Началната страница на capital.bg


От вчера capital.bg е с променен дизайн.

 

На илюстрацията по-горе с червена пунктирана линия е отбелязана видимата площ преди човек да трябва да скролира при резолюция 1024х768. Първият пунктир указва каква част от съдържанието се вижда, когато го има огромният банер “За града”, който явно се показва само при първоначално зареждане на страницата. При повторно зареждане банерът го няма и видимата площ се разширява до втория пунктир.

Струва ми се, че основната промяна е в навигацията. Сега тя се простира на около една трета от първия екран преди скрола (при резолюция 1024х768). Този факт, заедно с разполагането на един голям и един огромен банери в това пространство измества смисленото съдържание чак след скрола.

Дори при положение, че съзнателно хората от Капитал са искали да направят началната страница на сайта си нещо като портал откъдето потребителя да се ориентира в съдържанието на сайта и да може лесно да отиде в разделя, който му е интересен, това не ги оправдава за пропиляното място на вътрешните странци, където положението е дори още по-болезнено:

Както се вижда тук смисленото съдържание не започва дори след първия скрол, а навигацията си остава абсолютно същата.

Както писа преди време Джарид Спуул от UIE, отделянето на значителни ресурси за глобална навигация в един сайт, защото през по-голяма част от времето на потребителите не им трябва глобална, а локална (контекстно-зависима) навигация. Подобни твърдения има и Джейкъб Нийлсен, който направо пита Полезна ли е навигацията въобще? Добро обобщение на изледванията посветени на навигацията е направил Хенрик Олсен в една статия, която преведох за Groove Manifesto.

И така – ако правите новинарски (всъщност какъвто и да е) сайт, избягвайте да отделяте прекалено голямо внимание и място на глобална навигация и да се опитвате да имате връзки от всички страници в сайта към всички страници в сайта, понеже потребителите идват с конкретни цели и търсят конкретно съдържание и глобалната навигация по-скоро им пречи като избутва и засенчва ценното съдържание. Вместо това помислете, кои страници биха били най-полезни на потребителите в контекста на съдържанието, което разглеждат, и им осигурете лесен достъп до тях.

Но да се върнем на началната страница на capital.bg. Освен с неефективното оформление преди първия скрол, сайтът впечатлява и със загубата на значително пространство чрез неефективния си grid и дизайна на анонсите за новините.

Всичко това води до значителното издължаване на началната страница и трудното ориентиране на човек. При по-ниски резолюции потреблитят трябва да скролва нагоре надолу, като при всеки скрол получава сравнително малко ценна информация, губи контекст и трудно сканира съдържанието на сайта, което в крайна сметка увеличава времето за работа със сайта и следователно раздразнението и неудволетвореността. 

Да се надяваме, че версия 5 на сайта ще отстрани тия проблеми, тъй като честно казано статиите в Капитал са интересни сами по себе си и ще е жалко да продължат да страдат от неадекватния дизайн.


6 responses to “Началната страница на capital.bg”

 1. Хубава статия. Ето едно чудесно тоолче за подобряване на удволетвореността, но само у потребителите.

  Или как да си разкарате лесно рекламите във Firefox:

  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1865

  Много е ефективно!

 2. А бе аз от кое време разправям, че тая навигация плаче за Амазонска третировка, ама они само гъчат нови и нови връзки, трупат редове… Както казват по Банско – трупачо завале (което ще рече нещо като “заваля проливен сняг, ще натрупа”)… Ай дано тоз път кат е от авторитетен източник, барем има ефект.

 3. “Трай коньо за зелена трева”

  Аз също като Баба използвам якото тулче за премахване на тонове откровен спам ;)

 4. Много се извинявам georgivar ама ако може да ми дадеш пример за ефективен grid дизайн на сайт на netage. Може би money.bg? Колкото и да се опитах не успях там да открия логиката на проектране с мрежи. Интересно ми е защото аз се занимавам с тези проблеми доста сериозно и доста отдавна. Има доста строги правила и когато са спазени си личи.

  Иначе специално за capital си абсолютно прав.

 5. В интерес на истината не съм графичен дизайнер и интересите ми в областта са колкото да мога да си върша работата като интеракшън дизайнер. В смисъл, че създаването и спазването на дизайн (с мрежи или не) не е моя работа. Единственото, което си позволявам да правя е препоръки, а крайното решение винаги е на съответния дизайнер или програмист. Ето защо коментарът ми е от гледна точка на моята камбанария – как едно графично решение влошава ползваемостта.

 6. ОК. Не ме разбирай погрешно аз не съм човек, който се просто се заяжда.За да си позволя някакъв коментар от този род аз трябва да съм убеден че съм наясно с нещата. Плюс това искрено се вълнувам от този проблем (проектиране с мрежи) и затова си позволих да пиша тук в този полезен блог. :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: