Categories
Основното

Новото поколение не е като старото

Днес longanlon се възмущава от хората, които се възмущават от поведението на учениците. Един от доводите му е, че новото поколение винаги е по-зле от старото и няма смисъл старите да се пеняваят, защото и те на младини са били същите.

Според мен обаче това, което се случва с младите днес е безпрецедентно. Защото средата, в която живеят днес е радикално по-различна от когато и да било в човешката история.

От десетина години хората могат да комуникират много по-лесно. Имат си мобилни телефони, интернетм социални мрежи. Много по-бързо можеш да научиш нещо ново, да обменяш информация.

Сега децата могат да гледат видео порно или гаври с учители в безброй сайтове, докато моето поколение можеше да получи такава информация само от ръка на ръка. И това е много по-бавно. Преди, за да стигне такава история от училище в единия край на града до друго в другия, историята трябва да е била много интересна и деца то двете училища реално да са се познавали и да са се видяли на живо, за да си я разкажат.

И макар тая постоянна и глабална свързаност между хората очевидно да има ценни страни, съвсем не съм сигурен, че родителите днес могат да се справят със ситуацията. Просто на нито едни родители преди това не се е налагало да правят такова нещо. Няма натрупан опит.

А за България случващото се е още по-фатално, защото по традиция нямаме никакви традиции (културни, политически), които да служат като отправна точка в търсенето на решението. В този смисъл да се присмиваме на попа, който каза, че концертът на Мадона е предизвикал божия гняв е не дотолкова обосновано. Защото като прескочим първичното съмнение „Бог?! Гняв?!“ не можем да не признаем, че тотално неадекватното поведение на едно общество не може да не породи катастрофи от всякакъв характер – били те гибелта на 15 души в Охрид или провалът на образователната система.

14 отговори на “Новото поколение не е като старото”

Абе той и херцог Уелингтън е казал, че железопътният транспорт е безсмислен, защото „само ще поощри низшите класи да пътуват безцелно от място на място“…

Мисълта ми е, че колкото и на тебе скокът в общуването и светогледа, предизвикан от информационните технологии да ти се струва безпрецедентен, прецеденти винаги има, хората постоянно са разширявали светогледа си и формите на общуване.

И добре, че са го правили, защото именно затворените, капсулирани общности пораждат социални извращения – женско обрязване, всякакви местни варварски ритуали и традиции. Точно скокът в общуването, осъзнаването, че навън има и друго освен това, което ти правиш и мислиш, спомага за развитието на по-отворено съзнание.

Чакай сега, каква е тезата, Гоше?

Че младото поколение е много по-различно от старото, сравнено със старото спрямо по-старото? Не съм уверен в това! И старото са имали революции, и то брутални! Битълс, тревата, алкохола, хипитата… баси, като гледам на нашите снимките и е страшно/яко! До ден днешен баба и дядо не могат да разберат какво става в главите на родителите ми, какво остава за моята глава…

„Сега децата могат да гледат видео порно или гаври с учители в безброй сайтове,“
чудо голямо – какво като гледат порно? аз гледам от 2 клас – 90-та година, винаги е имало свободен достъп, видеотеките без проблеми даваха на малолетни

Според мен разпространението на извращенията чрез интернет е много по-лесно от когато и да било преди. Щото преди, за да разкажеш как си пребил и изнасилил баба си е трябвало да ти паднат доста прегради и освен това ще го разкажеш най-много на най-близкия си кръг приятели, които за да преразкажат същото и на тях трябва да им паднат всички прегради. Докато сега – хоп с телефона снимам как бия учителката и следващия миг (буквално) го гледат хиляди деца от цял свят. И въобще никой да не ми обяснява колко е било лесно да си вземеш порно от видеотеката – първо, че някой е трябвало да го снима, да го записва на касетки, да го изпиратстват от видеотеката, ти да ходиш до там (криейки се), па да се криеш от ваште. Докато сега компютъра ти е в стаята и си готов да поглъщаш помия веднага.

Някак преди ми се струва, че е имало по-добра система за филтриране на добрите от лошите практики. Докато с толкова радикално нови технологии, общестото няма изградена система за противодействие.

„Защото като прескочим първичното съмнение “Бог?! Гняв?!” не можем да не признаем, че тотално неадекватното поведение на едно общество не може да не породи катастрофи от всякакъв характер – били те гибелта на 15 души в Охрид или провалът на образователната система.“ wtf ?! каква е логическата връзка между неадекватното поведение на обществото и технически проблем в кораб ? Айде за други аспекти може, ама точно при този случай не виждам абсолютно нищо смислено, нито каквото и да е друго смислено в речта на попа, независимо дали със или без първоначалните съмнения къф е тоз гняв божи ?

dagoburd: аз пък мисля, че няма нищо случайно. същото притъпяване на съзнанието, което ни позволява да гледаме извратена полугола баба да се кълчи на огромна кичозна сцена, ни позволява и да си затворим очите, когато проверяваме дали един кораб е технически изправен. Същото е и с извратеното порно – ако нямаш възможност да го гледаш редовно, всеки път като го видиш си потресен. Но ако всеки ден си го сваляш на компютъра, то става част от ежеджевието, от нормалното. Ако всеки ден правим такива малки компромиси (защото е по-лесно) се получава натрупване, което все някога избива отнякъде. Затова, когато е лесно на децата да гледат побоища си мисля, че не е изненада, когато почват да се режат на парчета едно друго.

цялата работа е въпрос на общуване с децата и на отделяне на съответното време. ако ги възпиташ добре, никакво порно няма да ги промени

Има една реплика от „Гарвана“, която до ден днешен кара „козината“ ми да настръхва: „Buildings burn, people die, but the real love lasts forever.“

Какво общо има с темата за „младите“ ли?

Повече, отколкото очакваш!

След великата чума от 5 век и Втората световна война 1500 години по-късно, плюс още 13 милиона по-малки, но глобални катаклизми, от началото на съвременната цивилизация, та чак до днес – все „нови времена“, за които „младите“ са били тотално неподготвени, мислиш ли, че нещата, които пишеш са, верно, някакъв проблем? :))

Това не е провокация, това е чистосърдечен въпрос и покана за дълбок размисъл.

Аз също ще медитирам по въпроса :))

asktisho: нещо добро да е произлезло от тия чудесни събития, за които говориш? за мен е проблем хората да се избиват и да се държат като животни. някак не ми се струва ок.

Добре, ама аз пак не разбрах тезата/въпроса?

Сега го извъртя в посока „интернет е виновен за всички проблеми със световната младеж“, правилно ли улавям? Че средата за мигновена комуникация + техническите средства опорочават съзнанието, защото му доставят на тепсия порочно съдържание?

С това съм съгласен наполовина – да, по-лесен е достъпа до съдържание, но до ВСЯКАКВО съдържание. За всеки извратен тип, наситен с порно със съсели има поне един, а вероятно много повече, хора, които стигат до качествено съдържание.

Медалът има две страни и точно фактът, че всичко се „ускори“ толкова даде изблик на тия човешки страсти. Един вид се оконтрастиха неща. Но не само в лоша посока, а симетрично. Дори бих казал с уклон към доброто.

Примерът ти с изнасилването на баба си е доста добър, но ако си такъв човек ти обещавам, че и преди, и сега – все ще си намираш методи. Да не почвам да разправям за една циганка от нашия клас в прогимназията, която съученици бяха „изнасилили“ с бутилка от оцет. Е ми за тия изверги методи винаги ще има. Сега може би дори са се кротнали, щот им идва готово на екрана, не се налага да гонят циганчета по незавършени строежи в Бургас.

Обаче от друга страна аз правя ръчна хартия и събрах 300 човека роднини в родословното дърво. Щот го има същия тоя свободен достъп и моментално споделяне.

Може и да си прав, Боби. Може и плюсовете да са повече от минусите. Само, че в Швеция или Швейцария, или някое подобно място. Историите, които чувам за училищата в София обаче, честно казано ме плашат. И видеата във vbox. И като знам колко позитивна и креативна нация сме по принцип. И какви традиции имаме (имаме ли?). Дето имаше един филм преди време „Перфектната буря“, в който се съчетаха две бури в една супер мощна и стана мазало.

Още нещо, което може да те наведе на размисли за поколенията и за това колко е безпрецедентна епохата ни е факта, че обществените йерархии стават все по-къси. Преди време семейството се е оглавявало от бащата и децата са следвали примера на майка си да се подчиняват. Сега жените са грабнали чехлите и млатят по главите на бащите. Децата имат вродено желание да бъдат част от нещо и ако това нещо е анархия възрастните твърдят, че младите нямат никакво уважение.
Може би по-оптимистичен поглед върху бъдещето и как да отглеждаме децата си може да получим от теориите на Адлер и Драикурс. „Никога не прави за едно дете нещо, което то може само да свърши.“ Макар и това да е трудно приложимо за бебета:)

ники, много добър поинт :) Адлер между другото много правилно е предположил, че не само майката и бащата оказват влияние върху развитието на децата. Обществото като цяло и учителите в частност са важна част от уравнението. В България обществото се разлага, а учителите съвсем не са в позиция да влияят, тъй като авторитетът им е разрушен (както и писах по време на учителските протести – https://www.mchell.net/blog/157).

Leave a Reply