Categories
Основното

iPad: преимущества и недостатъци

От около месец и половина имам iPad. За да съм полезен на хората, които се чудят дали да си купят, реших да напиша какво харесвам и какво не в него.

Не харесвам

Тежък е

Това казват повечето хора, когато го хванат за пръв път. Наистина не е като телефон. Трябва да се напрягаш докато го държиш, за да го държиш правилно. И когато го ползваш по-дълго време, това започва да се усеща в китките и ръцете. Ето защо по-скоро не става за четене на книги.

Няма нормален браузър

Браузърът на iPad няма табове. Има нещо като табове, но не съвсем. Когато прескачаш от таб на таб, страниците в таба се презареждат. И когато ползваш някое уеб приложение или по-дълга страница това е супер досадно, защото трябва отново да скролваш там до където си стигнал преди.

Аз например много ползвам ebay. Когато преглеждаш дълъг списък с неща и отвориш някое, за да го разгледаш и се върнеш обратно трябва да скролнеш там където си бил. Същото е и с Facebook. Отвориш някой линк и след това като се върнеш обратно, трябва да скролваш пак надолу. Ужас.

Няма нормален RSS четец

По принцип ползвам Google Reader и в него чета като отделните постове са ми разгънати – expanded view (т.е. не да имам списък само със заглавия и да трябва да кликна, за да видя някой пост – List view).

В iPad обаче няма как да ползвам Google Reader по този начин. Първо, че ми се зарежда мобилната версия по подразбиране, а там се показват само заглавия. Второ, че дори ако заредя версията за нормален компютър, не мога да скролвам (явно по някакъв специален начин е направен и не работи в iPad).

Платените RSS четци работят по същия начин – повечето приличат на имейл клиент.

Ето защо няма как да следя RSS през iPad. А това е основния ми начин за браузване на ново съдържание. Съответно и за лежерно браузване не става.

Не разбрах как се ползва с iTunes

За да си качиш снимка, филм или музика и да можеш да ги гледаш на iPad трябва да ползваш iTunes. Ползването на itunes обаче е съвсем не толкова просто. Не можеш просто да завлачиш 20 снимки в Ipad и след това да ги гледаш – трябва първо да ги добавиш в Itunes, той да ги конвертира, след това да синхронизираш ipad с itunes и чак тогава да си гледаш снимките. Ебаси. Не искам така.

За филмите същата история. Само дето не можеш да качиш какви да е филми (разбирай от торентите), а само такива които са във някакъв формат Apple формат. Още играчка – първо да сваля филм и след това да тръгна да го конвертирам заради iPad/iТunes. Да не съм луд. Пък и тепърва да разучавам как става.

Като цяло ползването на iTunes е съвсем неинтуитивно и противно на всичко, което знаеш от Windows. Което е голям минус според мен.

Трудно се избират програми от application store

Магазинът за програми (appStore) е супер неизползваем. Има няколко основни категории, в които ако не си харесаш нещо от първите 10 предложения почти няма как да се ориентираш.

Представи си примерно, че искаш да избереш игра. Наистина има категория игри. В категорията има няколко хиляди програми, които можеш да подредиш по дата на създаване (рядко ме интересува кога е създадена дадена програма и това никога няма връзка с качеството и) или по популярност (ок). По подразбиране обаче са подредени на някакъв случаен принцип. Съответно ти ги подреждаш по популярност, но когато цъкнеш да разгледаш някоя програма и след това се върнеш обратно в списъка, той се презарежда и отново е подреден по случайния принцип. Освен това е странициран на по 10 програми на страница. Представи си типичния начин за браузване: кликаш да ти се подредят по популярност, кликаш 5 пъти за да стигнеш до пета страница (ако си стигнал до 49 място0, отваряш страница на програма и след това, за да продължиш с програма 50 (страница 6) трябва пак да подредиш по популярност, да кликне 6 пъти до шеста страница и така нататък… Ужас!

Освен това повечето смислени и полезни програми са платени. Макар да не струват чак толкова много, не трябва да се забравя, че в Уиндоус са безплатни.

Няма кирилица

Всъщност има, но е руската клавиатурна подредба. С която не съм свикнал и не мога да пиша бързо. Съответно няма как да блогвам, туитвам и т.н.

Няма Flash

Доста сайтове го ползват за щяло и нещяло. Понякога е полезно (например Slideshare или някои видео сайтове), но въпреки това не можеш да го ползваш.

Всяка програма се управлява с различни жестове

И което е по-лошо – няма как да разбереш какъв точно жест и комбинация от натискания трябва да направиш, за да задействаш дадена функционалност. Мултитъч е яко, но когато знаеш магическото ръкомахане. Ако не го знаеш – по-добре се оправяш с мишка и клавиатура.

Няма Back бутон

Горното ме навежда на мисълта за сравнението с Android телефоните. Те имат отделни хардуерни бутони Back и Menu. Единия те връща екран назад (или ако няма повече екрани назад, затваря програмата, която ползваш), а другия показва меню с допълнителни команди в зависимост от това на кой екран си.

В много случаи тия бутони са полезни. И по-удобни. Защото спестяват кликове. Back бутона на iPad е част от самите приложения и се намира в горния ляв ъгъл на екрана. Което не е много удобно, защото трябва непрекъснато да протягаш ръка през екрана – хем е далече, хем скриваш с ръка това, което гледаш.

Няма чат програма

Всъщност има. И Skype, и Gtalk, и ICQ. Обаче понеже няма мултитаскинг, не можеш едновременно да браузваш нещо и да си говориш с някой. Пък почти никога нямам толкова интензивен разговор с някой, че да не ми се иска да си правя нещо друго междувременно.

Харесвам

Екранът е супер

И всичко изглежда много добре на него. Особено HD филмите и снимките. Впечатляващо е.

Децата го обичат

Дъщеря ми е на година и половина и обича да си играе с iPad. Обаче и е трудно.

Първо, че се изисква доста фина координация на движението, за да уцелиш и натиснеш някоя от иконките на програмите, за да я пуснеш.

Второ – както казах – има само един единствен бутон. Той затваря програмата, с която работиш в момента и ти показва началния екран. Само че като си дете и искаш да играеш с нещо, искаш да му натискаш бутоните. В iPad обаче това вместо да доведе до нещо приятно и забавно, точно обратното – спира изцяло супер интересната игра, на която си се радвал досега. И следва рев – „Тата, пусни играта, че аз не мога“.

По-големите деца нямат чак такива проблеми, но пак не е лесно. Защото трябва да налучкват с какви жестове се управлява всяка игра.

Някои програми

  • Flipboard – нещо като RSS четец, който обаче по интересен начин визуализира постовете. Прилича на списание и се интегрира с Facebook и Twitter. Няма аналог.
  • New York Times Editors’ Picks – по красив начин показва избрани статии от New York Times. Харесва ми изгледа и подбора на статиите.
  • Twitter – макар наскоро да смениха дизайна на сайта, програмата за iPad има сходен, но по-добър дизайн. Някак е по-удобна за ползване от сайта.

Извод

Понеже е доста тежък и му липсват доста програми / функционалности, с които съм свикнал от нормалните компютри, не ми е приятен. Все нещо ме дразни. Не бих го препоръчал.

Единствената причина да не го продам е, че има програми, които дъщеря ми ползва и които нямат аналог в обикновените компютри.

Ако обаче нямате деца и/или не обичате игри iPad е абсолютно излишен. Всеки нетбук с Уиндоус върши чудесна работа за сходна или по-добра цена. Да не говорим колко повече хардуерни и софтуерни възможности има.

22 отговори на “iPad: преимущества и недостатъци”

Пробвай един App ZumoCast..
С него stream-ваш музиката и филмите от PC/Laptop-а в къщи и не се занимаваш с ITunes. И за сега е безплатно :) Така го ползвам за портативен TV , като калъфа ми позволява поставянето му вертикално. Продължавам да го ползвам за browsing и email клиент, а и наистина е подоходящ за занимание за деца и има доста безплатни apps в тази насока :)

Е супер. Точно вчера се изръсих 8 лева за някаква програма дето прави нещо подобно. само дето е само за филми.

Точно затова мразя тоя appStore. Нямаше начин да намеря програмата, за която ми казваш сега…

Освен, че в поста iPad хич не е похвален (дори параграфите в „Харесвам“ са повече критични), коментарите са на път да направят същото и с appStore.
Ще бъде интересно, ако се съпостави с някоя китайска версия на Android като тази http://bit.ly/bFrlNW
Междувпрочем нещата в Google Market ми изглеждат още по-разхвърляни, но поне с една идея по-безплатни.

Че то какво въобще може да се прави с iPad-a. Още не съм превключил на mobile, но интуицията ми подсказва, че не съм се минал за сега. Pnone-a ще е Android, а за Pad-a ще почакам Google :D Добре, че детето се развива в този планинг и ще хване точно гребена на вълната :D

Хубаво си го казал. Предполагам айТюнса е голямо недъгаво на виндолса. Под ОС Х се трае, така и така си преебан с него. Недомислица е, надявам се да разкачат апп стора и синхронизацията с айфон/айпад.

Мен и гугъл рийдъра и гмейла ме кефят в уеб интерфейса под айпад, явно е до навици. Другото, което ме кефи са дребни игрички за по 5 минутки, разни цъкалки за рисуване… И чета на него, но го държа на колене (книгата също така държа). Но киндъла беше по-приятен в това отношение.

Като цяло, одобрявам по-скоро насоката, отколкото конкретния дивайс. Камерка си трябва.

Зависи как си свикнал да ползваш компютър. Аз явно ползвам някакви по-специални хватки и не ми е много удобен, но много хора супер му се кефят. Става като за лежерно браузване, когато си някъде навън или не е чак толкова уместно да ползваш нормален компютър. Аз верно доста го оплювам, но не е толкова зле положението – има си заобиколки за всичко. Просто трябва да се напъне човек да ги намери.

Ти тръгваш и да го сравняваш с компютър. Аз по-скоро го гледам като по-голям айфон. Помага за очакванията, и за нагласата за употреба.

сравнявам го с компютър щото за такова искам да го ползвам :) Екрана му е като на компютър – т.е. изглежда като компютър, а не като телефон.

Между другото видях няколко епъл фена как го гледат и има нещо ненормално. В смисъл – все едно е кюлче злато. Не казвам, че не е хубаво устройство, но чак пък толкова…

VLC – всякакви филми – дръпваш ги върху иконката на VLC и си готов.
Flash – Jailbreak-ваш го и слагаш Frash
RSS – има доста добри – нагоре има готини съвети :)

интересно как си се подлъгал да дадеш толкова пари за джобсовата пръчка. в Метро е на цената на цяла Корса нов внос :)

iPad поне за мен трябва да се гледа само като iPad, нито като iPhone нито като компютър. И това е проблем, че като го погледнеш по този начин виждаш колко малко имаш нужда от такова устройство. Поне при мен е така, нуждата ми е почти изцяло за четене (и то четене когато не съм вкъщи), а когато характеристиките му в тази посока са слаби, просто няма как да стане. С рийдъра и rss-ите проблем, с браузването също, не мога да си нося файловете на флашка. Имам чуството, че е за отказване от четенето, за някаква лигавня пред клиенти, за тинейджърска свалка и т.н.

Ако хората, правещи таблети не решат да ги профилират спрямо другите устройства, за да са ценни и необходими, мисля пазара за тях ще приключи, още повече, че в едно по-необозримо бъдеще може би ще сменяме дисплеите с прожектори, а за такъв скок трябва много сериозна подготовка.

ИМАШ кирилица! За повече информация на лични.

А повечето от минусите ги отдавам на това че не си свикнал на философията – нямаш iPodTouch или iPhone. И си свикнал с Виндовс – уви е друга операционна система и философията е по-различна.

Това с презареждането на табовете е по-скоро заради паметта, но си прав – ефекта при по-големи екрани е дразнещ. Аз затова ги отварям в същия таб. После „back“ и ме връща където съм бил.

Мултитаскинг има – в 4.2 сигурно вече съм го инсталирал на 10 Пад-а в България и всичките са много доволни. Забележка – ТРЯБВА да се спира Skype инак за една нощ ще изтощи батерията.

Това за жестовете не го разбрах, но пак се спираме на философията…

Относно AppStore – да. Най-хубавите са платени… но има и безплатни такива. В крайна сметка имаш устройство за 1000 лв. и няма да дадеш 5-6 лева за някоя програмка? Пробвай Plants vs. Zombies или Angry Birds HD. Да Игри са. Ако ти се работи – Keynote, Numbers, Pages – уууууууууууубийствена комбинация.

Относно тежеста – ако го сравниш с 13″ лаптоп идва лек като перце. Лично за мен iPad-a елиминира нетбуука като потребност.

1200 лева свободна продажба, най-ниския спек … За тия парици си взимам отличен лаптоп или нетбук, пляскам едно КДЕ 4.4 и си свиркам. Без платени програми, без ограничения, без това, без онова. Лично за мен иПад е излишен, макар и да имам дъщеря на две години, която би се позабавлявала, засега един тъчскрийн музикален плейър върши идеална работа.

Имам проблемче,не толкова навътре в нещата но не. Мога да Гледам филми оnline иска некакви си нешта които не са савместими с I pad2.кажете ми какво да направя за да си гледам филми online.благодаря ви.пи6ете ми на bultetti@gmail.com

Има БГ клавиятура и абсолутно всичко е супер това че не ви се дават пари за качествени програми не е ничий проблем.Може да давата пари за какви ли не глупости,но за програми друг път.А относно децата абсолутно всеки който познавам има нещо Applе.

има ли програма от app store за теглене на филми от замунда дитектно и да е безплатна

Leave a Reply