← Назад към всички записи

Поръчани нови задни амортисьори

От както имам колата (година и половина вече) ми прави впечатление, че е не особена стабилна при вземане на завои с по-висока скорост. При влизане в завоя държи до известно време и след това кляка осезаемо. Положението е особено напечено, когато возя повече хора и карам по-магистралата (тестовият ми участък е от София до Ихтиман, където завоите са доста).

И така в края на миналата седмица поръчах нови задни амортисьори, комплект прахоуловители и тампони и два опорни лагера.

Проучването ми започна преди няколко месеца. Раазбира се първо проверих какви са цените за оригинални. Цените не са космически (около 320 лева на брой), но все пак реших да проверя алтернативите.

По чуждите форуми пише, че всъщност оригиналните амортисьори са Боге с щампа на BMW. Бърза справка в каталога на боге и открих правилния номер. С него се засилих при вносителя на BOGE за България – V&D Auto. От тях съм пазарувал и преди и съм с много позитивни впечатления. Не оставят и капка съмение, че могат да продават неоригинални части.

Както обаче се оказа, BOGE вече не произвеждат моя модел амортисьори. Тук е момента да вмъкна, че колата е с M-tech спортно окачване, което означава, че доста части са по-различни. Както продавачът ми обясни обаче BOGE и Sachs са произвеждали един и същ амортисьор и са го продавали под различни имена и серийни номера. Слава богу Sachs амортисьорите още ги имаше. Цената беше около 180 лева, но с 20% отстъпка идваше около 140 лева или 280 за двата. Доста по-добре (повече от на половина) от оригиналните, които са абсолютно същото нещо.

По една или друга причина обаче тогава (есента на 2013-та) не ги взех.

Когато сменях летните със зимни гуми, забелязах и табелката върху сегашните амортисори. Оказа се че не са оригиналните (нормално – все пак за 320 хил. км. не мисля, че има амортисьор, който да издържи). И се оказа, че са сменени точно със Sachs, но модела за нормално (не спортно) окачване. Явно някой е искал да спести пари или не е разбирал.

Това още един път затвърди впечатлението ми, че има нещо нередно в окачването. Единствено мога да гадая кога са били сменени тези амортисьори и дали това има също толкова голямо значение за проблемите със стабилността, колкото че не са спортните.

Между другото оглеждах и различни други варианти. Съдейки по форумите, много често се монтират амортисьори Bilstein. Често това е и в комплект с по-ниски пружини Eibach. Друг популярен избор са и койловъри на Koni. При тях амoртисьорът и пружината са комплект. Мисля моделът се казваше Pro STRT и отново с понижение 20 / 40. Цените бяха около 1000 лева за комплект предни и задни амортисьори с пружини. Т.е. гре-долу същата цена.

От тези вараинти се отказах основно поради две причини. Не търся нито понижаване на колата, нито втвърдяване на возията.

Стандартното понижение с M-tech окачването е -20мм отпред и -30 отзад. Това ми създава достатъчно проблеми при преминаването през легнали полицаи, а за качване по бордюри дори и не мисля.

Предимство на сегашното ми окачване е също така и съвсем кофортната возия дори при 17-инчови джанти.

И така до миналата седмица, когато все пак реших, че е време да направя поръчката.

Бях намерил в един немски сайт (profiteile.de) оферта за същите амортисьори за доста добра цена – под 100 лева на брой. И пристъпих към поръчването. За всеки случай реших да сверя за последен път серийните номера от каталога на Sachs. Тогава и забелявах, че в каталога срещу моя модел вече пишеше, че са спрени от производство от средата на Декември 2013. Още една причина да побързам с поръчката. Togawa mежду другото забелязах, че и за предните амортисьори положението с наличностите не е добре, ами се е още по-зле. Те са спрени от поризводство по-отдавна и вече се намират в значително по-малко магазини. И цената разбира се е по-висока. Но за тях ще се грижа друг път.

Сега остава само да изчакам доставката през Gab_co и монтажа.

Надявам се да има подобрение.

Пробег: 316600

One thought on “Поръчани нови задни амортисьори”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.