← Назад към всички записи

Ъпгрейд на аудио системата 3: усилвател Kenwood XR400-4 и среди Vifa NE65W

В понеделник пристигнаха и последните (засега) компоненти за ъпгрейда на аудито.

Kenwood XR400-4 

kenwood 01

Както споменах и преди, в желанието си да правя минимални промени по интериора на колата, търсих усилватели с възможно най-малки размери. В тестовете на сп. Автозвук на едно от първите места беше и именно този Kenwood.

Първите впечатления в сравнение с Precision Power P900.4 са, че:

  • дори още по-малък е – на дължина е 21см или примерно на 2/3 от другия усилвател.
  • изглежда много качествено и добре направен.
  • филтрите и настройките са по-бедни.
  • по-маломощен е – маломощен разбира се е силно казано – 75вата на канал при 4 ома (в сравнение с 150 вата при Precision Power)

Като цяло съм доволен. Цената беше истинска сделка – 50% отстъпка от justkendwood.co.uk. Ще видим след монтажа дали ще оправдае всичко казано до тук.

Среди Vifa NE65W

Покрай рисърча за плъг енд плей замяна на говорителите в E36 с Hi-Fi пакет, в щатските форуми  открих няколко теми, в които се споменаваше за тези средночестотни говорители. Понеже са 63мм в диаметър съвпадат идеално в кутиите на оригиналните Нокии. Като мощност ги дават около 60 80 вата, което спокойно се покрива и от двата усилвателя.

Технически това са пълночестотни говорители, но за монтаж в кола спокойно могат да изпълняват и ролята на средночестотен пълнеж.

Купих ги от един английски магазин – falconacoustics.co.uk. Хората между другото бяха много отзивчиви и подробни в няколкото мейла, които си разменихме. Тъй че мога да ги препоръчам с две ръце понеже не знам дали някой продава марката в България.

Свързване

Precision Power усилвателя ще захранва мидбасите от Focal PS 130 F сета и средите VIfa заради по-добрите си филтри.

Kendwood усилвателя ще е за пищялките от Focal сета, заради по-бедните филтри (само High Pass Filter-a ще се настрои да пуска над 1,5-2 kHz), а и заради факта, че на тия говорители така или иначе не им трябва особено мощност.

Останалите два канала на Kenwood-a мисля да ползвам евентуално за захранване на задните говорители.

Кросоувърът от Focal сета си остава неизползван. И на практика се получава напълно активна 3-компонентна система.

Ще се използва RCA изхода за предните говорители на плеъра. За съжаление и двата усилвателя нямат изходи към друг усилвател и затова самия RCA кабел ще се ползват някакви разклонители. Надявам се това да не се отрази значително на качеството на сигнала.

Като местоположение всички говорители остават на заводските места. Имах идея да сложа пищялките и средите в корите на А-колоната като тук:

bmw e46 a pillar speakers

Хората от Авал обаче казаха, че с тези говорители няма как да стане понеже на средите им трябва обем, за да свирят. В такъв монтаж се използвали говорители с друг дизайн – от сорта на DLS UP 2.5i.

Предимставата на монтирането в А-колоната са, че говорителите са по-високо, по-близко до нивото на ушите и съответно се чуват по-добре („звуковата картина е по-високо“ – както се изразяват спецовете).

Аз си мислех, че могат само пищялките да се сложат там, но явно не е добра идея пищялките и средите да са далеч едни от други, за да не става какафония.

Така или иначе обмислям претапициране на тия кори, защото особено шофьорската ми има доста белези. Най-вероятно ще потърся втора ръка кори, за да експериментирам с монтаж на това място. Ако разбира се звукът в сегашната схема не ми хареса.

И така. Сега остава чакането – първо всичко да се монтира и нагласи, а след това да се разработят малко говорителите, за да се чува истинският им потенциал.

Пробег: 317040

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.