← Назад към всички записи

Смяна на задните амортисьори

Вчера смених задните амортисьори.

Както вече писах, преди няколко седици купих самите задни амортисьори, прашници с ударни тампони и опорните тампони.

Миналата седмица пък реших да взема и всички останали дребни чарколяци – болтове, гайки и т.н.. Така или иначе са евтини, а пък са постоянно потопени в гнус от пътищата и обикновено извънредно корозирали. Това  може да направи демонтажа труден и понякога създава безсмислени усложнения.

Ако се загледате по-внимателно в горната снимка ще забележите едно пликче с две метални планки в него.

DSC00598

Както пише в статията на Pelican Parts за тоя ремонт:

„Някъде по времето, когато проектирали Z3, BMW осъзнали, че заради дизайна си опорния тампон оказва голямо напрежение върху метала около бомбетата на задните амортисьори. В резутат инжинерите на BMW добавили  от горната страна на бомбето метална планка, чрез която се получава усилва закрепването на задния опрен тампон (номер на частта – 51718413359, около 30 лева). Освен това от BMW променили и самия опорен тампон за следващия модел – Е46, но го направили съвместим и с E36 и Е30. Този усъвършенстван тампон се използва при E46 M3 и E46 кабриолет. Използвайте го, когато сменяте задните амортисьори вместо оригиналните части със стария дизайн (номерът на новите е 33526754096).“

Ето как изглежда в крайна сметка:

Pic6-01

Разбира се това го прочетох след като бях поръчал вече стандартните опорни тампони и не ми се даваха пари за тия от M3. А и тъй като не карам много километри или пък по писти, не мисля, че ще имам особени проблеми с издръжливостта на тая част.

Ето как изглежда и целия комплект за смяна на задните амортисьори:

DSC00602

Оставих колата при майстора и след няколко часа ми се обади да си я взема. Показа ми старите амортисьори. Според него са в перфектно състояние и наистина и така изглеждат.

След два дена каране обаче мога да потвърдя, че разлика има, дори и старите да са били „перфектни“.

Возията е по-твърда, или по-скоро – по-стегната. При преминаване през неравности задницата много по-бързо се връща в изходно състояние и без онова кашкавалено, ластично усещане от преди. Осезаемо по-къс е хода на амортисьора. Няма го осезаемото накланяне в бързите широки завои (това обаче трябва да пробвам с повече товар как ще се държи, за да съм сигурен в констатациите).

Като цяло съм много доволен. Сега за съжаление осъзнавам, че ми предстои същото упражнение и с предните амортисьори.

Пробег: 317550

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.