eGov.bg


По неофициална информация порталът наречен “Електронно правителство” струва 5 000 000 (пет милиона) лева.

Намирам това за удивително и то в негативния смисъл.

Съотношението цена – качество е ужасно. Огромна по моите разбирания сума е била заплатена за некачествен продукт. Ниското качество се забелязва във всички аспекти на реализацията на тоя проект.

Техническата страна 

Самият сайт е техническо недоразумение, което аз самият (без да съм програмист) бих могъл да сглобя за по-малко от седмица с помощта на свободен софтуер. Представлява няколкостотин страници текст и няколко документа навързани в проста организационна структура. Леко донагласена инсталация на WordPress или MovableType би се справила с подобна задача.

Фронт-енд кодът на портала е под всякаква критика. Хората (всъщност не вярвам хора да са го писали, защото най-вероятно е автоматично генериран) не подозират за съществуването на уеб стандартите. За сметка на това смело използват JavaScriptпри положение, че в така реализирания сайт лично аз не бих се сетил да го използвам за нищо. Дори обикновените линкове не са обикновени линкове, а минават през JavaScript. Вероятно това доста ще затрудни различните злонамерени скриптове, но прави невъзможно за човек или добронамерен скрипт да използва информацията в сайта по един най-естествен начин – като направи връзка към някоя вътрешна страница. (За хората, които се вълнуват от доктайпове и валидация извадих два примери от css.a, класове с изчерпателните имена .stdtxt2upper:hover и ..subsubsubheader …)

Тука може да се направи едно леко изключение за частта с т.нар. “гео пространствени услуги”, която представлява интегрирана в сайта географска информационна система на някаква частна фирма, защото играта с тия системи не е много забавна в българския вариант – на запад си имат maps.yahoo.com. Но пък съм убеден, че системата не е разработена специално за този портал и най-вероятно е заплатен някакъв лиценз за ползването й. Всяка нормална такава система сравнително, лесно може да се интегрира с който и да е сайт и определено цената от 5 милиона лева ми се струва прекалена за един лиценз. Да не говорим, че върху всяка карта стои съобщението, че правата авторските права принадлежат на съответната частна фирма е безобразие – правителството си плаща на фирмата, за да и ползва услугата несимволична сума, а фирмата на всичкото отгоре си прави реклама на правителствения сайт.

От същия източник, който ни информира за цената на това бижу, научавам, че порталът седи върху 16 (шестнадесет) сървъра и 15 ТБ (петнадесет терабайта). Според изключително скромното ми мнение точно в тази област, ако системата е проектирана като хората това оборудване би трябвало да издържи на натоварването от това целата интернет аудитория в България да реши да го отвори в рамките на няколко часа. Натоварване, което по-също толкова грубите ми сметки едва ли би могло да с очаква в обозримо бъдеще. В интерес на истината дори и да се срине целият портал, загубата не би била кой знае каква.

Графично оформление 

Не мога да се изкажа ласкаво и по отношение на дизайна.

Слава богу е изчистен и няма големи мигащи надписи в червено (засега).

Размерът на шрифта обаче е прекалено дребен. Самият шрифт е Tahoma, който както съм се интересувал е проектиран не за големи текстови блокове, а за използване в интерфейса – Microsoft препоръчва да се използва за имена на полета, за бутони, за менюта, за заглавия на прозорци и т.н., т.е. все места, които са малки по-размер и не се предвижда да се изписват кой знае колко дълги неща.

Сайтът очевидно е предвиден за резолюции от 1024 х 768 нагоре, защото при по-малки се появяват вертикални скролбарове. !?

Което ме насочва към следващия важен (най-важен) аспект за качеството на един уеб портал, а именно

Ползваемост и достъпност на интерфейса и информацията

Интерфесът очевидно е дело на хора, които нямат нужната подготовка за изработването на толкова важен и сложен проект.

Присъствието на връзки от сорта на “Текст”, “Статус”, “Гео пространствени услуги”, “Начален екран” на доста ключови места в интерфейса без да има допълнителен контекст.

Сайтът (без да съм правил специални текстове) е абсолютно недостъпен за специалните браузъри, които използват хората с физически недостатъци главно заради необяснимото използване на JavaScript връзки. Това го прави недостъпен и за търсещите машини и мобилните устройства. Нито едно изображение в сайта няма смислен алтернативен текст, а на някои места картинките се оказват от решаващо значение (напр., загадъчното червено “е” пред имената на някои от услугите, което като се замисля не носи особен смисъл и за тези, които го виждат, тъй като не беше свъразно с някаква по-специална функсионалност или съдържание).

Напълно безмислена функционалност е и скриването на информация от страница с JavaScript. Показването на тази скрита информация става без презареждане на страницата и при това без да става ясно защо е била скрита преди това.

Грозно, трудно за четене и невъзпитано е да се изписват цели изречения с главни букви. Страниците на рубрики в сайта представляват списъци с линкове към  подстраниците на съответната рубрика. Но понеже най-вероятно заглавията на тия подстраници са въведени с главни букви всички рубрики съдържат огромни блокове текст, изписани с главни букви. (може би това е била причината да бъдат скрити по подразбиране при зареждането на страницата (!) и да се налага, човек да ги отваря с помощта на JavaScript линк.)

Веднъж попаднал на някоя вътрешна страница, човек трудно може да се ориентира къде се намира в сайта и какво може да направи след като си свърши работата тук. Това е донякъде оправдано като се има предвид, че не можеш да се окажеш директно на някоя вътрешна страница, защото вътешните страници нямат свои уникални адреси, чрез които да ги намериш и достъпиш.

И така нататък, и така нататък…

Доста време отделих да изпиша горния текст. Доста други хора са отделили време, за да пишат по повод този проект:

Българското електронно правителство @ yurukov.net/blog

Електронно правителство @ blog.veni.com

metaend » Blog Archive » Електронно правителство

eGov.bg – Пейо Попов

MyKinda Технологии » Blog Archive » Електронно правителство в България?

В заключение мога да кажа само:

“Пет милиона лева!!??!”


9 responses to “eGov.bg”

 1. Гошо, предполагам същото ревю би написал и всеки специалист, преглеждащ държавна поръчка в областта му. Магистрала Тракия, Булгартабак, или нещо друго, не чета новини. Такова е, държавното е за крадене. От тия пет милиона колко са отишли за хонорари на хората, които са вършили работата? И колко по посредници, връзки и там каквото.

 2. Най-ужасното е, че може би някой наистина е хвърлил много труд в това.

  Иначе системата най-вероятно някога ще бъде сложна и ако сега са полагали някакви основи за цялото нещо 5 млн. може и да са ок. Но както става наоколо обикновено сигурно за всеки упгрейд ще взимат по още толкова дори и функционалността да е била предвидена още от сега.

 3. А тъй, Гоче, нахряскай им го. Не че ще има ефект, но поне feels good. Пецата харна аналогия обади с магистралата. Аз лично много й се кефя, въпреки кофтито настилка, защото в завършен вид ще позволява да ходя до морето за 3 часа, без почивка, със спокойно каране. 2 часа ако си напънат. Обаче що спор има по тая тема, що критики… То затова и не е готова от 20 години – щото не могат да се разберат кой колко пари да набута под дюшека!

  Та така и с тоя тип проекти… Човекът взе парите и каза – ще видим! Куче влачи сайт, диря няма, ей! За милиони няма закони… и прочее фолклор.

  С риск да издам държавна тайна, ама имам някакви спомени за дискусии на маса и в офиси по тоя проект и сродните му начинания. Тия 5М лева май не са само за сайта, хардуер, деплоймънт… Имаше някакви branching хави към МДААААААР за разни тестове за специалисти, мобилни тест-центрове, софтуери, незнамквоси… И това беше част от “електрическото правителство” (ел. правителство). Та би било интересно да се види КАК ВСЪЩНОСТ са изхарчени тия 5 милиона лева.

 4. Подобно е (или беше миналата година) и положението при http://e-edu.bg, за чиято начална страница, държавата е цакала няколко хиляди евра (въртеше ми се 10-на) и забележете изпълнението е флаш?!? Предполага се, че поне началната страница трябва да е достъпна (accessible) за всички, включително и хората в неравностойно положение. Да не говорим колко са страниците, като отделно съдържание, на този сайт и каква се явява приблизителната цена на страница.

  Още по интересно със http://start.e-edu.bg, за чиято направа е използвана moodle — безплатна и с отворен код система за управление на съдържанието — и се твърдеше, че са платени пак някакви извънземни суми.

  О да и най-интересното, мотото на e-edu е “2006 година на е-образованието”, което е нормално предвид, че сайта е правен тогава. Но това означава ли, че в края на 2007-ма година аз все още трябва да виждам неактуално и необновено съдържание от миналата година, или “годината на е-образованието” е нещо, което се случва веднъж в историята на България и пичовете-изпълнители и министрите-поръчители са решили да го увековечат?

  п.п.
  Всъщност покрай цялата история със http://start.e-edu.bg, четейки материали по темата и цъкайки линкове, попаднах на този сайт.

 5. Почти сигурен съм, че в крайна сметка екипът, изпълнил сайта, е взел няколко хилядни от тези пари. Спомням си историите на държавния проект ****, писан от две стажантки от МЕИ (вероятно най-“умните”) и един “тим лидер” с 2 години стаж – но не в областта. И тука като да е така. Подпис на разработчиците няма, технологията е (май) JSF. Нищо, да са живи и здрави. Бюджетни пари. Сигурно са отишли за седмицата, която караше в насрещното (срещу мен) тая вечер ;).

 6. Крайно време беше някой да пише за това, което всички си мислим. А още по крайно време е да намерим начин да се чуе това мнение. Това че от разработката на интернет приложения не зависи живота на някой не е достатъчно основание да няма и елементарни стандарти при избора на доставчици на държавни поръчки.
  Нямам нищо против да ми взимат парите за здравеопазване и образование и да ги дават на песнионери или учители но да ми харчат парите от данъци за малоумни изпълнения и после някой по телевизията да ми ги дава за пример това е повече от подигравка и освен това го приемам много лично.

 7. […] Анализ: Българското електронно правителство – Боян Юруков Електронно правителство – Владимир РўРѕРґРѕСЂРѕРІ Електронно правителство? – Veni Markovski eGov.bg – Пейо РџРѕРїРѕРІ eGov.bg – Георги Варзоновцев […]

 8. п…е…т… милиона…… ?… можеше да платят на човек, който да изпише пълните версии на ЗДДС, НАПОО, ППС… или на човек, който да измисли по-читаво име. трябваше да го регистрират в Норвегия – egov.no

 9. Технологията е JSF, .NET алтернативата на Sun Microsystems. Голяма част от неприятния маркъп/скрипт ти идва на готово точно от нея.

  Честито на печелившите!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: