Categories
Основното

Проблемът на blogosfera.dnevnik.bg

Преди малко прочетох един пост, в който се обяснява какво не е наред с блогърите в България.

Личното ми усещане за нещата е, че сайтът направен от Икономедия – blogosfera.dnevnik.bg – оказва по-скоро негативно влияние върху развитието на българските блогове. Защото:

  • Създава лъжливо чуство за изчерпателност – който блог е в блогосферата, той си заслужава да бъде четен. Другите не са интересни. А това не е вярно.
  • Създава погрешна мотивация за писане – струва ми се, че много блогове в блогосферата биват обновявани често с единствената цел съответния пост да се покаже в blogosfera.dnevnik.bg. Което не е добър повод да пишеш по принцип.
  • Намалява значението на това какви са личните интереси на всеки читател като му представя една разнородна смес от писания. За мен една от най-полезните и весели части от блогосферата е това, че намирам хора със сходни на моите интереси и от тях научавам нови неща или откривам нови сайтове. Затова са понякога са толкова ценни т.нар. blogroll-ове в блоговете – списък със сайтове, на който се кефи съответния блогър. А щом се кефи той, а ти се кефиш на него, значи и тия връзки може да са ти полезни. blogosfera.dnevnik.bg в голяма степен унищожава връзките между блоговете, защото те рядко се показват в самите постове.
  • Не ми е ясен принципа, по който се определя кой блог да влезе в списъка – нормалните планети (блог агрегатори) обединават на едно място постовете на блогове, които пишат по една тема – линукс, политика,  женски проблеми. blogosfera.dnevnik.bg обединява всякакви блогове и смисълът от съществуването на сайта не е очевиден.
  • Спомага за разпространението на спам – верижните писма, които лично аз ненавиждам получават висока трибуна и се разпространяват мълниеносно.

Ако бях на мястото на в-к Дневник, щях да спра blogosfera.dnevnik.bg. Още повече, че ми се струва неморално една частна медия да се възползва от безплатното съдържание в блоговете като показва банери и генерира трафик.

7 replies on “Проблемът на blogosfera.dnevnik.bg”

Е ся стъпи в кофата с лайната :)

Щом следиш Блогосферата на Дневник и те вълнува темата сигурно прекрасно знаеш какви емоции предизвиква. Хора се самоубиват масово, защото не са били допуснати там. Хора колят двеста агнета и правят курбан, защото са били допуснати.

Аз лично споделям твоята гледна точка. И не ми пука съм или не съм, така или иначе пиша за себе си, а не за другите. И аз мисля, че е колосална чобра цялото начинание, спам, мерене на полови органи и так дале. Едно време изглеждаше интересно, но се оказа, че сме се объркали…

Ама има много народ, който се кълне в тая Блогосфера и мисля abuse-а на съдържание ще продължи.

То по принцип не е лошо един продукт да предизвиква емоции. В случая обаче ми се струва, че причината за тези емоции е гнила.

Още ли има такива блогове? Едно време Грънчи беше основен заподозрян, че флъди блогосфера.дневник, но като го извадиха от там той продължи да си пише по стария начин и показа, че го прави, защото му идва отвътре.

А споменатата промяна на стила настъпва с повечето читатели, не непременно с публикуването ти в 1 агрегатор.

„А споменатата промяна на стила настъпва с повечето читатели, не непременно с публикуването ти в 1 агрегатор.“

Това е вярно. Но в случая с тоя агрегатор аудиторията, която идва е неестествена – в смисъл, че не е открила блога ти със собствени усилия, а й е бил „натрапен“. Т.е. вече като автор не можеш да си сигурен, че те четат само хора, на които им е интересно каквото пишеш.

Агрегаторите от този тип са интерсни (поне на мен), защото ти показват някакви блогове, до които ти никога не би могъл да стигнеш следвайки естествените си навици за браузване.

Иначе за негативите съм съгласна…

чак пък закриване, малко е крайна тая мярка :)

агрегаторът е много полезна връзка между печатните издания и блоговете, така помага да комуникират хора и от двата „свята“

жоре, в случая дори аз съм напълно съгласна с теб.

селекцията там е твъъъърде странна..