Скрита информация на страницата – not cool


Наскоро имах възможност да наблюдавам как хора свалят нелегално филми от интернет. За всеки филм разбира се им трябваха субтитри на български език. За щастие имаха на разположение subs.unacs.bg – сайт предназначен единствено да предлага български субтитри за огромно количество филми.

Каква изненада обаче. Хората не успяваха да намерят субтитрите, които им трябваха и доста се фрустрираха от неуспехите си. Но защо?

Сайтът има добра търсачка, която при въвеждане на заглавието на филма връща доста резултати. Звучи чудесно: търсачката работи, хората я намират и изплзват лесно.

Проблемът обаче беше в представянето на резултатите.

За търсените субтитри имаше 6 резултата, които не се отличаваха почти по нищо смислено – единствено по името на ъплоудъра, броя сваляния и неразгадаемите жълти точки.

Изправени пред подобен избор хората започваха да свалят всички субтитри подред и да ги пробват. Разбира се повечето бяха неподходящи. Изнервящо.

Ключът от палатката се крие в допълнителната информация, която се показва, когато човек мине с мишката върху заглавието на даден ред:

Един от редовете в тази допълнителна информация – “Доп. инфо” съдържа и името на файла, за който се отнасят субтитрите. Единственото, което трябва да направи човек, разполагащ с това доп. инфо и сваления преди това файл с филма е да сравни двата текста. Лесно? Не съвсем.

Повечето хора въобще не разбираха, че трябва да минат с мишката върху заглавието, камо ли да обърнат внимание на това, което се появява като данни в новопоявилото се прозорче.

Съвсем просто решение на този сериозен проблем с ползваемостта на страницата с резултати е точно това парченце допълнителна информация – заглавието на файла – да се показва директно в таблицата, без нужда от движения с мишката.

Подобен е проблемът и с падащите менюта, които все още често се срещат по сайтовете. И причината потребителите да не се справят добре с подобни дизайнерски решения е в техните когнитивни навици. Както Джарид Спуул пише “Потребителите първо вземат решение и след това кликат“, т.е. преди да мръднат с мишката, за да посочат заглавието на филма (в нашия случай), те вземат решение за това на кой линк да кликнат. Когато не разполагат с необходимата информация да вземат правилно решение, те налучкват. Което очевидно не е добре, защото повишава риска от грешки и съответно раздразнение и загуба на време.

P.S. [1 юни 2007] Стори ми се да напиша това, защото този сайт правен очевидно от geeks за geeks е достигнал завидна популярност и влиза топ 50 на най-посещаваните от българи сайтове според класацията на alexa.com.


2 responses to “Скрита информация на страницата – not cool”

  1. А тъй, напръй ся и сравнение със титрите на САБ, да стане по-интересно.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: