← Назад към всички записи

Първи сняг с новите зимни гуми. Още впечатления от аудиото

Първи впечатления от Nokian WR A3 на сняг

Ноември миналата година бях пред избора на нови зимни гуми. Предния сезон се бях подлъгал да взема втора ръка. Уж на две години бяха гумите – някакви Michelin Alpin, но бяха износени неравномерно в краищата. Не знам дали заради това или заради самия модел на гумата, но никак не ми харесаха.

Затова ги продадох и за новия сезон реших да не експериментирам отново с втора ръка гуми за през зимата. Освен това исках да си остана новите 17″ джанти (преди бях на 16″).

Разбира се последва голямо чудене и маене – хем да не е свръх скъпо, хем да е премиум марка, хем да е с добри ревюта. Голяма тъпотия. Ревютата в списанията и сайтовете, престижността на марките и цените нямат никаква връзка с качествата на гумата. И то в комбинация с точно твойта кола няма как да знаят как ще се държат дадени гуми.

В крайна сметка се спрях на някакъв полу-зимен, полу-всесезонен модел на Nokian – WR A3. Шарката ми хареса понеже на предното BMW бях с всезеонни Vredestein с подобна шарка и бях супер доволен (в оная зима с големите снегове).

nokian-wr-a3

И ей на. Вече 2-3 месеца чакам да падне по-голям сняг. А то дори и дъжд почти не валя. На сухо единственото ми впечатление от гумите бяха, че са малко по-шумни и по-меки в сравнение с летните ми Goodyear EfficientGrip Performance.

Днес благодарение на първия смислен сняг за тая зима успях да ги тествам и в истински зимни условия.

Резултатът – пълен леш.

С тия гуми колата нито тръгва, нито спира.

По нанагорнища с неутъпкан 5 см сняг върху асфалт – зловещо буксуване.

Спиране върху утъпкан и неутъпкан сняг или лед – никакво сцепление. Колата си е като шейна въпреки ABS-a.

Само за сравнение – Голфът с Goodyear UltraGrip 8 195/65/15 минаваше през абсолютно същите места без никакви подобни проблеми. Без буксуване при тръгване. ABS-ът се включва много по-късно при спиране и след това няма почти никакво пързаляне.

Явно друг път гуми само по дизайна на шарката няма да се избират. Урокът взет.

Още впечатления от аудиото

Нагласих времевите закъснения (които много хора намират за безсмислена изгъзица в скъпите плеъри). Вече няма доминиране на този или онзи говорител (дясната линия ми биеше малко високо и ме дразнеше). Всичко звучи на място и без изместване.

Изслушах няколко албума, които си въртях напоследък и със старата конфигурация. Разликата е осезаема. Заводските колонки ми се струваха ОК, но сега осъзнавам, че са били като радиоточка. Новите имат много по-плътен и правилен звук във всички честоти. Просто се чува музиката.

Лошите страни.

Мидбасите в краката почти не се чуват ако не си зареш главата в тях. Ако си наведеш главата на нивото на скоростния лост звукът става направо WOW. На нормалното ниво обаче ситуацията хич не е такава. Сега разбирам защо хората местят говорителите на кората на вратата. Трябва да се поинтересувам по въпроса.

Другото лошо впечатление е едно леко пукане при даване на контакт. Явно има някакъв проблем със свързването на усилвателите. Но понеже едва се усеща, не мисля да се занимавам с търсене на причините и отстраняване.

Пробег: 317190

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.