих колата с някакво от евтините Сонита. Толкова му се дразнех, че дори го свалих, продадох го за без пари и половин година карах без музика.

За мой ужас, когато си купих нов плеър, проблемът не се реши. Дори и се влоши, защото явно при монтажа бяха омазали нещо.

Като разглеждах схемата на радио инсталацията открих, че антената е вградена в задните стъкла. Преди кабелите да отидат в стъклото има една кутийка – антенен усилвател. На комбитата е под една решетка над дясната стена на багажника, а на останлите под кората на C колоната на задния прозорец.

Схема на иснталацията за радио антената. Номер 1 е антенният усилвател.

Схема на иснталацията за радио антената. Номер 1 е антенният усилвател.

Та както видях в тая кутия влизат няколко кабела – единия е за антената и при мен беше разкачен. Закачих го обратно и положението се подобри. Малко. Съвсем обаче не достатъчно.

Така покарах, щото ми беше писнало да се занимавам пък и на новия плеър си имах USB и блутут, та радио избягвах да слушам.

Тия дни пак реших да се поинтересувам и открих едно видео в youtube, в което човека имаше сходен проблем. Оказа се, че тоя антенен усилвател има нужда от захранване (логично), а захранването идва от плеъра. При човека кабела за захранването не беше свързан и след като го свърза хващаше много по-добре всички станции.

Проверих как е положението при мен. И тук заварих неочаквано омазано (или по-точно орязано и залепено с изолирбанд на две на три) окабеляване. 

Най-фрапиращата част.

В тая плетеница от изолирбанд , свински опашки и просто стърчащи оголени кабели, които не водят никъде трябваше да открия кой е кабела за антенния усилвател.

По различни схеми из интернет става ясно, че търся или син или сив с бяло кабел. Сив нямах. Но пък имах два сини.

Единия беше сързан с пина на плеъра, който отговаря за подсветката (при пуснати фарове да се променя в зависимост от настройката за силата на осветление на таблото).

Другия син не беше свързан. „Аха“ си казах и го свързах, но подобрение – нъцки. Тука вече реших, че мазалото е прекалено голямо и достигнах до извода, че по-добре да си купя нов преходник от буксата на колата към буксата на плеъра.

Изглежда много по-приятно и прибрано. И струва 5 лева.

Предходник радио BMW към евро букса ISO

 

Замених моя преходник с новия, монтирах плеъра в таблото и воала – много по-силен сигнал.

Вече хващам повече станции, а и сигнала на повечето е кристално ясен.

Сега остава да разбера за какво е втория антенен кабел, който намерих в таблото.

Пробег: 317850

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.