Categories
Основното

В търсене на евтин нов автомобил 3

До Бизнес парка в Младост има два привлекателни салона за коли – на BMW и на Опел. Докато в първия обикновено само надничаме иззад оградите като малки гаврошовци, във втория влезнахме с тържествена крачка и директно подминахме лелката, която си говореше нещо по телефона.

За наш късмет в доста малкото помещение имаше точно каквото ни трябва – Опел Корса с пет врати.

Кола, която има доста странна реклама с едни анимирани изродчета и определено е един от символите, по който се разпозава жената шофьор. Т.е. все неща, които  настроиват мен негативно, а Сирма – позитивно към модела.

Явно хората в дизайнерския и маркетинговия отдел са се стиковали добре, защото външния вид на Корсата съвсем не ме впечатлява, докато усещам, че Сирма е във възторг. (Леко отклонение от темата, щото искам само да спомена недоумението си по отношение на т.нар. малки коли, които всъщност с всяко ново поколение стават все по-огромни и сега малкият опел корса изглежда по-голям от по-предишния модел на Астра; най-странното е, че не стават по-удобни или по-големи вътре – просто си растат на ламарини и пластмаса).

По отношение на интериора очаквах повече от германския автомобил. Но всъщност таблото е като издялан с теслата блок алумиева пластмаса и макар „алуминия“ да предава по-изпипан вид на нещата, оформлението на контролите и дисплеите по таблото оставя усещането за нещо липсващо. Не знам какво лиспваше, но се чувтвах все едно от Опел са забравили да наслагат половината копечата или нещо такова.

По отношение на мястото положението не е толкоз критично като при Клио. В смисъл, че дори и отзад успях да седна спокойно макар мястото за (прекомерно развитата ми и пълна с мозък) глава да беше оскъдно. Сиреч колицата с и без това маломощните двигатели трябва да се кара бавно и без сътресения, че да не се получават по тавана странни вдлъбнатини.

Корсата, за да обобщя, се оказа не лош автомобил, който изглежда скъп в сравнение с конкуренцията. Един вид германската Мазада 2. Обаче доколкото разбрах, цените обявени в официалния сайт са по-високи от тези, за които можеш да се договориш с някои от дилърите. Другото, което чух е, че официално представителство на Опел в България няма, защото като са се опитали немците да направят нещо тука не са успели да обучат персонал така че да се държи нормално клиентите и не са искали да си понижават корпоративните стандарти заради стотината коли, които биха продавали в нашата мила страна. А честито.

В салона имаше и една триврата Астра OPC, което явно е някаква спортна версия на модела. Ма не се почувствах много спортно като седнах вътре. Отвънка изглежда сплескана и със заострени ръбове бегачка, а от вътре си като все едно в семейния ван. Лошо Седларов, лошо. Да не говорим, че задни седалки и багажник все едно няма (което явно е и целта на упражнението в случая). Абе мани, бегай.

И така си излезнахме от представителството на Опел без никакви по-специлни спомени – нито нещо кой знае колко хубаво, нито нещо кой знае колко добро. За сметка на това за другите немци – VW се бяхме наточили да ни скрият шапката.

Салона на Фолксваген има странния адрес Околовръстен път 360, който на всички карти изглеждаше като разклона за Панчарево и Самоков при Горубляне. Само дето се оказа доста по-нататък в посоко магистрала Тракия. Самата сграда е много приятна с един доста голям паркинг отпред, който приличаше на застинало червено море, понеже баха паркирани ония червени Поло-та, които Мтел раздават от известно време насам.

Позитивното впечатление се засили и от лъсквкия бял Пасат в средата на шоурума и барнатите дилъри – с едни кежуъл костюмчета ама купени не от сергия на женския пазар. За да ми направи впечатление как са облечени тия пичове си представи как типичния дилър е около 30 годишен, леко небръснат, облечен в дънки и кожено якенце или пък български лоу-енд (направо соц) костюм мъж. Както и да е.

Първото, което ми грабна погледа беше едно оранжево Поло Крос. Това е малко пипната версия на Поло-то, която се различава от стандартната с това, че стои по-високо от земята, има яки 17-инчови джанти и разни елементи по екстериора, които го правят да прилича на малка джипка или SUV. В интериора също има промени – седалките са със специална по-шарена и различно скроена тапицерия и като цяло всичко ти заприличва на раница Ташев.

Като изключим къстъмизациите по Крос Поло модела Поло е доста практична кола. Предполагам, че е напълно еднакъв с Фабия по основните параметри, щото така или иначе ги правят на една и съща платформа. Разликата с Фабията слава богу не е в отрицателен план. Всичко, което изглежда леко недодялано в Шкодата е ОК в малкия фолксваген – качество на материалите, седалки, доста повече допълнителни опции, които можеш да си поръчаш. Може би единствено мястото е съвсем малко по-малко отколкото при чешката колица – но и самата кола изглежда по-елегантно – не е толкова висока и надута навсякъде, което според мен е плюс.

Неприятния момент е в цената на това удоволствие. Колата е малка и евтина, но само с най-смотаните двигатели и съвсем базово оборудване. Съвсем нормално е да искаш дизелов двигател, за да използваш основното предимство на малката кола – ниския разход. Само дето дизеловите модели са по-скъпи с по 3-4 хиляди отгоре. И като сложиш разни екстри, които не бих казал, че са точно глезотии цената доста бързо опира в 30-те хиляди. За Поло!? Хъх.

Not cool.

В шоурума имаше изложени и два любопитни модела – Голф и Голф Вариант (комби Голф). По-принцип са толкова скъпи, че въобще не влизат в сметките, но пък като са ги сложили там, защо да не ги разгледа човек. Пък и като редовен читател на AutoBild съм облъчен с идеята, че Голфът е колата на народа и въобще по-добре от това няма на къде.

Е, ако от това няма накъде по-добре , то ще кажа само „Не, благодаря!“ Абсолютно нищо впечатляващо в кола, която гони 40 хилки. Малко по-добре изглеждащо отвън Поло. В интерес на истината бяха изложени модели с базово обурдване, но така или иначе кой си поръчва фенси навигацията и кожените салони от брошурите?

Голямо разочарование от Голфчетата. По принцип много ми харесват спортните изпълнения VW – GTI версиите на картинка изглеждат впечатляващо. Не можех да си представя, че може да има толкова голяма разлика межди обикновена и тунинг версия. Да се надяваме, че ще обновят модела догодина и тогава със сигурност ще си взема едно 220 коньово голфче.

Но стига за Фолксвагените. Полото остава в сметките, но само като краен и най-скъп вариант ако не намерим нещо толкова добро, но по-евтино. А ни останаха още доста марки да обиколим, тъй че надеждата оставаше.

2 отговори на “В търсене на евтин нов автомобил 3”

не гледайте само външния вид на колите де,немските са по-скъпи,макар че точно този сегмент почти при всички производители е докарал едни и същи цени.
Успех :)

ако можеше и някоя снимчица а може и повече щеше да е и по интересно успех

Leave a Reply