Categories
Основното

Стайлинг

Последния път като се прибирах чужбина и (то всеки път си има шок) ме споходи едно прозрение за начина, по който хората в България се обличат.

Преди си мислех, че проблемът е само в дрехите. Струваше ми се, че разликата между западняците и българите се състои в качеството им и честотата, през която хората тук си обновяват гардеробите. Очевидно е, че през последните години, хората нямат толкова много пари за дрехи и си износват каквото имат. Направо си личи как са избелели цветовете, плата се е протрил, образували са се мазни и мръсни петна… Красота.

Но както и да е.

Не е толкова страшно и това, че в облеклото на българина преобладават тъмните тонове и дънковите материи. Не може всички да са шарени и жизнерадостни. Не е болка за умиране. Даже хармонира чудесно с депресивната ситуация.

Най-странното всъщност е несъвместимостта на дрехите, които носят в даден момент – като цветове, модел, стил, предназначение и т.н. – една с друга. Дори хора, които явно са дали повече пари за дрехи, които дрехи сами по себе си са добри, ги комбинират по-доста странен, като се замисли човек, начин. Не мога да дам конкретен пример, но ме порази също както ако видя да речем булка с кубинки.

Рнямам предвид само ембелматичните костюми тип „долнище на анцунг и кожено яке“, така популярни в студентски град. В облеклото на 90% от хората има нещо, което е криво, не на място, странно.

За съжаление в страна, която няма никави визуални традиции е нормално положението да е такова. С прискърбие си давам сметка и за собствената си модна/стилистична неадекватност, когато се озова някъде в чужбина, но какво да се прави. Се ла ви. Селяните на Европа сме.

21 отговори на “Стайлинг”

Аз не знам в кой град на българия живеете или в каква среда, но определено не мога да се съглася с вас. Особено за цветните дрехи, колко фе

Бели хавлиени чорапи и потник са класика в българския кич. Като се замисля колко грозно звучи думата потник и от къде е произлязло името на тази дре

Да, всичко се заключва в една дума, която за 90% от БГ населението е чужда – „Стил“.
А то като се замисли човек – кой да го наложи този стил като „звездите“ у нас са или чалга изпълнители, или футболисти, или силиконови манекенки пробутвани от някого.
Няма аристократи по ду

Чувал съм мнения на хора от провинцията, че софиянците сме мърлячи в обличането, а и на мен ми прави впечатление, примерно в градове като Бургас, Велико Търново и т.н., че там хората са се изтупали малко повече :)

Напомняте ми като бях по-малка някъде 6-7 клас и само за това си говорехме момиченцата. Тая’ пък как се облякла, оня’ незнам си кво. Еми факт бедна даржавица сме. На много от хората едва ли им е на акъла колко „фей

Точно минах да попитам дали случайно не си бил в Лондон :-) Там е някаква мания, стори ми се, че всички на улицата са облечени като по списанията направо! А пък цените на дрехите бяха някакви ужасно високи. За сметка на това в САЩ дрехите са адски евтини, всякакви стилове, като цяло са и качествени, обаче хората как се обличат… размъкнато едно такова и твърде грозно.

аз съм чувала, че мястото, на което се намираме (в страни от центъра на света) било нормално да има „униформа“. ама не ме питайте сега къде съм го чула, че не помня. освен това ми се вижда и логично, като не е имало толкова време достатъчно информация за нещата, които се случват по света и тенденциите, сега тази информация да се използва неадекватно. и не смятам, че е ненормално това да продължава след толкова години „демокрация“ в това отно

Миналия семестър се наложи да ходя на една лекция с 3-ти курс право. Хора, разбирате ли какво е цяла аудитория с момичета излезнали от конвейр! просто ужасно: всички до една с дългите накълцани прически, някакви дженерик полепнали блузки, дънки с ниска талия и колан с капси и набутани в боту

Защо обсъждате нещо, което ви е толкова непознато и от което сте толкова далеч?

Ако перефразирам една крилата фраза на Санчо Панса:
Важно е
и с кой си расъл
и с кой си пасъл :-)

Аз пък мога да ви кажа, че съм в Германия от пет години, и то не на Мачу си Пичку у царевицата, ами във Франкфурт на Майната си :) и смятам, че авторът въобще не е прав. Факт е, по централните улици на големите западноевропейски градове хората са облечени като от списание.
Но да се твърди, че у нас всички се обличат кичозно, а на „Запад” всички с вкус е абсурдно. Турчолята тук, както и redneck германците, се обличат също толкова безвкусно и шаренко, колкото звездите по Планета.
Така че — аре стига с тоя комплекс за малоценност. Да, у нас ботушките „Малкия Мук” са все още на мода, но има и много повече, от преди пет години, хора, които се обличат стилно и с вкус. Без това да значи, че са похарчили безброй пари.

Leave a Reply