Categories
Основното

Моят набор от технологии в 2021: част I

Исках да напиша актуалното състояние на технологиите, които ползвам за работа и лични нужди в ежедневието си. Всичките му там програми, хардуер и дори мебел.

Мисля, че английския идиом е technology stack. Бих го сложил в заглавието, за по кратко, но (все още) не ми харесва да ползвам английски жаргон, когато пиша на български. И заради хората с по-малко ИТ контекст в главите.

Следващият списък е формиран изцяло от личен опит и сигурно след 10-15 ще буди бурен смях (както ревюто ми за първия Ipad от 2010-та).

Работно място

Имам късмет апартаментът ни да е с такова разпределение на холо-кухнята, че има една ниша, в която се обособи нещо като работен кът.

Понеже почти винаги на компютъра седи някой от семейството, тази близост е супер. Не е като кабинетът да е в отделна стая. Малко като Open space офис с всичките му предимства и недостатъци – хем си близо до другите и можеш лесно да си говориш с тях, хем ако ти трябва малко уединение си прецакан.

Бюро

Дървено бюро размер 160х80 от Икеа. Имам го вече десетина години и мога да кажа, че устисква доста добре без особени грижи. Размерът е супер понеже на широчина побира с резерв два 24-инчови монитора, има достатъчно дълбочина за комфортно разстояние до очите и остава място за всичко.

Столове

До преди март 2020 си живеехме ок с едно кресло Ikea Strandmon. Децата бяха по-малки, та когато искат да си гледат нещо с теб просто сядат в теб (до теб) и така.

След началото на работата от вкъщи, първото което си взех от офиса беше работния стол. Креслото е ок, когато си почиваш и просто гледаш, но когато трябва активно да пишеш и цъкаш по 8 часа на ден ти трябва удобен стол. Трябваше ми само седмица да пробвам да работя от креслото и гърбът ми започна да се обажда.

В тази връзка – тези две седящи места идеално се събират на бюро с нашите размери.

И последно да обърна внимание на конфигурацията на компютъра – нарочно не ползвам лаптоп, а десктоп конфигурация. Кутията на компютъра се оказа идеална поставка за крака, когато си седиш на креслото или стола. Височината и въобще размерът са перфектни.

Монитори

Два монитора ползвам от над 10 години и в работата и вкъщи. Допълнителното пространство е супер удобство. Вкъщи най-често го ползваме, когато някое дете иска да си гледа филм на единия монитор, а възрастният да си браузва нещо друго на другия. Win-win както се казва.

В момента конкретно са два 24-инчови Dell IPS монитори. За пръв път се появиха в офиса като модел и толкова ми харесаха, че си взех и за вкъщи.

Най-вероятно не са най-дизайнерските монитори, но честно казано не ми пука за това колко вярно предават цветовете. Може да е важно ако правиш печатни материали, но за екранния графичния дизайн мнението ми е, че трябва да работи (достатъчно добре) за всякакви устройства и хора. Т.е. не трябва да се разчита малки нюанси да носят смисъл.

Друго важно резолюцията на тези монитори е малко по-различна от стандартната HD (1980×1024) – 1980 x 1200. Тези допълнителни 176 пиксела са супер при четене от екран, защото събират още няколко реда или няколко туулбара.

Не ползвам 2К, 4К или 5К монитори. Не ми харесва как изглежда текста при тях (поне на Windows) и ми липсва яснотата на ниската резолюция. Всичко е едно такова размазано и гадно.

Специално на Dell IPS мониторите са супер по отношение на контраста и яснотата на текста. Повече от 24 инча при тази резолюция започват пикселите да стават прекалено едри и от разстоянието, от което аз гледам почват да ме дразнят.

Клавиатура

Признавам, че маковските клавиатури са супер откъм ергономия. Обаче за компютри с Windows не стават. Функционалните клавиши са различни. Пробвал съм да правя собствени софтуерни клавиатурни лейаути, но винаги нещо не е като хората.

Дълго време ползвах един модел на A4Tech, който като подредба, размер и технология (chiclet) на клавишите е много подобен на Apple. Но има 2 сериозни недостатъка:

  1. Много зле реагира на заливане с течност – буквално се разпада за секунди. Пробвано е поне 2 или 3 пъти и всеки път завършвах с купуване на нова. За съжаление обаче е спряна от производство и последния път се наложи да обиколя няколко Технополиса и накрая взех една мострена от немай къде.
  2. С кабел е.
А4tech KV-300H

След известно търсене намерих една клавиатура на Microsoft, която достатъчно добре копира Mac и е безжична – Microsoft Surface Keyboard.

Microsoft Surface Layout

Като сериозен недостатък е цената – около 100 евро. Също така няма черни или бели – само сив фалшиво алуминиев цвят.

Другото е, че в България не се продава. А при поръчка от чужбина е малко тегаво да не се натресеш на объркана подредба на копчетата (напр., немски ако купиш от Германия).

Лично аз успях да я намеря с правилната подредба от Холандия Нидерландия. Оказва се, че там е популярно да се продава голямо разнообразие от подредби (US international, US GB, Dutch, German и т.н.) И с помощта на местен агент (tnx Kras) и 1 седмица DHL беше моя.

Искаше известно време на свикване, защото усилието на натиск е малко по-различно от A4Tech (и Apple доколкото имам спомен). Вече правя по-малко грешки, но клавишите изискват една идея повече сила отколкото ми харесва.

Bluetooth-ът свързването е супер и веднъж като е свързана не я мислиш никога повече. Неочакван ефект от работата през Blutooth е, че не може да събуди компютъра. Трябва да размърдам мишката, която също е безжична, но ползва някакъв донгъл на Logitech, а не Bluetooth. Първоначално си мислех, че е някакъв проблем, но се оказа, че това си е нормално за Windows PC-та.

Както е ясно, има някои недостатъци, но дизайна, функционалността и най-вече липсата на кабел, който да ми се мотае и пречка натежават силно в нейна полза.

Има подобни на Logitech, но дизайнът им е малко спорен.

Мишки

Ползвам 2 различни мишки на Logitech – M705 Marathon и MX Vertical.

Logitech Maraton M705
Logitech MX Vertical Mouse

И двете са безжични разбира се.

M705 е по-традиционна. Харесва ми, защото е:

  • голяма – пасва ми добре на ръката.
  • удобна е като форма – има нещо като подпора за палеца. Копчетата са големи и имат супер обратна връзка при натискане.
  • Има допълнителни два бутона – ползвам ги за back и forward в браузъра. Натискат се с палеца, който по принцип не ползваш като държиш мишка. Аз специално супер много ползвам Back на браузъра и това ми спестява супер много време
  • Скрол колелото всъщност може да се ползва и за хоризонтално (наляво и надясно) скролиране, което е доста удобно при големи документи (страници), които не се събират на един екран.

MX Vertical има същата функционалност (като изключим за съжаление средния бутон). Разликата е във формата и съответно положението на ръката, когато я държиш.

Преди две години ми се наложи да редактирам книгата на баща ми и заради стила му на писане имаше ужасно много грешна пунктуация. Това изисква много усърдна работа с мишката – множество селектирания, премествания и т.н. Тогава получих пристъп на болка в ръката и след разговор с колеги реших да пробвам вертикална ергономична мишка. До тогава винаги съм бил скептичен и съм гледал с известно недоумение на хората, които ползват такъв тип мишки. Но след първоначалния период на свикване (ден-два) всъщност наистина усещаш по-малкото натоварване в китката и ставите. Идеята е, че ръката ти стои в по-естествена и не трябва да напрягаш мускулите си толкова. Освен това правиш по-малко и по-кратки движения с цялата ръка, а с много по-малка част.

Като цяло е супер ако ти се налага дълго време да правиш нещо с мишка. Ако често се налага да преминаваш от клавиатура на мишка е малко по-тегава от конвенционалната. Имено затова си държа и двете мишки на бюрото и ползвам всяка в зависимост от контекста на работата.

Колонки

Имам едни 2.1 колконки Logitech от около 15-20 години. Помня, че ги взех с една от първите си заплати. Изумен съм как издържаха толкова време. И звучат супер. Единственият им проблем е потенциометърът за нивото на звука, който почти се е предал, но така или иначе управляваме силата от компютра, та не се ползва толкова често.

Много се чудя за по-нов модел, но качеството знаем че отдавна не е приоритет на производителите. Пуснал съм и едно търсене в ebay за залежали нови бройки от сегашния ми модел, но не съм сигурен, че ще излезе нещо смислено. А и все пак разни нови технологии – като оптичен кабел и bluetooth може да наклонят везните към нов модел.

Следва

Малко по-пространни обяснения ми се получиха до тук, та се налага да разделя описанието в няколко отделни поста. Следват още хардуер и малко дизайнерски софтуер.

Leave a Reply