Categories
Основното

Паркирането по тротоарите

Периодично (направо ежедневно) някой надава вой за свинския манталитет на българина и тоталното беззаконие, настъпило след адикацията на държавната администрация от задълженията и.

Точно в момента гледам репортаж за паркирането в София. Паркирали колите по тротарите и пречели на пешеходците.

Верно е. Паркират. Пречат.

Но пък противодействията на общината ми се струват недостатъчни, глупави и неефективни. Слагат колчета по тротоарите.

Така направиха например на улицата до офиса. Какво последва? Хората започнаха да паркират на улицата. От двете страни макар, че е забранено и очевидно няма достатъчно място. Последваха задръствания, нерви и мизерия за всеки, който се опита да мине оттам с кола.

Друго ми прави впечатление обаче. Не знам защо, но улиците в други държави – говоря за Италия, Испания и Португалия, където съм бил по-наскоро и съм се заглеждал – са някак по-различни. Не са по-широки, а дори напротив – по-тесни. Но пътното платно, не е по-свито, а точно обратното. Разбира се за сметка на тротарите. И това не е проблем. Разбира се – измислили са го хората.

P1030195
Типичен лисабонски тротоар

Мисълта ми е, че софийските улици са доста странни. Повечето са примерно по 10 метра широки. От всяка страна имат примерно по 2 или повече метра тротоар. Т.е. почти половината от ширината. А пък по повечето от тях няма кой знае какъв пешеходен трафик. За сметка на това коли колкото искаш – и минаващи и паркиращи.

Според мен е напълно достатъчно на повечето улици тротоарите да се орежат до минималното необходимо за преминаване на всичките му там майки с деца, пенсионери, хора с увреждания и т.н. На кой му трябват два тротоара като и един нормален върши работа? Така ще се освободи място за законно паркиране и по-лесно преминаване с кола.

Та историята с колчетата ми се струва умряла работа. Трябва и малко мисъл.

12 отговори на “Паркирането по тротоарите”

Абе не мисля, че това с по-тесните тротоари ще спаси положението. Просто всичко е концентрирано в идеалния център и искаш или не минаваш от там, така че са ни нужни доста по-сериозни промени.

Много си прав за тротоарите, два са излишни. А при нас и един е много, защото дори да няма паркирали коли по тротоара, пешеходците пак са на улицата, а не на тротоара…
Лични наблюдения

Според мен е излишно и да има две платна за движение на автомобилите. Ако се направи само едно платно толкова място ще се отвори!

Хората разширяват пешеходните зони, ти предлагаш още място за коли в и без това задъхващата се столица. Градът е преди всичко за хората, колите да си намерят място в гаражи и паркинги, а не по улиците. Това е основната разлика между улиците в западните страни и бг реалността – колите на стоят по улиците, те се движат там. Друг е въпросът дали и след като има покрити ракинги, колите ще заемат полагащото им се място, просто защото българинът не прави всичко както се очаква. Добър пример за това е бизнеспаркът в Младост. Разполага с чудесен паркинг, който през целия ден е полупразен, а автомобилите на половината служители и фирми от парка са паркирани в околните на бизнеспарка улички. Българска работа…..

Всъщност нямам против идеята да няма коли, но все пак мисля, че ще отнеме време докато се сбъдне тая мечта. Пък има неща, които могат да се направят сравнително лесно и бързо, за да живеем по-добре сега.

Има тротоар – има проблем, няма тротоар… що за недомислица!? Като няма колчета колите паркират ли, така че да оставят място, някакво поне, на пешеходците? Не.

Вместо да се яде от тротоара за паркинг, защо не се направи велоалея например? Замислял ли си се защо не се строят паркинги – подземни, надземни, многоетажни в София? Всъщност е мнооого лесно и не по-малко доходно, но никой не строи…

Спомена Италия – в Италия 95% от колите са с дължина под 3 метра – Смарт, Мини, Чинкуеченто. Именно заради трафика и паркирането. В България се купуват джипове по 5 метра ВЪПРЕКИ трафика и паркирането.

Защо не дадеш за пример Германия? Или Великобритания, където в Лондон таксата за еднократно влизане в центъра с кола е 8 паунда (20 лева). Ако щеш. И няма проблем с паркирането и трафика.

В града живеят хора. Не живеят коли.

Хайде малко мисъл, а?

Абе не живеели коли. Каквото си иска да живее. Примери с европейски градове лесно се дават (и аз затова го правя), но пък аз честно казано не се сещам за европейска столица, която до преди 100 години да е било кално село. Няма как да стане лондон ако ще и 50 лева такса да се въведе.

Това пък с тесните тротоари бе един от най-големите минуси на градове в западна Европа за мен! За капак в Тулуза имаше и дървета по тези тесни тротоари, съвсем да си играеш на заобикаляне. Но това е древен град и за мен тесните му тротоари просто са продиктувани от нуждата да се запази старинния му вид и все пак да могат да се карат автомобили из центъра му.

В понеделник на нашата улица дойде една кифла, извика един паяк и точно като се качвах на колата нареди „вдигате всички коли подред“. 5 часа по-късно се върнах, за да сваря улицата от-до в колчета. От дясната страна ги наредиха преди седмица, сега обрамчиха и лявата страна. Улицата е тясна и мега натоварена, минават боклукчийски камиони и всякаква товарна техника. Колите обикновено се налагаше да се качат на 1-2 педи на бордюра, за да може да мине трафика нормално. Сега вече всичко е пълен ташак. За спорадично преминаващите квартални пешеходци има доволно 3 метра тротоар и 2 метра улица за автомобилите. Мисля, че това е прелюдия към синя зона. И въобще не говоря за това, че никъде никой не беше счел за уместно да разлепи някакви информационни табели – така и така, предстои това и това, моля, преместете си колите. Противна държава, ви казвам!

тва с тротоарите да го бяха видяли преди 70 години и да ги направят тесни :( сигурно нашите малки улички са точно като улиците в Москва. ама там им и булеварди

@Крис

На паркинга в бизнес парка в Младост-4 всъщност няма свободни места. Всичките са взети от големи фирми като част от тях ще се ползват евентуално някога, но са заети. Опитай се да си вземеш някое от „свободните“ места и ще се убедиш сам.

Просто КАТ трябва да си върша работата, да минават по улиците и да лепят глоби. После да събират глобите по административен път! И така поне 12 месеца наред….

Leave a Reply