Categories
В работата Основното

Getting Things Done My Way

Около 2 минути и 35 секунди се чудих как се превежда Getting Things Done (GTD) на български и така и не измислих смислена и яко звучаща фраза. Да си Свършиш Работата (ДеСеРе(ш))  някакси не е много мотивиращо.

Петьо пише в блога си какви са му тактиките, за да си свършва със задачките по-бързо и се заяжда с мен, че решавам проблема по-радикално, т.е. моята идеология, че ако нямаш задачи, нямаш какво да свършваш по-бързо.

В реалния живот обаче ми се налага да свършвам по нещо. И си имам някакви чалъми, които провокиран от Петьо ще споделя по-надолу.

Ако имаш прекалено много работа, значи някой около теб не си върши работата добре. Разкарай се от това място

Човек изпада в положението да има прекалено много работа или защото а) си върши работата добре или защото б) не си върши работата добре.

При а) шефовете решават, че щом си толкова добър и бързо си вършиш работата значи ти се работи и съответно те натоварват с все повече задачи. В един момент обаче колиеството и разнообразието на задачите толкова те затормозява, че не можеш да свършиш нищо навреме и съответно качеството и бързината в работата ти отиват на вятъра. Разбира се причината не е в теб, а в шефовете ти, които очевидно са идиоти. Чудесна причина да си потърсиш друга работа.

При б) значи си те помързява, нещо не ти е кеф да работиш тая работа и въобще не я чувстваш като свое призвание. Решението отново е да напуснеш и да намериш онова, в което се чувстваш добър и имаш желание за работа. Или да си намериш някой, който да те издържа. При всички положения ще си спестиш много неприятни моменти от споровете с колегите и клиентите.

Осигури си големи непрекъсвани периоди за работа

Аз имам нужда от поне половин час, за да се съсредоточа върху това, което правя. Всеки път. Да се съсредоточа означава, че изкарвам абсолютно всичко останало от главата си и мисля само върху конкретен проблем. В моята работа е важно да разглеждаш проблема от възможно най-много ъгли и да предвидиш възможно най-много варианти за действие – нещо като да си представиш развитието на цяла партия шах след всеки ход.

Ето защо ако денят ми е накъсан на малки парченца – я сега една среща, я сега обяд, я сега тая спешна задачка, я сега нещо друго – обикновено свършвам по-малко. И обратното – ако разполагам с повече непрекъснато време за работа мога да изрина голямо количество задачи за кратко време. Колкото повече непрекъснато време, толкова повече се повишава ефективността и качеството на работата ми.

За да имаш непрекъснато време за работа има някои хитри тактики.

  • Да комуникираш с останалия свят по icq или имейл – по този начин е много по-лесно просто да забавиш отговора си, отколкото при общуване лице в лице. Пък и никога няма нещо толкова спешно, че да трябва да отговориш веднага.
  • Да работиш по време, по което останалите спят или просто не би им хрумнало да те занимават.
  • Да работиш в екип, който осъзнава какво значи непрекъснато време за работа и концентрация.

Списъци със задачи

Това е просто. Ако не знаеш какво имаш да вършиш е доста по-вероятно да не го свършиш. Както си имаш един списък е много по-лесно да отмяташ свършеното и да си организираш времето за напред. В моя случай списъците се подготвят от друг човек и въобще мениджмънта се грижи да разпределя времето на хората предварително, а не според възможността да ни осъдят ако не свършим вчерашната работа веднага.

Почивка

Мога да си свършвам работата добре само ако съм си починал добре. Да си повина добре за мен означава да не оставам извън работно време, за да довършвам нещо. Колкото и важно е да се свърши работата предпочитам да спра, да разпусна и на следващия ден да изрина каквото е имало за правене. По този начин си оставям едно допълнително време за несъзнателно обмисляне на работата и на следващия ден ми остава просто да отхвърля самата работа без да отделям много време за творчество и тежки размисли.

Почивката разбира се е тясно свързана с първия принцип – ако имаш много работа, ще имаш по-малко време за почивка.

Като цяло не разбирам хората, които успяват да седят повече от 6-7 часа на работа. Какво толкова правят? Как успяват да не се изморят и да запазят качеството? Нямам представа.

Въпреки, че изписах толкоз много глупости държа да спомена, че все пак идеалното решение на проблема с работата е да няма работа с допълнението, че ако си свършиш работата като хората съвсем скоро няма да има нужда да си вършиш работата въобще.

2 отговори на “Getting Things Done My Way”

джордж, поздравления за този пост.

да си организиран е проклетия, а да си вманиачен на тази тема е двойна проклетия.

друг кофти момент (освен тези, които описваш) е следната ситуация: подредил си задачите/проектите, и 60% от твоите задачи зависят от това някой друг да си свърши работата за да можеш да продължиш ти. тогава се случват 2 неща:
а) седиш и чакаш колегата да се накуми
б) пълниш дупките като свършваш още 10 задачи

аз съм супер фен на идеята да работиш:
а) когато си убеден, че си работоспособен и можеш да доставиш качествен труд (т.е. да не си вързан от 9 до 17 в офис).
б) от където искаш и можеш, стига да доставяш качество

лошото е, че няма да узрее скоро тая работу тук. не си ли в офис, значи не работиш. не цъкаш ли безпаметно по цял ден, значи не работиш. не останеш ли след 18 часа, значи се скътаваш. тъпотия

окей, на мен ми хареса на jc „от където искаш и можеш, стига да доставяш качество“.

не е нужно да работиш само в твоя офис. може да работиш от доста други места. понякога можеш да си мислиш за работа и да решаваш задачи дори докато вървиш или пък вечеряш някъде (както често се случва).

единственото връзващо нещо е, че повечето работят от 9am до 5pm, и някак и ти трябва да се вписваш във времето им.

p.s. съгласна съм с жоро, че да работиш вечер е доста по-добре и спокойно.
p.s2 всичко това се случва при все че, това което работиш ти харесва. иначе си работиш от 9 до 5 и то не особено ефективно.;}

Leave a Reply