След семинара Best Practices in Software Engineering


Вчера вечерта от 6 до към 10 без бях на февруарския семинар на БАРС. Темите бяха интересни и реших да видя какво ще кажат лекторите.

Имаше много хора. Залата е за около 100 човека и постепенно се събраха може би двойно повече. Доколкото си спомням от предишния път пак беше пълно, но не чак толкова. Явно Rapid Development е ключовата дума, която привлича масата дивелъпъри.

От самите лекции не съм особено впечатлен. Презентацията за Rapid Development и оценката на софтуерни проекти бяха преразказ по книгите на Стив МакКонъл. Които сами по себе си най-вероятно са чудесни четива (само съм зачитал Code Complete, другите не съм ги и виждал), но все пак за презентация очаквах и споделяне на малко личен опит, някакво мнение.

Лекцията за ползваемстта на уеб приложенията беше съвсем обща – какво е ползваемост, добри практики, ала-бала. Презентаторът съвсем не ми хареса. Явно има бекграунд на програмист, защото от говоренето му за ползваемостта останах с впечатление, че е някакво негово странично занимание или по-скоро интерес и за практиката му е нещо по-скоро пожелателно и със съмнителни ползи.

Това ми усещане се дължи на няколко впечатлителни реплики, които доста ме изненадаха.

Пример (не е дословен): “Презентаторът чете от слайда:
— Юзъбилитито поставя потребителя в центъра на процеса. Всичко се прави така, че да е удобно на потребителя.
Бележка на презентатора:
— Това лично аз смятам за глупост, защото … ”

Други подобни странни изявления бяха твърденията, че

  • ранното тестване е прекалено объркващо за потребителите, те на разбират какво се иска от тях и съответно няма смисъл да се прави;
  • гъвкав интерфейс се прави като се тества на различни платформи и съответно се уверяваме, че никъде фиксирания лейаут няма да се счупи ако потребителят има много туулбарове или не е максимизирал прозореца си;
  • трябва да се внимава с pop-up прозорците, защото потребителите не знаят какво да правят с тях и очакват в тях да има вируси. Описана беше случка със софтуер за държавната администрация, в който някаква справка се показва в pop-up прозорец и лелките имали проблем с това заради вградения pop-up блокър на IE6. Решението за проблема – “Трябваше да обиколим стотици работни станции в различни институции, за да разрешим pop -up прозорците.” Евала, наистина!

С това искам да кажа, че малко се притесних с какво мнение за ползваемостта остана аудиторията, съставена предимно от програмисти. Но в крайна сметка – по-добре нещо да се говори по темата отколкото да цари тишина и неведение. 

Направих и видео на последната лекция – за Software Development Estimation.

PS. Незнайно защо се повтаря два пъти записа. Около 50 минути е презентацията, а се е получило видео от почти два часа… Както и да е :)


3 responses to “След семинара Best Practices in Software Engineering”

  1. Мисля, че представяш доста изкривено нещата, които разказах на този семинар. Възможно е и да не си ме разбрал или да си имал твърде високи очаквания. Все пак, в голямата си част аудиторията беше от студенти, за които много от нещата бяха непознати, въпреки че информацията съществува в интернет. На един такъв семинар не могат да бъдат удовлетворени интересите на всички. Понякога тези, които имат малко повече опит и знания, са принудени да слушат познати неща, за съжаление.

    Все пак, благодаря, че си дошъл на семинара. Аз също смятам да посетя вашия. За мен е важно да има повече подобни събития и да обменяме опит и знания.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: