Categories
Основното

Три изложби

Тази седмица (всъщност вчера и в понеделник) успях да изкопча малко време и се разходих из залите на Софийска градска художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство. Там в момента има общо три изложби, които по моему си заслужават да бъдат видени.

В СГХГ са показани плакати и книги оформени от холандски графични дизайнери. Изложбата има гръмкото име „Върхове на холандския графичен дизайн 1890-1990“ и наистина има доста добри неща. Аз самият не съм графичен дизайнер, нито имам формално художествено образование или някакви по-солидни познания по история на изкуствата и сигурно затова единственото име, което бях чувал беше това на Вим Кроуел (покрай сайта на филма Helvetica, където има видео с него). Което ми напомня да кажа, че освен хартиените експонати има и два видео киоска, в които се прожектира именно някаква лекция на Вим Кроуел.  Изложбата е до 20-ти януари.

В Галерията за чуждестранно изкуство отидох, за да видя какво представлява изложба на архитект. Архитектът е Норман Фостър, а изложбата всъщност се състоеше от макети, фотографии и графики на негови проекти, както и някои от неговите скици с пояснителни бележки върху тях.

Разбира се пак не разбрах много-много от стойността на изложбата понеже не съм и архитект. Радващото за мен беше да разбера, че докато съм обикалял из Лондон съм видял доста от показаните в изложбата неща на живо. Тогава наистина ми направиха впечатление, но не знаех, че са дело на един и същи архитект. И освен това разбрах, че от макети или снимки няма как да се създаде усещането от истинското нещо, но пък обясненията и скиците много помагат за разбирането на дадено решение или визия.

Освен това видях една сграда, която много ми заприлича на проекта за еленковата сграда на Раковски (+ друга перспектива).

И други много интересни интересни неща. Заслужава си да се види.

Бонусът към посещението на Фостъровата изложба е и изложбата на американския фотограф Лорънс Шилър в съседните зали. Снимките на Мерилин Монро не са най-забележителното. По-интересни ми бяха другите емблематични (за Америка) хора от сорта на братята Кенеди, разните актьори и артисти. Като цяло също си заслужава.

Честно казано по принцип не ходя по изложби. Много рядко научавам за нещо, което да си заслужава да посетиш в София. Или пък когато най-после се появи такова (както с биеналето на театралния плакат в СБХ) го пропускам, защото се разсейвам или ме домързява. Тези три изложби съм щастлив, че посетих и се надявам, че ще продължат да се случват такива по-често наоколо.

1 reply on “Три изложби”

На мен архитектурната изложба на Норман Фостър ми допадна повече от фото-изложбата на Шилер, макар че си падам повече фото-маниак, а от архитектура не разбирам нищо. Когато ходих, съвсем случайно беше откриването на изложбата на Фостър, че даже и албум имам :) Колкото до фотосите на Мерлин Монро, на мен ми допаднаха точно три.

М, “Върхове на холандския графичен дизайн 1890-1990″ ми звучи много интересно, ще отида да разгледам. Добре, че видях тук, че си писал, иначе като знам колко следя какво интересно евентуално има в София…

Leave a Reply