Bulgarian Experience Webcast 2


Внезапно обзелият ме ентусиазъм днес привечер се изля във формата на уебкаста, който можете да гледате по-долу.

Логично е да имате очаквания за нещо повече от предишния път, един вид да съм се поучил от грешките си. Уверявам ви, че такова нещо няма и този втори мой продукт се оказва дори по-смотан и от първия.

Но пък от друга страна ми стана жал да похабявам материала като го архивирам някъде из компютъра си и затова все пак реших да го споделя тук. Предварително се извинявам за откровените глупости, които в последствие се чух че съм изприказвал, за липсата на всякаква подготовка и за реализацията. И ако на някой му се струва, че съм на няколко ракийки по време на записа, то трябва да знае, че не е точно така.

Иначе говоря за различни неща и най-вече различни проблеми, които са свързани със скролването в уеб страниците.

По време на презентацията се споменават следните уеб ресурси:

Ето и самото видео:


6 responses to “Bulgarian Experience Webcast 2”

 1. You’re making a point, което май е най-важното. Тука обаче идва да се засегне факта, че девелопери правят UI – неправилно, но факт. Девелоперите пък от своя страна се кефят на widgets, и си мислят, че колкото повече турнат, по-добре. В най-добрия случай копират решения от нещо, което са гледали, много често на сляпо.

  Та това идва да рече, че адоб престъпно са взели решение, защото не само техните юзъри ще страдат, а и юзърите на всички девелопери, които са видели това и са го копирали смело в техните апликации.

  Иначе качеството си беше добре, няма нужда от извинения.

 2. Аудио качеството е башка по-добре. Обаче много мудно се движи. С добър речитатив можеш да го сбереш в 8-10 минути максимум. Сега повечето време седя и чакам да кажеш нещо.

  За онова с Флекса и плюсовете – добро наблюдение, харесах. Макар че въведението (с отклонение към Кутии и Стрелки и статията там и тн) беше много лирично.

  А туй за навигацията на МСНБЦ – не смятам, че проблемът на един чичка омаловажава работата по сайта. Като ти е на гадно място мишката – ми мръдни я! Някак си по-логично ми се вижда, вместо преправяне на целия сайт? “Много интересна работа, като влизам в колата през предната пътническа врата, скоростният лост ми пречи да се прехвърля на шофьорското място! Вие, промишлените дизайнери, сте сбирщина незагрижени за хорските сфинктери идиоти! Там ли се монтира скоростен лост?!”

  Иначе много ми хареса моментът, в който каза, че не си фен на тоя тип навигация. Защото тук нещата не се свеждат само до фенщина. Моето мнение е, че на МСНБЦ е добре реализирана, основно заради възможността мигновено и без нужда от кликове да видиш топ-новините по желаната от теб категория или дори подкатегория. Което би трябвало да е идеално за оня идиот с мишката, но не, къде ти! А тоже и новата навигация на Амазон (понеже си говорихме наскоро за нея) – на мен специално ми е удобна и съм си мислил по темата за представяне на голям информационен инвентар набързо – ми подходяща е за целта… Като гледам майка ми как трупа wishlista в Амазон – и тя не среща затруднения.

 3. Въпреки консервативния тон на някой сравнения съм съгласен с казаните неща. MSNBC наистина по добре да си направят направо на клик интеракцията или на задържане за известно време. При положение, че можеш да си направиш custom целия портал няма никаква нужда от тоя нахален mouse over, който ти навира в очите съдържанието да не го изпуснеш случайно. А за на Adobe widget-a хубав е но наистина не е използван на място. Идеята на тази интеракция е да ти показва физически как минава от едно състояние в друго съдържанието за да можеш да го проследиш какво става а не просто да ти разместят нещата и да ги търсиш къде са се пренаредили.
  Проблемите обаче, които са вкарали са много точно определени от Жоро.
  Този тип интеракция според мен трябва да се използва консистентно , за по големи площи примерно ако сменяш цялото състояние на приложението или когато правиш нещо, което се държи като приложение а не да мешаш дизайн, които прилича на страница с клик и презареждане и парчета с характерни интеракции за приложение.
  Единственото извинение е, че те в момента променят в движение целия сайт и това се вижда по новите секции с новия им вид и предполагам, че още дълго ще експериментират с интерфейса.
  А за сравнението на панелите с табове и това че табовете са по подходящи не съм съгласен просто си има правилно използване и на двете и те са много различни по цел. Просто в случая панелите не са използвани смислено и експанднатия стейт да го навреш под видимата зона не е ок. Трябваше поне да скролнат страницата след експанд за да се види че има ново съдържание.

 4. Да доразвия темата за msnbc.com: новият дизайн е правен 2 години. Срок, който е извън моето въображение поради средата и практиката в България. И въпреки, че съм с изкривено мислене заради локалните условия не мисля, че за 2 години усилия и с помощта на доста добри дизайнери това е най-доброто, което е било възможно да се получи.

  Иначе благодаря на всички за коментарите – хвърлят още светлина и редоставят нова гледна точка върху проблемите, които заснех вчера. Cool.

 5. евала за подкаста, чакаме следващите :) една малка забележка само – 19 минути са бая “мрежово време”, същите неща можеш да ги обясниш за 5-6 и така посланието ще “пробие” в ежедневието на повече хора.

  за работа ми се наложи да правя подобен запис и изобретихме следната система – 1 дубъл импровизация (като твоето), после записване на ключовите моменти на хартия, нещо като сбит план с точната последователност, 2 дубъл -нова импровизация по стъпките на първата с деликатно надничане в листа. така се спестява време за монтаж, вдигаш темпото и без усилие си излагаш мислите по-сбито.

  също можеш да го дублираш на английски и руски… или направо да ги записваш на английски или руски

 6. Ами проблема с msnbc сайта може да се погледне и от друг ъгъл. Абе кой по дяволите има нужда от толкова информация на едно място? Как ще я събереш на една страница? Не може – това е отговора. Всичко си има накави граници. Каквито и причудливи падащи, изкачащи, подводни и прелитащи менюта да измислиш резултата ще е съмнителен. Аз идея нямам какво може да се направи, но явно и сега се сблъскваме с доста проблеми. Един се дразни а друг смята, че е организирал успешно глобалната информация на едно място.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: