Categories
Основното

Наградите на журито в БГсайт 2008

Тази година наградите БГсайт имаха по-различен формат. Пак имаше категории и сайтове се записваха за участие в тях. Но оценките не идваха от жури и публика, а само от публика. Журито имаше за задача да награди сайтове, които може и да не са регистрирани за участие в конкурса, но са допринесли значително за обществени каузи и са променили България (и българския интернет в частност) към по-добро.

Миналата седмица журито (в което с удоволствие участвах и аз) се събра и след няколкочасова дискусия реши да даде следните 6 награди:

Доц. Нели Огнянова – чрез своя блог г-жа Огнянова информира обществеността и стимулира дискусията за правното регулиране в Интернет. Това е изключително важно в момента, в който нещата все още не са трайно установени и всяка груба и непремерена намеса (било то от страна на държавните институции, бизнеса и дори престъпността) би била в сериозен ущърб интересите на обществото.

TopBlogLog – уникална българска услуга за следене на най-интересното в българската блогосфера. Помага да се филтрира все по-обемното българско съдържание в уеб, помагайки да се насочи интерес към ценните и интересни ресурси и по този начин спомага за развитието на българския уеб. Да не говорим, че е еднолична инициатива на български програмист. Какво по-бгсайт от това? :)

Инвестор БГ – първата българска уеб група от сайтове. Първата група, която се финансира чрез емитиране на акции. Наградата е по-скоро за добрия пример как от уеб могат да се изкарват пари и едновременно с това да се предоставят качествени услуги на българските потребители.

Гемиус – една от независимите платформи за измерване на онлайн аудиторията на българските сайтове. По-думите на колегите от рекламния бизнес това е допринесло за голям напредък в доверието на рекламодателите в потенциала на интернет рекламата, а това ще допринесе за успешното развитие на онлайн бизнеса в България. Стискам палци.

Икономедия – медийна група, която реши да инвестира сериозно в Интернет представянето си. Първата българска традиционна медия, която възприе Интернет насериозно и успя да реализира уеб проекти, които реално оказаха влияние върху развитието не само на интернет бранша, но и на цялото общество (напр. проектът блогосфера в дневник, спомогна за по-широката гласност на еко протестите от изминалата година-две).

Потребителят – както през 2004 списание Time обяви за личност на годината обикновения човек, така и БГсайт реши да отдаде почит на най-важното за интернет – хората, които го ползват. Наградата е израз на специалното послание – най-важното са хората и никой създател на уеб сайтове не трябва да го забравя.

Аз съм доволен от резултата. Дори ми се струва, че заради тази си част се получи едно от най-смислените издания на конкурса.

Дано и догодина Жюстин и компания се справят поне толкова добре :)

4 отговори на “Наградите на журито в БГсайт 2008”

Това „жюри“, заради Жюстин ли е изписано така? В нашия език думата е „жури“ по принцип.

Leave a Reply