← Назад към всички записи

Ъпгрейд на аудио системата: Усилвател Precision Power P900.4

Малко предистория

Предполагам повечето хора, които са карали (или са се возили) в BMW  с редови 6-цилиндров двигател са обръщали внимание на специфичния звук, който издава. То не е само да му обръщаш внимание, но в повечето случаи не може да не ти вдигне адреналина. Което си е добра причина да му се наслаждаваш при всяка възможност.

Аз не съм изключение и в последната около година карах без никаква музика в колата.

Но взе да ми липсва от време на време да послушам и нещо по-различно.

Първата стъпка беше да си взема нов плеър. Спрях се на модел дори без CD, защото музиката на CD е анахронизъм за мен. IDE-178BT на Alpine имаше всичко, което ми трябва – блутут, за да пускам музика от телефона, 3 изхода от предусилвател, 9-канален еквалайзер, времеви корекции за позициите на говорителите и разбира се удобен интерфейс (вкл. андроидспи апликейшън за настройка през телефона).

После обаче се оказа, че въпреки Hi-Fi системата с 10  говорителя в колата, звукът е някак плосък и насран.

Решението беше добавянето на субуфер в багажника. Тука историята за избора на конкретно решение си е тема на съвсем отделен разговор,. Накратко – обмислях от малък активен субуфер, през голям активен субуфер, но накрая се спрях на класическо решение с 10-инчов субуфер DLS RW10i, къстъм каса и моноусилвател DLS XM10.

След известна игра с настройките вече се наслаждавам на далеч по-плътен и жив звук.

И тук най-вероятно трябваше да приключи всичко. Ако пичовете в Авал не бяха споменали като си взимах колата от тях след инсталацията на субуфера „Е то  с такъв бас, сега е срамота тая предна линия.“

Много мразя неизпипани неща. И съответно се почна.

За да си оправиш предната линия, трябва да си избереш говорители. След като избереш говорители, трябва да избереш усилвател. След като избереш тия неща трябва да решиш как да ги навържеш, за да звучат като хората. А то не е като да няма по около 100 варианта за всеки от тия елементи. И съответно се почна голямото четене.

Изборът на усилвател

Честно казано до преди няколко месеца въобще нямах представа от авто звук. Не че сега имам, но прегледах бая сайтове и ревюта и съм една идея по-напред като поне знам основните термини.

С което се оказа, че за да захраня 10 говорителя ми трябват 10 канала. 10-канални усилватели обаче (почти) не се продават.  И да се продават е супер трудно да се настроят като хората. Но с някой и друг трик се оказа, че може да се направи и с 6 канала – 2 за предните средночестотни, 2 за предните ниско и средно честотни говорители в двукомпонентна система и 2 отзад за също 2-компонентна система.

Дотук добре 6 канала се осигуряват от един 4-канален и един 2-канален усилвател.

Проблемът с усилвателите е, че обикновено са огромни. Или поне много големи. И много забележими. И много пречещи и грозни.

Обаче явно напоследък са намерили начин да цифровизират и тях и това е довело до наличието на далеч по-компактни дигитални усилватели (т.нар. Class D).

Това ми е добре дошло, тъй като след бас касата хич не ми се искаше да добавям нещо допълнително да ми отнема от мястото в багажника.

Идеята ми беше да намеря усилватели достатъчно малки, че да се поберат или в резервната гума или в отделениeто за аптечката до десния калник.

Багажникът

Слава на руснацието от сп. Автозвук, че са направили сравнителен тест на точно каквото ми трябваше – компактни 4-канални усилватели. Като гледах класацията почнах да проверявам от къде и за колко мога да взема някой от добрите модели.

Победителят – Soundstream TN4.900D – не можах да открия никъде.

Намерих втория – Kenwood XR400 – в някакъв английски сайт на промоция на половин цена и веднага поръчах.  Чакам го да дойде следващата седмица.

И така половината задача беше свършена, но ми оставаше още един усилвател. Трети в класацията беше Hertz HCP 4D, който учудващо се продава в България и то на доста добра цена. И бях на път да го взема. Но все нещо ме глождеше.

Soundstream усилвателя има страхотни филтри за всички канали и за моята намислена конфигурация би свършил идеална работа. И затова реших да разровя още за варианти откъде да купя.

Precision Sound P900.4

Оказа се, че същия усилвател се продава и от други производители в други опаковки – Precision Sound P900.4 и Polk Audio D4000.4. Дори и споменатия Hertz е базиран на тази схема, но е с по-различни компоненти и орязани възможности.

За съжаление обаче нито Soundstream, нито Precision Sound, нито Polk Audio се продават в Европа. И затова реших да поръчам от американския Amazon.com.

Тъпото там е, че плащаш освен цената, но и ДДС и мито. А най-гадното е, че трябва да се разправяш с митниците.

И докато ДДС-то бих могъл да преглътна, заради все пак доста по-изгодните цени в Щатите, то съдейки по описанията на разни хора пофорумите, с митниците хич не ми се разправяше. Обаче реших да проверя дали е толкова гадно.

И слава богу се оказа, че не е.

Поръчах Precision Sound P400 D заради черния му цвят (по-добре от сребристия Soundstream)  и по-ниската от Polk цена.

За по-малко от седмица пристигна на митницата на гарата. Вчера ми изпратиха известие от пощата да отида да си получа пратката. Днес за по-малко от час успях да премина през една купчина гишета и народ, за да осовбодя пратката от митницата и всичко приключи.

Приятно съм изненадан от размерите. Нарочно го снимах до ключа от колата, за да може да се сравнят мащабите, но 27 на 17 сантиметра е наистина малко. Събира се идеално на мястото, което съм предвидил.

Само остава да пристигнат останалите компоненти (за тях ще пиша отделно), за да проверим дали и звукът е на ниво.

Пробег: 316800

One thought on “Ъпгрейд на аудио системата: Усилвател Precision Power P900.4”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.