Categories
Flickr Основното

Смъртта на фотографията

Новата функционалност във Flickr – за качване на кратки видео клипове (a.k.a. „по-дълги снимки“) е според мен доказателство на тезата ми, че фотографията ще отмре като популярен начин за пазене на спомени.

Видеото предава толкова повече един момент. Най-вече защото успява много по-добре да възпроизведе контекста, в който снимаш – като звукова картина и развитие във времето. А за повечето любителски фотографии точно това е важното.

Освен това поради все по-вездесъщата дигитализация неща като албумите или снимките върху хладилника стават все по-рядко срещани. Аз например имам хиляди снимки в компютъра си и едва стотина разпечатани върху хартия. За последен път съм отпечатвал снимки преди години.

Не казвам, че фотографията ще отмре като изкуство. Напротив – точно там ще се развива занапред. Но като мейнстрийм продукт дните и са преброени.

И каква по-добра самоирония можете да откриете от факта, че първото видео което публикувах във Flickr е от момента, в който вчера разгръщах страниците на първото печатно списание, в което излиза моя статия.

 

Един отговор на “Смъртта на фотографията”

Leave a Reply