Categories
Основното

Помощ за маршрут из Европа

Това лято планираме част от ваканцията да прекараме пътувайки към Тоскана, където приятели са наели вила в околностите на Флоренция. Решихме да отидем до там с кола и то не директно, а да обиколим малко. Но тъй като, разбира се, ще ходим на места, на които не сме били, искаме да се допитаме за мнение дали не сме избрали някое тъпо място, на което няма какво да се прави или гледа толкова.

Засега маршрутът изглежда така:

  • София – Белград и нощувка в Белград – отдавна ми се ходи в Белград, за по-подробно оглеждане. Чувам хубави неща, но не съм сигурен че за един следобед и една нощ ще успеем да разгледаме кой знае колко
  • тръгване следобед от Белград към Братислава – вече Краси ме предупреди, че Братислава е малка и няма какво да се гледа толкова. Планът беше да пристигнем вечерта, да гледаме целия следващ ден и на сутринта да пътуваме към Залцбург, Австрия. Сега обаче се оглеждаме за друга точка. Наоколо са Виена и Будапеща, но и на двете места сме били. Друго интересно наоколо?
  • Залцбург – по впчеталения на познати е много хубаво таб ще имаме един ден и две нощувки.
  • Някъде в Швейцария – Цюрих засега изглежда най-подходящо като местоположение, но се опасявам, че не е много туристическа дестинация.
  • през Алпите (или по-скоро под тях), та в Милано – тук ще имаме ден-два с две или три нощувки. Миналия път като обикаляхме из Италия Милано ни идваше доста на север и го пропуснахме, та този път задължително ще го разгледаме подробно (колко да е подробно :)
  • Три дни из околностите на Флоренция. Тук ще видим с нашите дружки какво ще измислим – по прицнип сме обикаляли, но си е хубаво из Тоскана.
  • На връщане последната дестинация ще бъде или Любляна, или Загреб. В Любляна сме били, а за Загреб се чуват хубави неща и по-скоро там ще преспим.

За две седмици си е доста обикаляне, но така или иначе не сме от хората, които успяват да седят дълго на едно място без да ни омръзне. По пътя има (най-вероятно) и доста други приятни местенца, така че ако знаеш някое ще сме много признателни ако споделиш. Препоръки за конкретни места (хотели, апартаменти, хостели) също са добре дошли.

6 отговори на “Помощ за маршрут из Европа”

„през Алпите (или по-скоро под тях), та в Милано – “ ако решите да направите леко отклонение – и към Cinque Terre! С колa пътят наистина е екстремен, но си заслужава: http://en.wikipedia.org/wiki/Cinque_terre
А около Флоренция – ходили ли сте в Сиена?

Ходили сме и в Пиза, и в Сиена. Ма са готини, така че не пречи пак да минем. А за италианската ривиера съм сигурен, че е яко. ма някой друг път ще разгледаме.

само да потвърдя, че за Братислава половин ден е напълно достатъчен, при това с изкачването на 2-та по-интересни хълма.

Моите опити за съвети:
Братислава е може би вторият ми най-любим град в Европа и определено бих казал, че трябва да се отиде. Не за забележителности, а по-скоро за атмосфера. една лятна вечер там ще е отлична – толкова млади хора из стария град или покрай Дунава доставят страхотна атмосфера.
В Цюрих с кола не съм бил, но изглежда кофти за автомобилисти (главно имам предвид скъпо, много скъпо). Хотелите (особено в стария град) също са проблем – толкова малки стаи никъде не съм виждал (не съм бил в Токио де :)) Отделно са и неоправдано скъпи. За града половин ден му е даже много, само разходка по езерото може да оправдае толкова дълъг престой. По добре пътувайте през Швейцария по-бавно, отколкото да губите много време в Цюрих.
Милано определено е най смотаният за турист град, в който съм бил. И не познавам някой, който да е бил там и да не е напълно разочарован. Няма никакви забележителности освен катедралата, стенописът и галерията. Членувам ги, защото са си единствените забележителности. А и не са нищо особено (Тайната Вечеря е разочароващо малка :) Pallazo Reale и Ла Скала не си заслужават две спирки с трамвая, камо ли посещение на града специално. Поне това е моето мнение
Предвид и на задръстванията в града, препоръчвам просто да го заобиколите и да отделите времето на езерата – Гарда или Комо. Там пак може да попаднете на задръствания (август е пълно с немци), но поне ще си струва.

В Залцбург, двореца Мирабел с уникалните му градини. По-магическо място не съм бил. Не го порпускайте.

Leave a Reply