← Назад към всички записи

Ъпгрейд на аудио системата 2: Focal PS 130 F

Днес от Германия пристигна от първата част от комплекта ми нови говорители.

Взех Focal PS 130 F. Това са 2-компонентни говорители (13 см мидбас, 20мм пищялка и пасивен кросоувър). По принцип са от средното ниво на Focal – Expert серия и са с някакъв нов материал на мембраната. Интересния им цвят се дължи именно на мембраната, в която са ползвали лен.

В интерес на истината, когато започнах проучването, Focal въобще не съм и обмислял. Но няколко фактора ме склониха на този избор.

Заводската система на E36

По принцип Hi-Fi пакетът на E36 комби включва 10 говорителя. Отпред има 3-компонентна система – мидбас в кикпанелите, средночестотен говорител и пищялки в корите на вратите. Отзад в тавана над главите на задните пасажери е двукомпонентна система с мидбас и пищялка.

Първоначално ми се искаше просто да намеря плъг-енд-плей заместители на заводските говорители, за да не се занимавам с рязане, пробиване и омаскаряване на интериора.

Както обаче се оказа 3-компонентни системи с такива размери няма. В повечето мидбасът е поне 16,5см, а средночестотния говорител – 8 до 10см. Т.е. няма как да се поберат на стандартните места – 13цм в кик панелите и 6,3см в корите на вратите.

Затова и трябваше да пазарувам тия компоненти поотделно.

Избор на 2-компонентна система

В българските форуми темата е непозната. Така и не намерих някой да е правил нещо повече от замяна на задните говорители с коаксиални елипси.

В щатските форуми положението също не беше по-добре. Там за съжаление не са внасяли комбита E36. Разбира се имаше примери за ъпгрейди на говорителите, но в повечето случаи с марки, които не се продават в Европа.

За сметка на това обаче открих, че има едни пичове в Щатите (Bavsound), които правят плъг-енд-плей комплекти говорители за много модели BMW. В сайта им им конфигуратор, в който си казваш модела и годината на колата и те ти показват, кой комплект става. Освен това можеш да купиш и отделни части – предна и задна линия, само предна, само задна и т.н..

Имаше обаче 2 проблема с тоя вариант:

  • Цената е висока – 360 долара само за предните, а доставката е направо безумна – 180 долара.

bavsound-e36

  • Така са сметнати и подбрани, че да разботят добре със заводската инсталация – плеър, кабели и усилвател. При мен обаче предният собственик беше изкормил заводския усилвател (не знам защо). А не ми се даваха към 70-80 евро за втора ръка такъв. Вярно, че е направен и сметнат точно за мойта кола, но ще е на 15-години и ще бачка само с говорителчета от сорта на стандартните – те са по около 20-30 вата, а стандартните афтърмаркет нови от същия калибър са поне по 50 вата. Т.е. заводския усилвател нямаше да има сила да го захранва.

За сметка на това обаче в щатските форуми пишеше, че тия ми ти Bavsound всъщност препродават говорители на германската марка Rainbow. Конкретно се споменаваше модела от серията Dreamline DL-C5.2. И за радост това ми ти нещо се продава из разни английски и немски сайтове на доста по-приемливи цени от по около 120-30 евро. Дори моделът от по-горната серия – Soundline – SL-C5.2 не е безбожно скъп.

Но разбира се преди да броя кеша, реших да проверя какво пишат в пресата. Тук руснаците от сп. Автозвук и няколко немски сайта бяха много полезни.

В най-скорошия сравнителен тест за 2-компнентна 13см акустика на Автозвук, победител е CDT audio, които обаче се продават само в Русия и Щатите. Подгласници бяха компоненти именно на Rainbow Soundline и Ground Zero (тия ги имат в Авал).

В един по-стар тест – пак в Автозвук –  в сравнението с участие на Rainbow от Dreamline серията пък печели немска марка Eton, а подгласници отново Raibow и Ground Zero.

Справка с разни щатски и немски форуми показа, че наистина тия марки и модели са доста харесвани от хората. Т.е. не са лош избор по принцип.

Голямо двуумене ме обхвана. Още повече, че нито съм чувал, нито съм виждал на живо нито един от изброените варианти.

И сигурно се чудите защо не избрах нито едни от описаните по-горе.

В сравнителните тестове Focal са винаги препоръчвани и като цяло имат много добри оценки. Във форумите хората също са много доволни.

Това, което наклони везните за мен от една страна, че модел от серията Expert с Flax мембраната е победител в наградите на EISA за 2013-2014. Като типичен гийк новите технологии винаги ме привличат и такъв тип маркетинг много ми въздейства. От друга страна като уеб дизайнер не мога да не отбележа, че сайта на Focal e най-добрия измежду всичките споменати (и не само) марки. Има много добри описания, технически чертежи и спецификации, ревюта и въобще – много полезен и добре направен.

Та решението беше повече емоционално, от колкото базирано на реални причини. Най-вероятно, който и модел да бях избрал, нямаше да има особено значение или осезаема разлика. Всъщност мисля, че едва ли ще забележа и разлика със сегашните говорители.  Ще видим.

Очаквам следващата седмица да пристигнат и останалите компоненти.

Пробег: 316940

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.