Bulgarian Experience Webcast 1


С извинение за абсолютната си аматьорщина по отношение на създаването на уебкастове, представям Bulgarian Exprience Webcast 1: Анимацията в интерфейса.

Какво е Bulgarian Experience Webcast?

Записвам екрана на компютъра си и разказвам какво ми е направило впечатление в нещата, които се показват там. Представлява видео – запис на действията на екрана с Camtasia Studio и аудио запис с моя коментар. Идеята ми е да коментирам различни примери за добри и лоши решения за интерфейси с надеждата да съм полезен на някой.

Защо уебкаст?

 1. Защото позволява показването на интеракцията в реално време.
 2. Защото позволява аудио коментар от моя страна, което спестява доста писане.
 3. Защото като цяло отнема доста по-малко време от изпипването на цял блог пост, а е доста по-богато като изживяване.

Анимацията в интерфейса

Това е темата на първия уебкаст. Струва ми се интерсна с оглед настъпването на различните и доста приятни JavaScript библиотеки наоколо, които позволяват анимирането на различни ефекти – скриване, показване, преместване и т.н.. Основните преимущества на адекватното използване на анимарани ефекти са:

 • може да повиши ползваемостта на интерфейса, особено за потребители с по-малко опит като им помага да се ориентират и следят какво става на екрана и как системата реагира на техните действия;
 • може да се постигне визуално внушение за високотехнологично, но същевременно с това човешко и в крайна сметка приятно изживяване.

Ето и видеото:

По-голям размер

Малко повече за идеята ми за уебкастовете

Преди няколко седмици размишлявах върху това как човек може да се промотира в онлайн средата. Очевидно доста популярно напоследък е да имаш блог, в който да споделяш мъдрите си мисли и наблюдения по темите, които те интересуват. Самият аз имам няколко блога. Bulgarian Exprience конкретно е мястото, в което пиша за темите свързани с работата ми като интеракшън дизайнер.

Само че в уеб вече далеч не всичко е само текст и картинки. От няколко години с нарастване на скоростта на свързване към Интернет стават все по-популярни и други медии – звук и видео. Появиха се т.нар. подкастове, които са си просто музикални файлове, които човек записва на MP3 плеъра си и слуша, когато има време. Появи се и YouTube – мястото, на което хората споделят видео записите си.

Специално видео споделянето е на върха на интернет вълната в момента. Предполагам, че една огромна част от трафика в интернет е именно от сайтове за видео. Сиреч доста хора прекарват доста време по тия сайтове.

Сиреч – гениалната ми мисъл беше – ако някой липсва от видео сайтовете, то той липсва от голяма част от живота на онлайн потребителите.

Не знам защо YouTube не е завладян тотално от рекламодателите към момента, защо преди пускането на всеки клип няма реклама, защо в vbox7 не се върти реклама на М-Тел и Кока-Кола.

Знам обаче, че аз трябва да бъда в това пространство. Bulgarian Exprience уебкастовете са идеален начин да се пробвам.

Дано ви се харесва.


4 responses to “Bulgarian Experience Webcast 1”

 1. Поздравления за идеята и първата й реализация! Според мен много добре се получи :)

  По отношение на коментарите и предложенията – бих ти препоръчал да говориш с микрофон, който не ти е до устата (предполагам, че си със слушалки с микрофон, опитай с десктоп микрофон), за да не се получава това силно думкане на “Б”, “П” и подобни съгласни. Иначе всичко друго е идеално – картина, звук… :)

 2. Дръж микрофона просто на 30-45 см разстояние и вдигни входното ниво с някъв шумов филтър… Иначе арабия.

 3. И аз те поздравявам за идеята. Винаги си бил оригинален и новатор и този път не правиш изключение. Освен другите 2 съвета мога само да добавя, че е хубаво да приемаш тоя вид записи и подкаст като презентация пред публика и в този смисъл да увличаш публиката и да й запазваш вниманието с малко по-активно говорене и цъкане :) (да ти призная слушах те към 23:30 и въпреки че ми беше много интересно малко се унесох).
  Другото прекарасно нещо на твоята идея е, че тези, които ги понамързява да четат сега могат да те слушат :), а и супер интерактивно.

 4. Според мен записът е много тих, иначе супер!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: